Spicy pompensoep maken
top of page

Spicy pompensoep maken



Spicy pompensoep maken
Vandaag laat ik de zoete keuken achter me en laat ik je zien hoe heerlijk pompoensoep kan zijn. Heb je nog nooit iets met pompoen gemaakt? Probeer dan eens deze basis: pompoensoep. Het is een heerlijke, voedzame soep. Zelf hou ik van stevige, goed gebonden soepen en deze stevige groentesoep van pompoen past daar heel goed bij.

Pompoen? Het is een heerlijke vrucht, maar kleedt het wel aan met lekker veel smaak.

Net als dat een aubergine of courgette pas lekker is als je hem goed bakt met lekker kruiden, zo heeft ook de pompoen wat aankleding nodig. Ik heb vaker een beetje wat slappe soep geproefd, jammer want dat is helemaal niet nodig. En yes, ook bij pompoen gaat de oven aan!

P.s. wist je dat je pompoen ook kunt toevoegen aan brooddeeg, of aan brownies. Ze worden er lekker zoet en smeuïg van.


Spicy pompoensoep maken

Benodigdheden voor 5-6 kommen:

  1. 1 grote pompoen

  2. 2-2,5 theelepel Vadouvan kruiden (pittig Indiaas kruidenmengsel met kerrie)

  3. 1 medium gesnipperd ui

  4. 2 teentjes knoflook

  5. 1 theelepel azijn

  6. 2 eetlepels zonnebloemolie plus nog extra om de pompoen mee in te smeren

  7. 2 bouillonblokjes voor 500 ml

  8. chilipoeder naar smaak

  9. evt. nog wat Tabasco

  10. 1/2 puntpaprika (neutrale keuze) of rood pepertje(hete keuze)

  11. verse koriander of groene kruiden naar smaak

Spicy pompensoep maken

Spicy pompoensoep maken

  1. Snij de pompoen in grote stukken, smeer de stukken in met een klein beetje zonnebloemolie. Rooster de stukken pompoen in 25-40 minuten gaar in een oven van 180 graden (het lucht oven). Als de pompoen gaar is, kun je het uit de oven halen. Pel het vel aan de buitenkant van de stukken af.

  2. Verhit in een koekenpan of pan met een dikke bodem de 2 eetlepels olie. Fruit de gesnipperde ui aan en voeg zodra de ui er glazig uitziet, de knoflook. Roer het goed door en voeg vervolgens na 1-2 minuten de Vadouvan toe. Bak de kruiden kort mee, gevolgd door de in kleinere stukken pompoen en het azijn. Roer alles goed door.

  3. Voeg het water en de bouillonblokjes toe. Kook de soep 15-20 minuten en pureer de soep mooi glad.

  4. Breng de soep op smaak met chilipoeder. Gebruik niet teveel poeder tegelijk, maar voeg het in fases toe zodat zodat je controle houdt over hoe pittig de soep wordt. Ik vind zelf een scheutje Tabasco ook erg lekker, maar je kunt het ook op tafel later presenteren zodat iedereen zijn eigen sterkte kan kiezen.

  5. Snij een handje verse koriander of kruiden naar smaak fijn. Snij een halve puntpaprika in kleine stukjes. Het lijkt zo net de paprika een peper is, maar het smaakt neutraal. Ga je voor hot, dan kun je kiezen voor een rood pepertje.

  6. Proef, jij bent de baas. Bij kruidige soepen gebruik ik zelf minder zout, maar voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.

  7. Schenk de soep in de soepkom en versier de soep met de koriander de stukjes paprika of peper.





Voeg chilipoeder, Tabasco of rode peper altijd in fases toe, zo sta je niet voor hete verrassingen.


Lekker: een schepje zure room of crème fraîche. Zo creëer je een frisse zone in de warme soep en presenteer je soep eens met zelfgemaakt naanbrood, dat is veel makkelijker en lekkerder dan je denkt.




Gerelateerde posts

bottom of page