Dadeltaart zonder oven
top of page

Dadeltaart zonder oven


Dadeltaart zonder oven
Medjool dadels zijn heerlijk grote zoete dadels met een zachte kleverige vulling. Dadels zijn heel gezond en kun je gebruiken in zowel de zoete als hartige keuken. Of je “bakt” er deze dadeltaart zonder oven van.

Momenteel heb ik erg veel dadels in de koelkast waar ik geen doel voor heb, dus maak ik vandaag een doel; een dadeltaart. Op internet kom ik steeds ongeveer dezelfde recepten tegen.


In dit recept zitten veel dadels, 500 gram. Ik heb ook recepten gezien waar het aantal dadels zijn gehalveerd en iets meer suiker wordt toegevoegd. Ik ga voor de volle 500 gram dadels.

De taart heeft een fruitige, donkere suiker, karamelsmaak. Bij de recepten stond 1 pakje Mariabiscuitjes. Ik gebruikte een eigen merk van de supermarkt. Vermoedelijk heb ik daarom naar verhouding teveel biscuitjes toegevoegd maar de taart is zoet genoeg om dit aan te kunnen. De taart is hierdoor iets hoger geworden en eigenlijk vind ik hem nog steeds erg zoet.

Dadeltaart zonder oven

Dadeltaart zonder oven

Benodigdheden:

  1. 500 gram (Medjool) dadels

  2. 250 gram boter

  3. 150 gram bruine basterdsuiker

  4. 1 ei

  5. 1 handje walnoten iets fijn gemaakt

  6. 1 rol Maria biscuits van verkade in stukjes van ongeveer 1 cm.

  7. een paar scheutjes karamelsiroop, ahornsiroop of honing

  8. Kokosstrooisel als garnering

Dadeltaart zonder oven

Zet alle ingrediënten gereed. Straks gaan je bakken “op het gasfornuis” en is het handig als je alles al vast klaar hebt staan.

  1. Ontpit de dadels en snij ze in reepjes

  2. Hak de walnoten in kleine stukjes

  3. Breek de Maria biscuit in stukjes

  4. Zet de afgewogen boter, bruine suiker en het ei alvast klaar

Dadeltaart zonder oven

Laat de  boter zachtjes smelten, de suiker mag erbij en blijf het geheel goed roeren. Het gaat heerlijk ruiken, wordt een soort karamel.

Als de suiker is opgelost mag het ei erbij. Blijf voortdurend roeren.

Voeg hier een paar scheuten karamelsiroop of andere siroop bij. Dit hoeft wat mij betreft niet perse, de dadeltaart is best al zoet genoeg.

Dan mogen de dadels erbij en laat al roerend het geheel nog 1 minuut koken.

Voeg hier de koekjes bij en roer en kook het nog een halve minuut door.


Veel dadeltaarten op het web zijn gemaakt in een lage vorm. Zelf heb ik liever een klein stukje van een hoge taart. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt. Mijn springvorm is 19 cm.

Ook handig is om blokjes dadeltaart te maken want dit is makkelijker om mee te geven aan je huisgenoten.

Druk de bovenkant van de taart plat en laat het goed afkoelen. Eerst op het aanrecht, later nog 1,5 uur in de koelkast.

Als de taart is afgekoeld kan het kokosstrooisel over de taart gestrooid worden.

Dadeltaart bakken zonder oven


Eet smakelijk.


Gerelateerde posts

bottom of page