Zelf tomatensoep maken
top of page

Zelf tomatensoep maken


Zelf tomatensoep maken
Zelf gemaakte tomatensoep en soepstengels
Wist je al dat ik heel veel van soep hou, van stevige maaltijdsoepen? Tomatensoep is een van mijn favorieten. Als kind vond ik tomatensoep in blik heel erg lekker, maar als je hem eenmaal zelf bent gaan maken, is hij gewoon veel smakelijker. Daarbij maak ik altijd lekker veel, eventueel een dubbel portie, zodat we de dag erna ook nog wat hebben. Of de soep verdwijnt in porties in de diepvries.

Waarom ik kies voor tomaten in blik? Ze zijn heel smakelijk!

Behalve smaak, heb je ook een enorme tijdwinst met tomaten in blik. Daarom kies ik graag voor bliktomaten. Zelf tomatensoep maken is zo wel heel erg makkelijk en het smaakt heerlijk.


Voelde ik me vroeger een beetje schuldig dat ik geen verse tomaten gebruikte, tegenwoordig weet ik dat er in veel Zuid Europese landen vaak ook gekozen wordt voor bliktomaten. Het is heel gemakkelijk en als ik eerlijk ben zijn die tomaten smakelijker dan onze Hollandse tomaten. Tomaten moeten goed rijp zijn voordat je ze gebruikt in je soepen en sauzen en dat valt niet mee om zomaar een paar kilo tomaten goed rijp te hebben.



We hebben altijd een paar tomaten in blik op voorraad. Lekker voor tomatensoep maar ook voor een homemade pastasaus.

Uitjes fruiten

Zelf tomatensoep maken


Benodigdheden:

  1. 2 blikken tomaten

  2. 2 blikken water

  3. 1 medium groot ui

  4. Een eetlepel olijfolie of zonnebloemolie

  5. 1 grote teen knoflook of 2 kleine teentjes

  6. Peper

  7. 2 bouillonblokjes (voor halve liter)  of meer naar smaak

  8. groene kruiden, ik gebruikte peterselie

  9. 125 ml crème fraîche of slagroom, lekker maar niet persé noodzakelijk

  10. Staafmixer of keukenmachine

Zelf tomatensoep maken
Zelf tomatensoep maken

Zelf tomatensoep maken

  1. Snij je ui fijn en bak de uitjes lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak het kort mee. Voeg de tomaten uit blik toe. Snij eventueel het topje van de tomaten af en snij vervolgens de tomaten in grote stukken. Bak de tomaten kort mee en voeg het water toe. Ik prak de tomaten vaak met een stamper nog ietsje fijner.

  2. Je zou zodra de soep bijna kookt, de soep kunnen pureren en op smaak brengen. Zelf hou tomatensoep, net als pastasaus liever nog een tijdje op een heel klein vuurtje een tijd tegen de kook aan, als het kan liefst een uur tot anderhalf uur. Als je tomaten langdurig verwarmt wordt, geeft het de tomaten een veel warmere smaak. Het zure in tomaat wordt wat zoeter.

  3. Pureer je tomatensoep met een blender of een keukenmachine. De soep gaat er zijdezacht uitzien. Nu is het tijd om de soep te kruiden. Doe je dit eerder, kan kan het zijn dat de soep wat inkookt en bijvoorbeeld erg zout wordt. Daarom doe ik dit liefst op het laatst.

  4. Voeg de bouillon toe en peper naar smaak. Laat de bouillon goed oplossen en roer de soep goed door. Voeg nu eventueel de crème fraîche toe. Misschien dat je door de crème fraîche toch nog wat peper en zout moet toevoegen. Proeven is weten.

  5. Strooi vlak voor het opdienen groene kruiden naar keuze over de tomatensoep.

  6. Kleed je basis tomatensoep aan met een scheutje room, gehaktballetjes, kikkererwten, rode kidneybonen, uitgebakken spekjes, groene kruiden of croutons. Net wat je zelf lekker vindt.


Soepfondue maar je eigen goed gevulde soep

Soepfondue, wat een leuk idee!

Tomatensoep saai? Organiseer eens een soepfondue en laat iedereen zijn eigen soep een upgrade geven! Hoe je dit organiseert lees je hier.


Gerelateerde posts

bottom of page