Gezonde appeltaart a la Rens Kroes
top of page

Gezonde appeltaart a la Rens Kroes


Gezonde appeltaart a la Rens Kroes
Bij het doorbladeren van The Party Edition van Rens Kroes viel mijn oog al snel op de appeltaart. Wie houdt er niet van appeltaart. Is een goed gevulde appeltaart niet de meest geliefde taart van ons land? Deze gezonde appeltaart a la Rens Kroes zit echt bomvol appel. Tijd om het geweldige recept te delen van deze healty variant van de oud Hollandse appeltaart.

Wie zegt er ook al weer dat mannen geen zoetekauwen zijn?

Niet alleen in de vulling, ook de bodem en zijkanten zijn deels met zelfgemaakte appelmoes gemaakt.  Hierdoor hoef je geen boter of olie hoeft te gebruiken. De taart bevat relatief weinig suiker. Ik vond het erg lekker en fris door de appel. De mannen thuis klaagden dat er niet genoeg suiker in zat. Pff, een dotje slagroom doet wonderen, of soyaroom als je dat liever hebt. Wie zegt er ook al weer dat mannen geen zoetekauwen zijn?


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Gezond eten is niet klakkeloos een recept uit een boek maken, je mag altijd naar behoefte je eigen touch aan een recept geven. Dat is wie je bent.

Bij recepten ben jij zelf de baas. Wil je meer of minder suiker? Eén of theelepels kaneel? Meer of minder vanille? Toch een paar eetlepels (kokos) olie? Pas het recept gewoon een beetje aan naar eigen stijl. Gezond eten is niet klakkeloos een recept uit een boek maken, maar hier je eigen touch aan geven. Jij bakt de taart en dat is wie je bent.


De appeltaart mag de oven in

Gezonde appeltaart a la Rens Kroes

Benodigdheden voor hoge taart met doorsnede van 20 cm:

Voor het deeg:

  1. 175 gram volkoren (spelt) meel

  2. 135 gram amandelmeel

  3. 40 gram havermeel (of iets meer volkorenmeel)

  4. 80 gram suiker

  5. 1,5 theelepels baking soda (ongeveer 11-12 gram)

  6. Snufje zout

  7. 2 (m) eieren

  8. 15 gram kokosolie of andere neutrale olie

  9. 175 gram ongezoete appelmoes (lekker om zelf te maken met 2-3 grote appels)

  10. 1 theelepel citroensap of appelazijn

  11. Wat vet om vorm in te vetten

  12. Enkele eetlepels amandelmeel of paneermeel om wat vocht op te nemen

Voor de vulling:

  1. 75 gram rozijnen

  2. 50 gram abrikozen (Rens gebruikte dadels)

  3. 3 grote appels

  4. 1-2 theelepels kaneel naar smaak

  5. 1/2 theelepel kardemom-poeder

  6. Mespuntje vanillepoeder of merg van 1/2 vanille-peul


Gezonde appeltaart a la Rens Kroes

Gezonde appeltaart a la Rens Kroes recept

  1. Maak eerst de appelmoes door 2 appels te schillen, stukjes te snijden en met een snuf kaneel zo’n 20 minuten te koken tot de appels gaar zijn. Prak de appels met een stamper fijn en laat de appelmoes afkoelen.

  2. Week de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen zo’n 10 minuten in een kom met heet water. Giet ze hierna af en dep het droog.

  3. Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom. Kluts de eieren, bewaar een beetje om de taart mee te bestrijken en voeg de rest bij de droge ingrediënten. Voeg het citroensap, de olie en de appelmoes toe en kneed het geheel goed door. Laat het deeg even staan. Je merkt dat het volkorenmeel het vocht opneemt en het deeg iets makkelijker te hanteren wordt. Is je deeg echt te nat, voeg dan nog een beetje meel toe om vat te krijgen op het deeg.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden met hete lucht of 200 graden met boven- en onderwarmte.

  5. Appelmoes zonder suiker kun je kopen, maar zelf maken is zo makkelijk en snel klaar!

  6. Schil voor de vulling de drie grote andere appels. Dat is bij elkaar ongeveer 575 gram in stukjes gesneden appel. Voeg de rozijnen, abrikozen, vanillepoeder, kardemompoeder en het kaneel toe. Ik gebruik altijd veel kaneel en vind 1 theelepel niet voldoen. Volg je eigen smaak. Voeg 2-3 eetlepels appelmoes toe dat je nog over hebt van het appelmoes maken.

  7. Smeer je vorm in met wat olie en bestrooi het met wat meel.

  8. Vul de bakvorm met 3/4 deel van het deeg. Strooi wat amandelmeel over de bodem om te zorgen dat de bodem niet te vochtig wordt. Druk het deeg goed tegen de vormen vul het met de appelvulling.

  9. Rol het overgebleven deeg uit en snij hier stroken uit en leg ze over de taart. Smeer de taart in met het geklutste ei en bak de gezonde appeltaart a la Rens Kroes in ongeveer een klein uur gaar. Na een half uur deed ik een stuk aluminiumfolie over de bovenkant om te zorgen dat de taart niet te donker werd.


Gezonde appeltaart a la Rens Kroes

Meer of minder zoet

Ik kan het niet laten en maak het altijd net weer even anders dan het recept me opdraagt

De meningen waren verschillend in huize Zoethoudertjes; ik vond de taart heerlijk en inderdaad anders dan anders. Ja, ook ik mis een beetje extra zoet, maar dat vind ik niet erg. De taart zit vol goede, voedzame ingrediënten en dat voelt heel goed om te eten. Ik heb de taart lekker hoog gemaakt omdat ik dat mooi vind en op die manier krijg je een flinke laag, zoete appel naar binnen.


Wat me opviel was dat de bodem van de taart na een dag toch wat zachter werd. Ik vond dit eigenlijk juist lekker. Er is niet zoveel vet in het deeg gebruikt dus als je de deeglaag niet te dik maakt, kan het vocht van de appel het deeg iets zachter maken. Niet snotterig of zo, maar gewoon iets zachter.



Maak de taart zoals jij graag wilt. Meer of minder zoet. Met of zonder (soya) room en deel het met anderen. Mijn buurvrouw vond de appeltaart ook erg lekker. Haar mannen thuis wilden er ook graag wat slagroom bij. Nou ja, wat is dat toch met die mannen?

Zin om te gaan koken en bakken met Rens Kroes?



The Party Edition van Rens Kroes

Is te koop in de boekenwinkel.

ISBN 9789000355747

Gerelateerde posts

bottom of page