Chocolade pindakaastaart
top of page

Chocolade pindakaastaart


Chocolade pindakaastaart
Tijdens de boekpresenatatie van Menno de Koning vond ik dit de lekkerste taart. En volgens mij was ik niet de enige. De zeer zachte, smeuïge chocolade taart is op zich al een goede basic op in je receptenboekje te bewaren. Hiermee kun ja altijd goed voor de dag komen, hoe je de taart ook verder bewerkt. De vulling van pindakaasbotercrème en de pindakaas maakt de taart goddelijk. Amerikaans, en ook heel erg calorierijk. Gelukkig hou ik niet van tellen zonder rekenmachine en ik heb ik op dit moment even geen rekenmachine bij de hand.
Tip: Snij de taart in kleine stukjes, hij is erg machtig.
Chocolade pindakaastaart

Chocolade pindakaastaart

uit: Bakken met Menno

Benodigdheden voor een taart van 20 cm

  1. 250 gram bloem en wat extra voor bestuiven

  2. 110 gram cacaopoeder

  3. 500 gram suiker

  4. 2 theelepels baking soda of zuiveringszout

  5. 1 theelepel zout

  6. 225 gram zure room

  7. 225 ml. water

  8. 225 ml. zonnebloemolie

  9. 2 eetlepels azijn

  10. 1 theelepel vanille extract

  11. 2 (bio) eieren

Pindakaas botercreme

  1. 275 gram roomkaas, persoonlijk lijkt me monchou beter omdat dit de crème wat steviger maakt

  2. 175 gram pindakaas

  3. 115 gram boter

  4. 600 gram poedersuiker (goedkoop door suiker te malen in een koffiemolen)

Pindakaas ganache

  1. 225 gram pure chocolade

  2. 50 gram (gladde) pindakaas

  3. 40 gram corn syrup, maple syrup of stroop

  4. 125 ml slagroom

Eventueel wat nootjes als garnering

vloeibaar deeg voor chocolade cake

Zo maak je deze chocolade pindakaastaart

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vet je bakvorm in van 20 cm. Het zou fijn zijn als je er drie hebt, maar ja, wie heeft er nu drie exacte vormen.

  2. Belangrijk: de mix is erg dun. Een gewone ringvorm gaat de mix waarschijnlijk niet voldoende tegenhouden. Bekleed je vorm zoals in dit artikel beschreven met een heel vel bakpapier .

  3. Zeef de bloem, cacaopoeder, baking soda, zout en suiker boven een kom. Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg de olie en de zure room erbij. Voeg verder de azijn, het water en het vanille extract toe. En tenslotte de eieren. Klop het geheel goed door

  4. Bij mij was het totale gewicht precies 1500 gram: 3 maal bakken is 500 gram deeg per baksessie.

  5. Vet de vorm in, leg onderin een stuk bakpapier om zeker te weten dat je cake goed uit de vorm komt en vul deze met 1/3e van het deeg en bak het in zo’n 30-35 minuten gaar.

  6. P.s. ook belangrijk: laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Ik gebruikte een schoteltje om de cake te begeleiden bij het uit de vorm halen, om zeker te weten dat de cake niet zou breken.

  7. Voor de pindakaascrème mix je de boter en de roomkaas in een kom en mix het geheel tot het luchtig is. Voeg geleidelijk het poedersuiker toe. Met een spatel kun je de resten langs de kom bij het geheel voegen. Klop in zo’n 4 minuten de crème heerlijk romig.  Voeg nu de pindakaas toe  en klop tot het geheel fluweelzacht is.

  8. Misschien beter om een roomkaas te gebruiken die wat steviger is als monchou en laat tussendoor de taart goed af te laten koelen zodat de boter het geheel wat steviger kan maken.

  9. Schep een klein beetje pindakaascreme op een bord en zet hier je eerst laag taart op. Zo blijft deze lekker stevig staan.

  10. Bedek de laat met een laag pindakaascreme en herhaal het geheel nog een keer.

  11. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant van de taart met een spatel, zo glad mogelijk en zet de taart in de koelkast om wat steviger te worden. Laat de taart goed afkoelen, dit heb ik niet gedaan helaas. De taart zal steviger worden en meer vorm houden.

  12. Voor de pindakaas-ganache smelt je de pindakaas met de pure chocolade en de corn syrup au bain marie. Verdeel de ganache over de taart.


Tip: De crème is straks best zacht. Dat is wel lekker maar de taart wordt er minder stevig van weet ik uit ervaring.
Chocolade pindakaastaart

Het recept is heel ruim. Van zowel de pindakaasboter crème als de pindakaasganache hield ik wat over.  Een volgende keer zou ik minder botercreme maken en hiermee de taart vullen, om vervolgens de taart af te smeren met de ganache. De taart zal steviger worden en iets minder calorierijk.

Maar… ga jij voor een volle smaak, de originele receptuur, dan moet je dat zeker doen!

Na Heel Holland Bakt is Menno hard aan het werk gegaan en heeft een heerlijk bakboek gemaakt vol recepten met Amerikaanse invloeden, vegan recepten en ook de cupcake is weer terug.


Beginnen je vingers te jeuken en wil je ook heel graag bakken met Menno. Het bakboek is te koop in de boekenwinkel.


Bakken met Menno is een uitgave van Uitgeverij Kosmos


Gerelateerde posts

bottom of page