Kerstboom saucijzenbroodjes
top of page

Kerstboom saucijzenbroodjes


Kerstboom saucijzenbroodjes
Kerstboom saucijzenbroodjes
Oh, wat zijn de mannen bij mij thuis blij als ik iets hartigs ga maken. Voor zoete taartjes komen ze echt hun bed niet uit, maar voor hartig gebak…..  Daarom leek het met met Kerst leuk om iets hartigs voor ze te bedenken. Een Kerstboom saucijzenbroodje, dat gaat er vast goed in!

Kerstboom saucijzenbroodjes

Ik heb allerlei vormen van kerstbomen, vele hebben van de zijtakken, maar deze vorm is vrij strak en daarom het meest geschikt om de broodjes straks goed te sluiten. Natuurlijk kun je ook zonder uitsteker een kerstboom maken. Teken dan zelf mal op stevig papier of plastic en knip dit uit. Het uitsnijden zal wel iets meer tijd kosten, maar het is zeker mogelijk.


Kerstboom saucijzenbroodjes
Kerstboom saucijzenbroodjes netjes vullen

Kerstboom saucijzenbroodjes

Benodigdheden:

  1. Verse bladerdeeg, het liefst van Tante Fanny, mijn bladerdeeg was helaas een ander merk en dit werkt minder prettig.

  2. 200 gram rundergehakt of half om half gehakt

  3. 50 gram fijngesneden groente als prei, stengel-ui, paprika

  4. 40 gram paneermeel

  5. 1 ei

  6. 1 eetlepel ketjap

  7. 1/4e theelepel chilipoeder

  8. 1 eetlepel mosterd

  9. 1/2 afgestreken theelepel zout

  10. 1 eiwit om de bovenkant en de zijkanten van de bomen in te smeren

  11. Kerstboom-uitsteker of zelfgemaakte kerstboommal

Kerstboom saucijzenbroodjes
Kerstboom saucijzenbroodjes

Kerstboom saucijzenbroodjes

  1. Kneed het gehakt de kruiden, de in fijne stukjes gesneden groente, het ei en paneermeel door elkaar. Laat het bladerdeeg even een beetje op temperatuur komen. Dat hoeft maar kort, maar anders neigt het soms tot breken.

  2. Verwarm de oven voor volgens de verpakking van je bladerdeeg. Bij mij was dit 200 graden (hete lucht oven).

  3. Snij of stans kerstbomen uit het bladerdeeg. Doe dit om en om, zo gebruik je het deeg optimaal en heb je maar weinig bladerdeeg over. Bewaar je mooiste bomen voor bovenop.

  4. Zorg ervoor dat je bladerdeeg niet te warm wordt want anders veranderd het van vorm bij het verplaatsen. Verhuis je bladerdeeg in dat geval kort, bijvoorbeeld 5 minuten naar de koelkast voor je verder gaat.

  5. Bedek de boompjes met gehakt en smeer de randen van het bladerdeeg in met geklutst ei. Bedek het gehakt met nogmaals een boom van bladerdeeg. Met een vorkje duw je de zijkanten dicht.

  6. Bak de kerstboom saucijzenbroodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin gaar.


Ik heb nog drie broodjes kunnen redden voor de foto…


Gerelateerde posts

bottom of page