Monchoutaart in een glaasje
top of page

Monchoutaart in een glaasje


Monchoutaart in een glaasje
De monchoutaart is echt een allemansvriendje die ergens in de jaren 80 is opgedoken om uit te groeien tot een klassieker. Het heeft dan ook alles: het zoete van de koek, het frisse romige van de monchou met de slagroom en het fruitige van de vlaaivulling. Ik heb de dessert-versie: monchoutaart in een glaasje nog iets meer verwend door verse vanille toe te voegen en de monchou met slagroomlaag mooi op te spuiten.

Monchoutaart in glaasjes is een supersnel dessert en no bake, dus de oven blijft uit.

Het leuke aan monchoutaart in een glaasje is dat je het zo groot en zo klein kunt maken als je wilt. Met dit recept kun je wellicht wel 12 of meer borrelglazen vullen met monchoutaart en deze dan gebruiken als onderdeel van een grand dessert. Persoonlijk vond ik deze versie aan de grote kant, maar de kinderen waren het absoluut niet niet eens met mij. Nee, niet kleiner maken hoor! Ik hoor het al; zij vinden het net zo lekker als ik.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Monchoutaart in een glaasje

Monchoutaart in een glaasje

Benodigdheden voor 3-4 drinkglazen:

  1. 120 gram bastognekoeken of andere koeken als je dat lekker vindt

  2. 50 (of iets minder 40) gram boter

  3. 100 gram stevige monchou (1 pakje)

  4. 125-150 gram slagroom

  5. 1/2 vanille peul (of 1 zakje vanillesuiker)

  6. Eventueel 1 zakje klopfix

  7. 40 gram fijne suiker

  8. 1 blik kersen vlaaivulling



Monchoutaart in een glaasje
Monchoutaart in een glaasje

Monchoutaart in een glaasje

  1. Laat de boter op een zacht vuur smelten. Ik gebruikte 50 gram boter maar wij vonden thuis dat de onderlaag met koek zo stevig dat het bijna gevaarlijk wordt om je lepel door de bodem te duwen. Wellicht zou het helpen om iets minder boter gebruiken of je dessert wat eerder uit de koelkast halen, zodat de boter iets minder hard is.

  2. Terwijl de boter zacht smelt kun je de koeken fijn maken in de keukenmachine of plat slaan met en deegroller of een pan. Zodra je merkt dat de boter bijna gesmolten is mag het vuur uit. Roer de koekkruimels er goed door heen. Bedek hiermee de bodem van de glazen.

  3. Klop de slagroom met de suiker, de klopfix en de merg van de vanille bijna stevig. Klop de monchou even kort een beetje romig en voeg het bij de slagroom.

  4. Meng de twee nog even kort goed door. Voorkom dat de slagroom te lang geklopt wordt. Anders krijg je boter.

  5. Ik spoot met een spuitzak toefjes op de koekbodem, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met een lepel in het glas scheppen en gladstrijken. Net wat je leuk vindt.



Handig. Krijg je eters? Maak je dessert eerder op de dag. Dek de glazen af met plastic folie om te zorgen dat er geen andere smaken uit de koelkast in je monchoutaartjes trekken.

En terwijl iedereen geniet van de maaltijd, kan jij het niet laten de hele tijd al naar het dessert te verlangen.


Monchoutaartje als dessert of onderdeel van een grand dessert.

Lekker en mooi.



Eet smakelijk.

Gerelateerde posts

bottom of page