Ons bakboek van Honey & Co
top of page

Ons bakboek van Honey & Co


Ons Bakboek Honey en Co
Ons bakboek van Honey & Co
De smaken van het Midden Oosten in gebak, het lijkt misschien wat nieuw voor je,  maar is dat wel zo? Het zou zomaar kunnen dat je al veel smaken kent van je vakanties. Maar hoe bak je eigenlijk met de smaken uit het Midden Oosten?

Ons bakboek van Honey & Co.


In Londen vind je het restaurant Honey & Co. dat wordt gerund door het echtpaar Sarit Packer en Itamar Srulovich. Van oorsprong was het een klein restaurant, waar 2 personen werkten. Inmiddels is het enorm gegroeid en werken er 3 patissiers, 5 koks, 3 keukenhulpen en 7 obers. Dat is natuurlijk niet voor niets. Na een kookboek is het duo terug in te keuken. Dit maal om te bakken in Ons bakboek van Honey & Co. !

Ben je er klaar voor? De smaken uit 1001 nacht? Verse vijgen, citrussuiker, amandelpap, kweeperen, citroenen, mint, tahinpasta, komijn, granaatappelstroop, sumak, za’atar en nog veel meer smaken.

Uit Ons bakboek van Honey & Co. over jam: “Ik was te jong om te kunnen lezen, maar ik herkende de aardbeien (mijn favoriet) en draaide een potje open, om met mijn dikke vingertjes de vruchten uit de rijke siroop te vissen. Het was een verbazingwekkende ontdekking dat je zoiets thuis kon maken en zo het hele jaar door kon genieten van aardbeien. Ik schaam me er een beetje voor en ik heb het nooit aan iemand verteld. Wat moet die arme oma gedacht hebben toen ze zag dat een potje half leeg was en de rest ongetwijfeld beschimmeld (door mijn vieze vingertjes).”

Ons Bakboek Honey en Co

De inhoud van Ons bakboek van Honey & Co in vogelvlucht

Het avontuur begint in je voorraadkast. Wat kun je zelf maken? Jam, gekonfijte vruchten, siroop, kruidenmixen en suiker. De recepten zijn net iets anders dan je gewend bent. Framboos-limoenjam of sinaasappelmarmelade met tijm en kardemom.



Stel je een onbijtbordje voor met “zoete en hartige ontbijtjes” als broodjes met pistache, rozenwater en aardbei, zoete ricottabroodjes of eieren in een nestje.


Wat serveert Honey & Co. “bij de koffie (elfuurtje)”? Kokoskoek, bloemkoolmuffins of gember-dadelbrood of de persoonlijke favoriet: Appelcake met citroen & chocoladeschilfers.

Uit Ons bakboek van Honey & Co.: Sommige mensen komen binnen omdat ze ons een keer willen proberen, anderen hebben allang van tevoren een tafeltje geboekt en zijn vastbesloten om alles op het menu te proeven. Vrienden, collega’s, nieuwe gasten, vaste gasten; het leven van Londen speelt zich af voor onze ogen en het enige wat wij hoeven te doen is serveren.

“Een lunch” kan bestaan uit Griekse moussaka, maar ook uit Phylas-rolletjes met vlees en spinazie of kaasbrood van de Balkan.


In het hoofdstuk “De namiddag met theetijd” zie ik eigenlijk uitsluitend zoete lekkernijen; citroencakejes met vlierbloesem-mascarponeglazuur, maar ook zandkoekjes van kikkererwtenmeel en cheesecake met rozenwater, kokosbodem en bessencompote. Hmmm bijzonder!


Na zonsondergang zijn de “traditionele desserts” opnieuw zoet en bijzonder. Van triffle met kweepeer, chocoladetaart met koffie en kardemom en vijgencarpaccio met geitenkaasijs, honing en tijm.


Ons Bakboek Honey en Co

Uit Ons bakboek van Honey & Co.: De naam klinkt wat afgezaagd, maar dat is de enige kritiek op deze gebakjes, die er even mooi uitzien als ze lekker zijn.

