Appel-kaneelcake
top of page

Appel-kaneelcake


Appel-kaneelcake
Waarom bak ik vaak van die joekels van Bundtcakes en taarten? Tja, ik heb natuurlijk een paar prachtige vormen, dat is natuurlijk heel verleidelijk. Maar deze vormen zijn vaak heel groot en missen misschien iets wat ik “huiselijk” zou willen noemen. Mijn moeder bakte vroeger vaak een cake. Dat was dan altijd een gewone cake. Een gewone cakevorm bakt eigenlijk veel makkelijker. Deze appel-kaneelcake is echt heel zacht en door de smaak van kaneel en appel. De cake is eigenlijk verbazend snel klaar. Met een paar minuten extra is je cake smaakvoller door het kaneel en frisser door de appel en de crème fraîche.

Wat is dat toch met die crème fraîche de laatste tijd Carola?

Een paar jaar geleden merkte ik dat recepten waar crème fraîche in verwerkt werd, vaak wat zachter waren, smeuïger. Het zijn vaak Amerikaanse recepten. Bij recepten vervang ik tegenwoordig daarom een deel van de boter door crème fraîche. Een potje crème fraîche, kost bij veel supermarkten nog geen 40 cent. Voor die prijs heb ik het graag op voorraad. De restjes crème fraîche gebruik ik in de soepen en sauzen of met een beetje geluk in mijn volgende baksel.

Duw de appelschijfjes in het cakebeslag

In deze cake gaat een lekkere appel. Misschien wel net geplukt van de boom. Zelf kies ik graag voor een Nederlandse appel als Jonagold of Elstar.


Noem het chauvinistisch, maar ik ben trots op de heerlijke zoetzure appels uit de boomgaarden van de Nederlandse appeltelers!
Plakje appel-kaneelcake

Appel-kaneelcake

Benodigdheden:

  1. 125 gram boter

  2. 100 gram crème fraîche

  3. 175 gram fijne suiker

  4. 4 eieren

  5. 200 gram bloem

  6. 7,5 gram bakpoeder (is een half zakje)

  7. 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract

  8. 4 theelepels kaneel

  9. 1 flinke frisse appel; bijvoorbeeld jonagold of elstar

  10. snuf zout

  11. wat extra suiker met kaneel erdoor om appels in te dopen

  12. cakevorm van 30 cm

Appel-kaneelcake

Recept appel kaneelcake

  1. Mix de boter met de suiker en eventueel vanillesuiker tot het romig van kleur wordt. Dit duurt al snel een minuut of 6-8.

  2. Verwarm intussen de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vet je bakblik in met boter. Bestuif het met wat bloem of gebruik een stuk bakpapier om je cake straks eenvoudig uit de vorm te halen.

  3. Klop vervolgens ei voor ei door de massa tot het is opgenomen. Voeg de crème fraîche toe.

  4. Weeg en zeef de bloem, het bakpoeder, kaneel en zout. Spatel het door het beslag. Als alles goed gemengd is mag het in de bakvorm.

  5. Was de appel en deel het in vieren. Haal zo min mogelijk klokhuis uit de appel om de vorm te bewaren. Snij de appel in partjes.

  6. Doop de partjes in een bordje met kaneelsuiker en duw ze bovenin de cake. Laat een stukje appel uitsteken. De cake gaat nog rijzen en anders verdwijnt de appel.

  7. Bak de appel-kaneelcake in ongeveer 55-60 minuten gaar. Zelf test ik de cake na een kleine 50 minuten. Iedere oven is tenslotte anders.


Gerelateerde posts

bottom of page