Portugese taartjes of pasteis de Nata
top of page

Portugese taartjes of pasteis de Nata


Portugese taartjes of pasteis de Nata
Portugese taartjes of pasteis de Nata
Er duiken in ons land en in België steeds meer Portugese cafeetjes op. Hoewel je allerlei lekkers hier kunt eten en drinken ligt de nadruk volgens mij wel op de Portugese taartjes of pasteis de Nata.

Hoewel ik de taartjes wel kende, heb ik ze onlangs pas voor het eerst geproefd met mijn taartvriendinnen. We waren op stap in Antwerpen en in voor een kopje koffie met wat erbij. Het werd de Nata Lisboa. Als vanzelfsprekend kozen we voor de kleine custard taartjes. Ze waren echt verrukkelijk, maar eigenlijk best bescheiden van formaat. Een tweede taartje? Nee, dat niet, maar het taartje ging wel op tot de laatste kruimel. Tof dat je ze nu ook in Nederland kunt kopen. Alleen Amsterdam helaas, de rest van Nederland moet nog veroverd worden. Tot die tijd kun je ze zelf maken met dit lekkere recept van Paul Hollywood!


Pasteis de Nata, mooi bladerdeeg gevuld met een smakelijke custard.


Tip: Het zal wel verboden zijn om te bedenken, maar het lijkt me ook erg lekker om de maizena te vervangen door custardpoeder.

De kwaliteit van het bladerdeeg is heel belangrijk bij dit gebakje. Tja, ik moet mezelf nog een keer zover zien te krijgen dat ik zelf het bladerdeeg ga maken. Tot die tijd vind ik het bladerdeeg van tante Fanny het lekkerst om te eten maar ook het makkelijkst om te gebruiken.


Blind bakken voor een knapperige bodem

Portugese taartjes of pasteis de Nata

Benodigdheden voor 12 stuks (ik maakte er zelf 6)

  1. 50-400 gram bladerdeeg

  2. Boter om in te vetten

  3. Bakvorm voor muffins/cupcakes

Voor de custard

  1. 100 gram fijne suiker

  2. 1 zakje vanillesuiker

  3. 350 ml (volle) melk

  4. 2 eidooiers

  5. 1 eiwit

  6. 40 gram boter

  7. 20 gram maizena

  8. Snuf kaneel

  9. Snuf zout

Voor bovenop:

  1. Poedersuiker en eventueel wat kaneel


Portugese taartjes of pasteis de Nata maken

Omdat de custard af moet koelen kun je dit het beste eerst maken. Klop de eidooiers met 50 gram van de suiker, het vanillesuiker, de maizena en het zout glad. Breng in een pan de melk aan de kook. Voeg het kaneel toe. Als het kook, mag het vuur uit. Met de klopper in je ene hand, kun je met je andere een scheutje melk doo het eidooiermengsel roeren. Voeg nog een scheutje toe verhuis vervolgens het eidooiermengsel bij de melk. Breng het geheel aan de kook. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Zodra de custard dik wordt mag het vuur uit. Blijf nog wel een minuut de custard kloppen.


Klontjes

Zeef eventueel je custard om klontjes eruit te zeven. Verhuis het naar een bord en bedek het met een vel bakpapier om een vul op de custard te voorkomen. Laat de custard nu volkomen afkoelen.

Vet de bakvorm in met wat boter. Ik maakte grote cirkels van 1o cm om in de vorm te doen. Ik vond het bladerdeeg te dun voor zijn doel en besloot de lap opnieuw uit te rollen. Dit keer iets dikker. Ik raad je aan iets grotere cirkels te maken. Mijn 10 cm. kromp wat in de oven, wellicht door het blind bakken., 12-13 cm doorsnede lijkt met iets beter.


Portugese taartjes of pasteis de Nata

Vul je bakvorm met het bladerdeeg en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Haal de bakvorm uit de koelkast en vul de vormpjes met bakpapier en bakbonen; dit heet blindbakken. Bak in 8-10 minuten het bladerdeeg tot bakjes.

Behalve met custard, kun je deze bladerdeegbakjes natuurlijk ook nog met ander lekkers vullen. Wat dacht je van een bolletjes ijs en vers fruit?

Verwijder de bonen

Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en zet de bladerdeegbakjes nog een paar minuten in de oven om te drogen.


Pieken trekken

Klop het eiwit in een vetvrije kom stevig tot je pieken kunt trekken. Klop er beetje bij beetje 50 gram suiker bij. Meng het eiwit door het dooiermengsel. Vul je bladerdeegbakjes tot net onder de de bovenkant, dat is ongeveer 3/4e deel.



Deze klassieke Portugese taartjes kun je zelf heel gemakkelijk thuis maken

Bak de Portugese taartjes of pasteis de Nata in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. De custard rijst een beetje naar boven maar dit zakt weer een beetje in als het uit de oven komt.


Tip: mooi maar zelf niet gedaan: strooi wat suiker met kaneel over de bovenkant en brand met een crème brûlée brander een prachtige laag.

Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over de taartjes of als je het lekker vindt; nog wat kaneel.


Portugese taartjes of pasteis de Nata
Portugese taartjes of pasteis de Nata

Geïnspireerd op een recept van Paul Hollywood

Het recept is iets aangepast, maar de inspiratie voor dit recept vond ik het boek: Bakken met Paul Hollywood.


- De link is naar het bakboek in Engels omdat de prijs van de Nederlandse versie volgens mij niet klopt bij Bol.com. -

Gerelateerde posts

bottom of page