Bloedend hartje (met vanille, rozenwater en aardbei). De cakejes bezorgen bij mij een hoog WOW-gevoel.  Ik hou van een subtiele rozensmaak en de roze glazuur maakt het af. De cakes zijn gevuld met aardbei-rozenjam. De glazuur is gemaakt met aardbei, vanille en rozenwater en een tipje honing.


Ons Bakboek Honey en Co

Vlechtbrood met tahin & witte chocolade.  In mijn keukenkastje heb ik altijd tahin staan, een pasta van sesamzaadjes die ik gebruik om hummus te maken. Honey & Co. werken vaak met tahinpasta en voor mij op onverwachte plaatsen: bijvoorbeeld met dit vlechtbrood met witte chocolade.


Ons Bakboek Honey en Co

Links: Lahma met geroosterde paprika & feta., het deeg is een beetje vergelijkbaar met het deeg van pitabrood.


Midden: Bloemkoolmuffins.



Rechts: Kadaifi-nestjes met framboos en rozenwater. Wat een bijzonder nagerecht. Het haar-achtige deeg; kadaifi, is op steeds meer plaatsen vers of uit de diepvries verkrijgbaar.


Ons Bakboek Honey en Co

Links: Fitzrova buns. Buns zijn vrijwel altijd een succes. Bak je buns met invloeden uit het Midden Oosten, dan kun je Mahleb, zure kersen en pistachenoten als verrassende ingrediënten verwachten.


Uit Ons bakboek van Honey & Co.: “We dromen wel eens hoe over 300 jaar onze Fitzvovia bun net zo beroemd is als de Chelsea bun, aangezien deze broodjes net zo lekker zijn.”

Rechts boven: Perencake met gember.



Rechts onder: Gevulde chocoladekoekjes met tahinroom. Deze koek moet wel goddelijk smaken; volgens de lijst ingrediënten bestaat de koek bijna voor de helft uit pure chocolade!


Ons Bakboek Honey en Co

Zoete ricottabroodjes (gviniyot) of het verhaal van hoe je een luxe brooddeeg eenvoudig en bijzonder kunt vullen. Met de verrassende smaken van vanille, sinaasappel en oranjebloesemwater.


Ons Bakboek Honey en Co

Nederlandse recepten doen het vaak het best om mijn blog. Waarom? Omdat we het gewend zijn? Toch hoop ik dat je ik je kan verleiden eens van de voorspelbare wegen af te stappen en je te laten verrassen door prachtig gebak met een andere twist.


Je neemt een hap en denk verrast: heerlijk, wat proef ik?

Ik vond Ons bakboek echt zo’n boek waar je even voor moet gaan zitten en rustig doornemen. Het is niet zo’n voorspelbaar boek, met op iedere bladzijde een foto en aan de andere kant een recept. Het voelt als een boek met verborgen hoekjes. Juist in die verborgen hoekjes, bij een wat kleinere foto vond ik soms de meest lekkere recepten en leuke anekdotes. Ik hou heel erg van de persoonlijke touch van het boek. Het maakt de receptuur wat echter, gebakken op smaak.


Het boek staat bomvol recepten, echt heel veel. Ik raad je aan gewoon het boek in handen te nemen om te voelen wat de auteurs je willen vertellen, willen laten voelen en proeven.


Plan bij een volgend bezoek aan Londen, eens een bezoek bij Honey & Co.  Als ik de foto’s in het boek en op de website bekijk, wil ik voor de vitrine staan en binnen een tafeltje zoeken om te gaan proeven. Gelukkig hoef ik geen vlucht naar Londen te boeken om de smaken uit het Midden Oosten uit te proberen. Het enige dat ik moet doen is een keuze maken met welk recept uit Ons bakboek ik als eerste aan de slag wil. Wat zou jouw eerste keuze zijn?

Ons bakboek van Honey & Co. (Sarit Packer & Itamar Srulovich) is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789021564739.

Graag wil ik Kosmos uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review van dit bijzondere boek te schrijven. De fotografie is van Patricia Niven


“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”


Gerelateerde posts

bottom of page