Dadelfudge
top of page

Dadelfudge


Dadelfudge
Dadelfudge met walnoten
Dadels vind ik heerlijk, van die grote, zachte joekels. Bijvoorbeeld Medjool dadels. Van smeuïge dadels kun je veel gezonde baksels maken. Omdat dadels erg zoet zijn, kun je vaak extra geraffineerde suikers laten staan. Toen ik het recept van dadelfudge onder ogen kreeg was het dan ook raak. Dat moest ik maken! Fudge met voedzame ingrediënten als dadels, havermoutmeel, walnootolie en walnoten.

1001 nachten

Fudge… is dat niet synoniem aan zoete verwennerij? Dadelfudge? Is dat daarmee synoniem aan een smaakbelevenis in het sprookje van van 1001 nachten?


Angst voor dadels?

Heb je ze nog nooit geproefd? Koop eens een handje prachtige zachte dadels in een Arabische winkel of op de markt. Kies voor een goede kwaliteit. Eigenlijk zijn het snoepjes van de natuur.


dadelstroop, dadelsiroop of dadelmelasse

Nadia en Merijn over dadelmelasse in "Een druppel rozenwater": “De smaak van dadelmelasse is heel zoet, maar ook complex met zelfs een lichtzoute hint in de verte zonder dat er zout in zit. Onze voorkeur gaat uit naar dadelmelelasses die rechtsstreeks uit de oases komen.”

Op aanraden van de dames ging ik op zoek naar de ware melasse op de Rotterdamse markt. Eindelijk bij de 3e kraam verkochten ze één exemplaar, de laatste pot. Helemaal blij ging ik op weg naar huis. Een paar dagen later ontving ik geheel onverwacht een pot dadelstroop van Melvita. Deze stroop is sinds kort in veel supermarkten verkrijgbaar. Het shoppen op de Rotterdamse zaterdagmarkt is heel boeiend, we wonen nu eenmaal niet allemaal dichtbij een fijne Arabische winkel. Dan is de mogelijkheid van dadelstroop in de supermarkt wel een hele fijne optie.


Dadelfudge
Dadelfudge

Recept dadelfudge

Benodigdheden:

  1. 150 gram dadels, kies voor mooie exemplaren

  2. 225 gram walnoten

  3. 200 gram bloem (ik koos havermoutmeel  en maal ik in mijn koffiemolen)

  4. 100 ml. dadelstroop (ook te koop onder de naam dadelsiroop of dadelmelasse)

  5. 175 ml. arganolie of walnootolie (ik vermoed dat iets minder olie ook goed gaat, het is vrij vet)

  6. Snufje zout


Dadelfudge
Dadelfudge

Zo maak je dadelfudge

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).  Rooster de walnoten kort in de oven en laat ze afkoelen.

  2. Maal 150 gram van de walnoten fijn en 75 gram grof. Bekleed de bakplaat de bakplaat met bakpapier en rooster de bloem (of het havermoutmeel) in de oven. Schep het meel af en toe om. Na enkele minuten zul je zien dat het meel licht gaat kleuren.  Loop niet weg, het meel kan plots heel snel bruin worden!

  3. Ontpit de dadels. Pureer de dadels in een keukenmachine tot het op een pasta lijkt. ik voegde het meel toe om wat meer grip te krijgen op de dadels. Ik voegde ook het olie en de dadelstroop toe welke ik kort iets verwarmde in een pan, handwarm.

  4. Breng de mix nu uit de machine over in een mengkom. Meng met de handen de walnoten en het snufje zout erbij.

  5. Maak van je deegbal een platte vorm. Ik stopte het tussen bakpapier en rol er met mijn roller over om het geheel egaal plat te rollen. Versier de bovenkant met een patroon en snij je dadelfudge in blokjes.


Invloed van het vriendinnetje

Meestal noemen mijn pubers recepten met dadels "hippieshit" en ze weigeren het te proeven. Sinds er een vriendin in het spel is die wel durft te proeven, wordt de situatie ineens anders. Had ik de dadelfudge netjes ingepakt om mee te nemen naar mijn werk, werd ik vriendelijk verzocht de inhoud toch voor de schatjes thuis te bewaren.  Dag twee vond ik de fudge nog iets lekkerder. Geen idee waarom, maar misschien trekken de ingrediënten goed in elkaar.


Dadelsiroop, ik kende het niet tot voor kort maar gebruikte het in deze heerlijke fudge. Wat mij betreft mag je grensverleggend bezig zijn en de siroop ook gebruik als suikervervanger in andere recepten. Gewone koekjes zullen meer smaak krijgen, net als een lekkere pannenkoek. Dadelsiroop is een natuurproduct, hoewel het van nature nog steeds veel suiker bevat.


Tip: met een koekuitsteker kun je ook bepaalde vormen uitsteken. Bijvoorbeeld sterren met de kerst. Hartjes met moederdag of valentijnsdag.

Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Een druppel rozenwater is geschreven door Nadia Zerouali en Merijn Tol.

De foodybox is een box met producten van Kroon op het Werk. Als foodblogger mogen wij zelf beslissen of en welke producten wij leuk vinden om over te bloggen. Ik viel als een blok voor dadelstroop. Lekker!

Gerelateerde posts

bottom of page