Citroen-maanzaadcake
top of page

Citroen-maanzaadcake


Citroen-maanzaadcake
Menno de Koning, winnaar van Heel Holland Bakt 2014 heeft een verzameling heerlijke recepten gebonden in bakken met Menno. Deze smakelijke frisse cake heb ik mogen proeven bij de boekpresentatie en ik wist meteen dat ik hem zelf wilde gaan bakken. Maanzaad genoeg in huis, citroentjes zijn ook regelmatig aanwezig. En cake? Cake kan er niet genoeg gebakken worden in huis.

In veel Amerikaanse recepten gebruik je zonnebloemolie in plaats van boter. Dat klinkt altijd een stuk minder lekker maar laat je niet van de wijs brengen. Deze smeuïge, lekker vochtige citroen-maanzaadcake wordt straks heel zacht!


Citroen maanzaadcake Menno de Koning

Recept citroen-maanzaadcake volgens Menno

Benodigdheden: Voor de cake:

  1. 250 gram bloem plus wat extra voor bestuiven

  2. 235 ml volle melk

  3. Boter om in te vetten

  4. 65 gram maanzaad

  5. 2 eieren

  6. 300 gram kristalsuiker

  7. 180 ml zonnebloemolie

  8. 2,5 theelepel bakpoeder

  9. Geraspte schil van 1 (liefst onbespoten) citroen

  10. 1/2 theelepel kaneel

  11. 1/4 theelepel nootmuskaat

  12. 1 theelepel vanille extract

  13. 1 theelepel amandel extract

  14. Snufje zout voegde ik zelf ook nog toe

Voor het glazuur:

  1. Geraspte schil van 1 (liefst onbespoten) citroen als je van zuur houdt

  2. 200 gram poedersuiker

  3. Water of voor de liefhebber van goed zuur; kies dan voor citroensap


Citroen maanzaadcake Menno de Koning

Citroen maanzaadcake volgens Menno de Koning

  1. Doe de maanzaad, de rasp van 1 citroen en de melk in een kom en laat het liefst een hele nacht staan om goed in te trekken.

  2. Verwarm de oven voor op 175 graden, vet je cakevorm in en bestuif het met bloem.

  3. Klop met een mixer de eieren en de suiker zo lang tot het bijna wit van kleur is.

  4. Meng de bloem, het bakpoeder, de kaneel, nootmuskaat in een ander kom. Meet de olie af in een maatbeker en voeg hier het vanille- en amandelextract bij.

  5. Klop het ei/suiker mengsel nog even op en voeg hier langzaam de olie erbij.

  6. Voeg vervolgens om en om steeds een beetje van het maanzaad-melkmengsel en de droge ingrediënten bij tot alles goed gemengd is.

  7. Mix niet langer door dan noodzakelijk. Gemengd is klaar.


Citroen maanzaadcake Menno de Koning

Wachten tot de cake koud is

Pas als de cake echt goed afgekoeld is, kun je eventueel een laagje glazuur aanbrengen.  Niet iedereen vond de glazuur bij ons thuis lekker om dat het gemaakt was met het sap én de schil van een citroen. Een beetje overdaad aan citroen misschien, maar er zijn liefhebbers die van de smaak van citroen houden.

Een duidelijk voordeel van thuis bakken: Je kunt maken wat je zelf lekker vindt. Doe het poedersuiker in een glas en voeg hier of een heel klein beetje water bij of citroensap met eventueel nog geraspte citroen. Bedek hier de cake mee. Laat de glazuur hard worden.


Deze cake lust volgens mij iedereen! Lekker zacht en fris.



Gerelateerde posts

bottom of page