Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen
top of page

Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen


Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen
Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen
Misschien is deze Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen wel de smeuïgste chocoladecake die ik ooit gemaakt hebt. Waarom zou je bakken met bietjes?  Ik bak de cake niet met bietjes zodat je een extra hapje groente naar binnen krijgt. Wat ik wel belangrijk vind is dat bietjes je cake op een natuurlijke manier heel zacht en smeuïg maken. Ik hou erg van groente, dus zo’n test is aan mij dan ook goed besteed.

Waarom zou je wel een worteltjestaart proberen maar niet deze chocoladecake met bietjes? Aan de slag dus!


springvorm van goede kwaliteit

Waarmee ga jij in de keuken aan de bak?

Een goede cake begint met goed gereedschap.  Ik heb in de loop van de jaren allerlei bak- en springvormen gehad. Soms waren ze groot, klein, hartvormig. Ik koos altijd een model met een anti aanbaklaag. Sommige vormen hadden na een paar bakken al een lamme klem of liet de antiaanbaklaag al heel snel los. Ook vond ik op een keer de anti aanbaklaag op mijn brood terug in plaats van in de vorm. Oeps.


Wil je een goed product, kies je voor kwaliteit? Dan moet je er soms meer voor betalen maar dan gaat de vorm wel bijna levenslang mee.

Onze oosterburen houden erg van bakken. In Duitsland vind je in een gewone supermarkt vaak de prachtigste bakingrediënten en bakvormen. Neem nu de vormen van het merk Kaiser.  Dit ijzersterke merk op bakgebied heeft het assortiment uitgebreid met een opvallende serie bakvormen.



Kaiser heeft naast gewone bak- en springvormen een serie springvormen van opvallende kwaliteit. Had ik even geluk, ik mocht een exemplaar uitproberen. Zodra ik de vorm uit de doos haalde, bewonderde ik de solide springvorm.  De vorm voelt ook een stuk zwaarder dan gebruikelijke exemplaren.


In 10 jaar kun je heel wat afbakken! En zo lang duurt de garantie. Wow, dat is lang! De anti aanbaklaag van de bodem is extra stevig gemaakt zodat je gewoon je taart op de bodem kunt aansnijden. Toch gebruik ik zelf graag een vel bakpapier. Behalve het beschermen van de bodem, kun je de taart hierdoor ook makkelijker verhuizen naar een taartvorm.


Vul de springvorm met het cakebeslag

De één houdt ervan om te shoppen tussen rekken vol met kleren. Ik vind het heerlijk om te neuzen tussen allerlei prachtige producten om je taart in te bakken, versieren en presenteren.  Ik ging aan de bak met deze springvorm van Kaiser La Forme met een doorsnede van 26 cm. Deze keizer onder de springvormen kan volledig geopend worden om schoon te maken.


Schoonmaken is een makkie; er blijft namelijk niets aan vastkleven.


Het leuke van deze vorm is dat je het als basic kunt gebruiken, maar ook als tulbandvorm.  Naast een gewone bodem, wordt er ook een bodem meegezonden waarmee je een tulband kunt maken. Dat is handig als je erg van bakken houdt maar je keuken is niet zo groot. Twee vormen in één blik. Ik besloot om met de tulbandvorm aan de slag te gaan.


Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen

Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen

Benodigdheden:

  1. 240 gram boter

  2. 250 gram bruine basterdsuiker

  3. 2 zakjes vanille suiker

  4. 3 grote eieren

  5. 260 gram bloem

  6. 125 gram pure chocolade in stukjes

  7. 2 eetlepels cacaopoeder

  8. 350 gram gekookte bietjes geraspt (je zou ook bietenpuree kunnen gebruiken)

  9. 2 theelepels baking soda

  10. 1/2 theelepel zout

  11. Springvorm van 26 cm of grote bundt vorm

Topping:

  1. 120 gram slagroom

  2. 120 gram pure chocolade

  3. Eventueel eetbare bloemen


Chocoladecake met bietjes en eetbare bloemen

Recept chocoladecake met bietjes:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Vet de vorm in en bestuif hem met wat bloem. Smelt 125 gram pure chocolade met 60 gram van de boter. Zodra het bijna gesmolten is mag het vuur uit. Mix de overige boter romig met de bruinesuiker en vanille suiker. Normaal zou ik voor vanille extract kiezen. Door de bietjes is de cake wat vochtiger, daarom kies ik ditmaal voor vanillesuiker. Dit voegt geen extra vocht toe. Klop nu een ei door de mix tot deze is opgenomen in het beslag. Nu mogen de volgende eieren stuk voor stuk toegevoegd worden.

  2. Zeef de bloem, de baking soda, het cacaopoeder en het zout. Mix de droge ingrediënten voorzichtig door het beslag of nog beter: spatel het voorzichtig door het beslag. Voeg de bietjes, de gesmolten boter met chocolade voorzichtig toe en spatel tot het goed gemixt is.

  3. Vul je bakvorm en sla de vorm 1 of 2 keer voorzichtig op je aanrecht. Zo verwijder je gevangen luchtbubbels uit je beslag.

  4. Bak de cake in ongeveer 45-50 minuten gaar. Test met een satéprikker of de cake gaar is.

  5. Laat de cake 10-15 minuten rusten voordat je het uit de vorm haalt. Laat de cake afkoelen.

  6. Voor de chocolade ganache verwarm je 120 gram slagroom in een steelpan. Zodra het kookt mag het vuur uit en roer je 120 gram stukjes chocolade door de slagroom.

  7. Versier je cake eventueel met wat eetbare bloemen, spikkels of wat cacaopoeder.


Een naakte cake?

Eigenlijk kleed ik mijn cakes graag aan. Bijvoorbeeld met een ganache. Toch was ik op zoek naar iets meer kleur. Vaak maak ik dan nougatine, of ik strooi wat kokos of poedersuiker over de cake of taart.  In de zomer vind ik het leuk om eetbare bloemen uit de tuin te gebruiken.

Eetbare bloemen? Dankbare versiertruc!

Ik kan je aanraden iedere zomer wat bloemen te zaaien in je tuin of balkon. Zo heb je altijd een kleur paraat die je kunt gebruiken in je salades, in je thee en op gebak.  Pluk ze heel kort voor het opdienen en verdeel ze over je taart of cake. Je kunt ze gewoon eten en doe je dat liever niet? Dan leg je het gewoon aan de zijkant van je bord. Ik vind ze prachtig om naar te kijken. De blauwe bloemen zijn komkommerkruid. De oranje bloem Oost Indische Kers. Verder zie je paarse viooltjes en groene puntjes aardbeien-munt.


Worteltjestaart is inmiddels een klassieker. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Ga eens aan de bak met bietjes. Ik ben heel erg benieuwd naar jou ervaringen! Laat je me het weten?



De La Forme springvorm van Kaiser  heeft een doorsnede van 26 cm. Hij kost momenteel 49,95.


-- DANK --

Dit artikel is een samenwerking met fonQ.nl. Om dit artikel te schrijven ontving ik springvorm la Forme van Kaiser om deze voor jou te testen. De bevindingen van de bakvorm zijn beschreven op de wijze dat ik graag werk: open voor ideeën en met een eerlijke kijk op het product.  Ik vind het leuk om producten uitgebreid te testen waarvan ik denk dat dit interessant is voor de lezer.

Meer weten? Lees de disclaimer.

Gerelateerde posts

bottom of page