Chocolade ricottacake met kersen
top of page

Chocolade ricottacake met kersen

Chocolade ricottacake met kersen
Chocolade ricottacake met kersen. Het was tijd om te trakteren op mijn werk en het moest iets worden dat je goed kunt delen. De pot kersen in glas stond al een tijdje naar me te lonken om gebruikt te worden. Vers fruit is heerlijk, maar in de winter of uit gemak is een pot of de diepvries een handige keuze. Chocolade en kersen? Dat is echt een klassieke combinatie. De combi chocolade en ricotta had ik nog niet eerder gemaakt. Zou dat lekker zijn? Tijd om de oven aan te zetten!

Wat is ricotta?

Vroegen enkele collega’s. Eerlijk is eerlijk. Ik weet wel wat ricotta is, maar behalve ermee bakken zou ik niet weten het te gebruiken. Ricotta is het product dat overblijft na het uitwringen bij het maken van kaas. De wei. Ricotta heeft maar weinig vet,  15% of soms zelfs minder.


Een cake met ricotta vind ik een beetje smaken naar de kwarkbolletjes van de bakker.


Het geeft je cake een romige maar toch frisse smaak.


Chocolade ricottacake met kersen

Chocolade ricottacake met kersen

Benodigdheden voor een plaatcake van 20 x 30 cm.

  1. 150 gram bloem

  2. 50 gram cacaopoeder

  3. 125 gram boter op kamertemperatuur

  4. 50 gram amandelmeel

  5. 230 gram fijne suiker

  6. 2 zakjes vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract

  7. 3 xl eieren of 4 medium eieren

  8. 250 gram ricotta (1 potje) op kamertemperatuur

  9. 12 gram bakpoeder

  10. snufje zout

  11. 3 theelepels citroensap

  12. 1 grote pot kersen goed uitgelekt, bewaar het sap! of 1 doosje diepvries kersen

  13. evt. wat fijne suiker om over de cake te strooien

  14. geschaafde amandelen

Kersensiroop:

  1. de sap die over is

  2. 125 gram suiker (ongeveer)

  3. evt. 2 eetlepels cassislikeur

Chocolade ricottacake met kersen

Zo maak je deze Chocolade ricottacake met kersen

  1. Laat je kersen goed uitlekken. Kersen uit pot zijn vochtiger dan uit de diepvries.

  2. Verwarm je oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bedek je bakvorm met bakpapier of vet het goed in met boter en bloem. Ik heb een flexibele vierkante vorm zonder bodem en past dus bijna altijd.

  3. Klop de suiker, het vanillesuiker en de zachte boter zo’n 7-10 minuten met een mixer of keukenmachine. Het wordt dan heel romig. Klop nu ei voor ei in de mix. Voeg tenslotte de ricotta en de citroen toe en mix dit nog even door.

  4. Doe het amandelmeel, het bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in een schaal en roer het door elkaar. Zeef het geheel boven de romige mix en spatel het geheel goed door elkaar.

  5. Vul je vorm. Bedek de bovenkant met de kersen die je zo goed mogelijk droog hebt gemaakt. Ik heb met 2 servetten nog een hoop vocht uit het fruit gekregen.

  6. Strooi hier eventueel wat fijne suiker overheen en wat amandelschaafsel.

  7. Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar in het midden van de oven. Prik met een satéprikker op een plekje waar geen kers zit om te checken of de cake gaar is. Zo nodig moet de taart nog even kort terug in de oven.

Chocolade ricottacake met kersen

Zin in kersensiroop op je ricottataart met kersen of lekker door je yoghurt?


Kersen in een pot drijven in een behoorlijke hoeveelheid kersensap. Zonde om weg te gooien toch? Ik kookte de sap met ongeveer 125 gram suiker (ik doe dit altijd uit de losse pols)  in, tot het wat dikker werd en bubbels ging vormen. Dan is het suikergehalte van de sap een stuk hoger geworden. Ik voegde nog twee lepels cassislikeur toe en zette het vuur uit.

Aanpassingen op je siroop

  1. Is je siroop echt nog te dik, verwarm het sap nog kort en voeg iets water toe. Laat het opnieuw afkoelen.

  2. Is je siroop nog te dun, verwarm de siroop dan en laat het nog iets indikken.

Chocolade ricottacake met kersen

Ricotta geeft je cake een heerlijke frisse, zachte smaak. Ik gebruik het heel graag in cakes. Deze chocolade ricottacake met kersen is een heerlijke taart die vraagt om gedeeld te worden met een groepje liefhebbers.


Wat een geluk, want jij bent er eentje uit de groep van de liefhebbers

Gerelateerde posts

bottom of page