Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
top of page

Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
Begin dit jaar maakte ik kennis met het boek: Havermoutje. Nu een klein jaar verder, maak ik regelmatig een “overnight oats potje” om mee te nemen naar het werk. Mijn koffiemolentje maalt steeds vaker havermout en vele soorten nootjes tot meel.

Met open armen ontvang ik dan ook de opvolger van Pascalle en Mathijs: Nootje.

Een heel boek met alleen recepten rondom noten? Een dergelijk boek was tot op heden nog niet te koop. Raar eigenlijk, want we weten allemaal hoe voedzaam en gezond noten zijn, maar vooral hoe smaakvol.



Wat kun je meer dan bakken dan met noten? Of af en toe een handje snoepen? Nootje; op zoek naar creatief in de keuken met nootjes.


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Het is zondagmiddag 4 oktober, als Pascalle Bonnier en Mathijs Kok vol trots hun nieuwe boek presenteren. De gasten druppelen binnen en gaan aan de eerste noot: een kokosnoot met een gat erin en een rietje.  Wat leuk, ik heb nog nooit op deze exotische manier kokoswater gedronken. Dat beloofd wat.


Vergeet noten zoals je ze kent: in je gebak of een zomaar handje tussendoor. Pascalle en Mathijs vertellen je het hoofdstuk Noten voor dummies, alles wat je moet weten over noten. Wat zijn noten, wat zit erin. Er zijn zoveel meer  verschillende soorten noten dan het gebruikelijke repertoire van hazelnoten, cashewnoten en walnoten. Ken jij bijvoorbeeld betelnoten? Of kemirinoten? Hoe zien de noten eruit in dop, maar ook gedopt?



Nootje: “Ze hebben allemaal iets bijzonders, zowel mét dop als zonder. De één klein en groen, de ander groot en bruin. Ze groeien overal over de wereld. Zo hangen ze op 70 meter hoogte in een boom in Brazilië, drijven ze van eiland naar eiland en worden ze door de indianen gebruikt als ruilmiddel, en zo staan ze bij elkaar verzameld in een kookboek.”

Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Na het lezen van Noten voor dummies weet je meer over noten. Bijvoorbeeld hoe je ze kunt bereiden. Wanneer kun je ze het best blancheren? Branden? Extraheren of roken? Toch maar roosteren, wellen of vermalen?


Noten? Er zijn zoveel mogelijkheden om ze te gebruiken. Gewoon bij iedere stap van een maaltijd. Van ontbijt met hazelnootpofjes of walnootknotjes. Bij de lunch als brood, knäckerbrood of noten bietensalade tot de avondmaaltijd met pistachenotensoep, diverse soorten smeersels of kamirinoten rijstrolletjes.

Aan gezonde trek tussendoor wordt ook gedacht met macadamianoten met rozemarijn, walnootpopcorn of noten vruchtencakejes. Bij Pascalle en Mathijs kom ik geen recepten tegen met koeienmelk, vlees of suiker


Nootje helpt je skills in de keuken te vergroten, voorbij je grenzen te denken.


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Hoewel achterop het boek staat  dat het boek 70 recepten bevat, begrijp ik dat het eigenlijk 70 plus 1 recepten bevat. Deze rauwe cachewnotentaart met bramen MOEST erbij, ook al was Nootje al af.  Prima, prima, zei de uitgever, het gaat nog nèt.  En zo geschiedde dat dit lieve taartje, toch nog meegenomen werd. Een bodem met onder andere dadels, noten, rozijnen en quinoa puffs, met een vulling van onder meer cashewnoten en kokosolie.


Op deze manier is het hele boek opgebouwd. Prachtig foto’s met aan de andere kant kort en krachtig het recept. De recepten bevatten allemaal bovenin wat leuke informatie. Dit kan zijn over de betekenis van het recept, iets persoonlijks, hoe het recept ontstaan is, of bijvoorbeeld tips hoe je het kunt bereiden.


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Ik wil je graag visueel laten zien wat je kunt verwachten. Het zijn toch vaak de foto’s in een kook- of bakboek die mij verleiden. Zo krijg ik nu al zin in de winter als ik de beker links boven zie met hazelnoot chocolademelk. Wat een heerlijke combi. Of rechts boven: Amandelnotenburger.


Diverse smeersels met noten als links onder: pistachenoten-pesto of rechts onder: Zoete pecannootjes, ik heb ze voor je voorgeproefd en wat zijn ze lekker!


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Links boven: De glutenvrije nootje-versie van de citroen maanzaadcake: amandelnoot en maanzaadsupercake. Rechtsboven: Citroen notenblokjes met een klein citroenlaagje bovenop.


Links onder: de Nootje versie van een tarte tatin met pecannoten en peren. Rechts onder: Ik hou van panbroden, dit heerlijke pistachenoten panbrood met olijven en kappertjes was zeer smaakvol tijdens de boekpresentatie, met een heerlijk knapperige korst.


Review Nootje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Pascalle en Mathijs hebben een heel eigen stijl. Oh, hier hou ik van. Wit, modern, sober, Pascalle in het wit op de achtergrond, het recept aanreikend maar zelf wazig in beeld. De stijl van Havermoutje vind je terug in Nootjes. Neem nu de index.  Achterin vind je een gewone index op ABC, maar deze extra index werkt heel visueel en vind ik een genot in te neuzen.



Havermoutje, Nootje en nu? Pascalle en Mathijs zitten niet stil en zijn vol ideeën. Gaat er een vervolg komen op Havermoutje en Nootje?

Zeker weten doe ik het niet, maar ik denk (hoop) van wel.


Na havermout krijgt nu de noot een hoofdrol! Niet alleen healthy lovers of vegetariërs kunnen hun hart ophalen met nootje. Nootje is een boek dat je zult inspireren de maaltijd eens anders aan te pakken. Het een gezonder accent te geven, met bite én smaak. Het boek kan natuurlijk nog zo mooi in elkaar zitten, je moet natuurlijk wel van noten houden.

Nootje is te koop in de boekenwinkel en is ook bestelbaar via Bol.com.

ISBN:9789048827855

Deze review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Nootje: Uitgeverij Carrera Culinair.


Gerelateerde posts

bottom of page