Soda bread met havermout, noten en zaden
top of page

Soda bread met havermout, noten en zaden


Sodabread met havermout, noten en zaden
Omdat het soms handig is om supersnel brood te kunnen maken, ging ik snuffelen wat voor broden je kunt bakken met baking soda. Oftwel: Soda bread.  Eerlijk is eerlijk; soda bread smaakt heel anders dan het brood dat je kent en gebakken is met gist. Ik ben ooit in Ierland geweest en verlangde na een paar weken enorm naar ons Nederlandse brood. Basic Iers soda bread, dat ga ik een andere keer bakken, dit keer ga ik voor soda bread met havermout, noten en zaden.

Denk in aan soda bread, dan denk ik aan Ierland. Denk ik aan Ierland, dan denk ik aan Yvette van Boven

Sodabread met havermout, noten en zaden

Opzoek naar inspiratie haalde ik het bakboek van Yvette van Boven uit de kast en ging bladeren. In het boek van Yvette had ik volgens mij een recept gezien van soda brood.  Yvette is opgegroeid in Ierland. Yvette’s moeder bakte veel typisch Ierse recepten.  Iers brood zou daar vast tussen staan. Al snel vond ik dit recept met soda bread met havermout, noten en zaden.


Grappig, als ik de rij ingrediënten zie, zou in normaal meteen denken dat het een recept van Rens Kroes is. Wat blijkt: het is toch echt een recept van Yvette.


Yvette gebruikt chiazaden. Heb je geen chiazaden in huis, dan raad ik je aan een ei te gebruiken. Geweekte chiazaden binden een recept wat aan elkaar en dat heeft dit brood wel nodig.



Sodabread met havermout mag de oven in

Soda bread met havermout, noten en zaden

Benodigdheden

  1. 150 gram havervlokken of havermout (indien glutenvrije versie is het recept glutenvrij)

  2. 100 gram amandelen of anderen noten niet geroosterd

  3. 125 gram zonnebloempitten

  4. 75 gram pompoenpitten

  5. 50 gram chiazaden

  6. 3 eetlepels kokosolie

  7. 500 ml heet water

  8. 2 eetlepels agavesiroop, ik gebruikte honing

  9. 1 theelepel zout

  10. lijkt me lekker: 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden

  11. cakeblik van ongeveer 21-22 cm (ongeveer 1 liter)



Zo maak je Iers brood met havermout, noten en zaden

Doe het warme water in een kom en meng hier de kokosolie en de honing of agavesiroop doorheen. Als het geheel is opgenomen kunnen de overige ingrediënten erbij. Roer alles goed door en laat het 2 uur staan. Het vocht zal goed opgenomen worden door de havermout.  Ik weet het: het mengsel in de kom ziet er niet heel aantrekkelijk uit. Dat heb je echter wel vaker bij gerechten. Het zit vol heerlijke ingrediënten, dat gaat straks lekker worden. 


Roer af en toe de mix door

Verwarm na 2 uur je oven voor op 175 graden (hete lucht oven), vet je bakblik in en bedek het blik met een strook bakpapier. Het voordeel van bakpapier is dat je het brood straks zo uit het blik kunt optillen, zonder dat het brood uit elkaar valt. Het brood is direct na het bakken best wel kwetsbaar.



Verhuis het beslag naar je bakvorm. Bedek de bovenkant met wat lekkere zaden. Sla het blik even kort op het aanrecht om te zorgen dat eventuele lucht kan ontsnappen. Bak het brood in ongeveer 1 uur bijna gaar.


Haal het soda brood nu voorzichtig uit de vorm door de grote strook papier naar boven te halen. Het staat nu zonder de bakvorm. Bak het nog een kwartier. Zo krijgt de buitenkant ook een prachtig kleurtje en wordt het lekker crispy.


Laat het brood goed afkoelen voor je het aansnijdt.


Sodabread met havermout, noten en zaden

Bewaar je plakken brood in zakjes in de diepvries. Handig om ze supersnel mee te nemen als gezond tussendoortje.

Als je het brood goed inpakt, kun je het een week in de koelkast bewaren. Zelf bewaar ik graag wat losse plakken brood in aparte plakjes in de diepvries. Zo kan ik snel een zakje uit de diepvries pakken en meenemen als gezond tussendoortje. De plakken soda bread zijn zo zacht en smaakvol, ik vind dat je geen beleg nodig hebt. Dat is eigenlijk best handig toch?



Soda bread met havermout, noten en zaden is een recept afkomstig uit het boek: Home baked van Yvette van Boven.




Gerelateerde posts

bottom of page