Onlangs vroeg een lezer mij hoe een koekjespistool werkt. Het lukt haar niet om er koekjes mee te maken. Die vraag werd dankbaar aanvaard door mijn jongste zoon. Surnaamse Custardkoekjes “schieten” met de koekjespistool is een van zijn favorieten. Samen hebben we de koekjes gemaakt, de koekjes en de foto’s “geschoten”.
Dit heerlijke recept heb ik lang geleden van een Surinaamse collega gekregen. Eigenlijk worden deze koekjes gemaakt met maïzena, maar persoonlijk hou ik van de zoete smaak en de kleur van custard. Ik maak de koekjes dan ook altijd met custard.
Het koekjespistool
Dit is hem. Jaren geleden bij AH gekocht; correctie, voor de 2e maal want ik heb eerder een koekjespistool gekocht, ook bij AH maar die is helaas kapot gegaan. En dat deze kapot ging, heeft altijd invloed op mij, want hij ging kapot omdat het deeg te dik was. De zwarte ring aan de onderkant brak en hij was niet meer te gebruiken.Vandaar dat ik altijd erg oplet, dat het deeg niet te dik is.
Met het koekjespistool “schiet” je koekjes. Je maakt deeg, stopt het in de ronde metalen koker.De ringen met patronen bepalen hoe je koekje er straks uit gaat zien.
Er zijn vele mogelijkheden met het koekjespistool, het heeft vele opzetstukjes.
Met het koekjespistool “schiet” je koekjes. Je maakt deeg, stopt het in de ronde metalen koker. Op de onderkant van die koker bevestig je een opzetring die bepaald hoe je koekje eruit gaat zien. Aan de bovenkant zit een hendel, die trek je samen om de koekjes te schieten. “Klik”. Het koekje zit op je bakpapier. Klaar. Het klinkt heel eenvoudig en hoewel dat ook zo is, zijn er nog wel wat tips om bloopers te voorkomen.
-
- Maak je deeg niet te dik, anders gaat je koekjes pistool stuk.
- Maak je deeg niet te dun anders verliest het zijn vorm.
- Probeer een mooie platte onderplaat te zoeken en zorg ervoor dat je bakpapier mooi strak ligt. Liefst zelfs vast want de kleffe mix trekt soms het bakpapier mee naar boven.
- Bij een bepaalde substantie lukt soms het ene koekje beter dan de andere. Probeer dan een andere vorm.
Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool
Benodigdheden:
- 100 gram vloeibare boter (of bij lekker warm weer zou ik echte boter wel durven, maar de boter moet boterzacht zijn)
- 100 basterdsuiker
- 1 ei
- 2 zakjes vanille suiker. Gebruik je vloeibare vanille essence, let op dat je deeg niet te vloeibaar wordt, dan verlies je vorm van je koekje, voeg dan wat custard extra toe.
- 200 gram custard, beetje voor beetje toevoegen
- kleine garneersnoepjes voor op het koekje
- snufje zout
Bereiding Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool :
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Mix de benodigdheden goed door elkaar. Mix op het laatst de custard er beetje voor beetje door.
Kleurstof hebben we dit keer niet nodig. Je krijgt gele koekjes.
Klik, klik, klik. Je kunt overigens het apparaat ook gebruiken om slagroom mee te spuiten. Er zitten ook allerlei spuitmondjes bij maar dat is toch heel anders (lees minder prettig) dan met een spuitzak.
Daarmee kan je zelf de druk bepalen, de hoeveelheid die je spuit.
Daarmee kan je zelf de druk bepalen, de hoeveelheid die je spuit.
Een kort filmpje over het schieten van de koekjes.
Je kunt de koekjes na het bakken natuurlijk versieren met fondant bloementjes, gouden geverfde randjes, royal icing, maar dan is het geen Surinaams koekje meer. Op Surinaamse koekjes horen spikkels, disco spikkels.
Laat je koekjes goed afkoelen in de koelkast, een klein half uurtje. Schuif ze dan de oven in. Bak ze 10-15 min. in de oven. Hou ze goed in de gaten, anders bak je ze te lang. Ze moeten niet bruin zijn maar geel van kleur.
Voila.
Ik heb nog nooit een kookie gun gezien.Maar wat het doet iz wel interesant;)
Vraag me af of de Ah het nog verkoopt? Was het koekjespistool prijzig?
IK HEB NET EEN BIJ DE ACTION GEHAALD, PAAR EURO’S
Hoi Carla, dat is een koopje! Heel veel succes en groetjes Carola
Hoi Anne,
Albert Hein verkoopt het pistool soms, ongeveer 1 maal per jaar. Het kostte destijds ongeveer 15-20 euro geloof ik. Je kunt het ook wel in kookwinkels kopen, maar deze zijn wel duurder. Geen idee of het ook een betere kwaliteit is. Ik ben zelf erg tevreden over het koekjespistool van AH.
Groetjes Carola
Oooh! Ik heb een koekjespistool maar ik snapte al niet wat je met die platte vormpjes moest doen. Thanks voor de duidelijke uitleg 😉 !
Dat wordt schieten in huis!
Groetjes Carola
Yes, ik hoef niet naar de supermarkt: zondag ga ik deze bakken en de andere dag laten proeven bij de koffieclub 🙂
Lekker! Veel succes morgen. Groetjes Carola
Bij mij hebben de koekjes hun vorm niet behouden helaas. Ik heb wajang margarine gebruikt die ik in een pannetje gesmolten had, leek mij dat dat ook kon in plaats van de vloeibare boter. Ik had zelf niet het idee dat het deeg te dun was maar je kon er niet echt in bolletjes van maken, daar was het weer te plakkerig voor, dus misschien toch te dun?. Ik heb voor het eerst een koekjespistool (Action) gebruikt en gekozen voor de bloemetjesvorm. De koekjes bleven niet altijd goed op het bakblik achter, maar de koekjes die wel achterbleven waren goed van vorm. Ik heb ze een uur in de koelkast gekoeld en een 10 minuten gebakken. Heb je een idee wat misgegaan kan zijn? Ze waren overigens wel heel erg lekker, ze vielen goed in de smaak.
Gesmolten boter is niet hetzelfde als vloeibare boter?. Dan liever nog hele zachte boter en met de huidige warmte is dat geen probleem. Jammer vd vorm maar waren ze wel lekker? Groetjes Carola
Ik heb de Curstard ipv Maizena geprobeerd en ik vind heerlijk!
Hoi Ursilar, ja ze zijn lekker he. Een hele andere bite dan andere koekjes en ook zonder koekjespistool, gewoon als balletje op de bakplaat heel makkelijk om te maken. Groetjes Carola