Amerikaans koken, zo doe je dat. Dit boek bladerde ik bijna 20 jaar geleden door bij mijn zwager en ik was helemaal weg van de indeling naar streek, wat plaatselijke anekdotes, heerlijke recepten en mooie foto’s. Ik probeerde het boek te bestellen maar het was nergens te krijgen.
Uiteindelijk bleek de Slegte het te verkopen en nu haal ik er nog steeds af en toe een recept uit. Zoals ook dit recept, bananenbrood of zal ik het toch maar bananencake noemen? Het is TE lekker voor zomaar bananenbrood.
Het was op de dag dat ik ontdekte dat mijn oudste zoon van 13 langer is dan ik, en ik ben 1,80 (!), dat ik besloot om dit heerlijke recept weer te bakken.
Als ik teveel bananen heb en ik bang ben dat ze niet op tijd opgegeten worden bak ik vaak dit recept. Het is eigenlijk geen brood maar meer
een “sappige” bananencake
Wat heb je nodig?
– 100 gram boter
– 200 gram suiker
– 2 eieren
– 1 theelepel citroensap als evt. een flinke theelepel lemoncurd
– 3-4middelgrote bananen, rijp maar niet bruin
– 100 gram zelfrijzend bakmeel
– halve theelepel zout
– evt. 50-75 gram walnoten
De overige ingrediënten worden toegevoegd behalve het meel en de bananen. Mix de inhoud. Pureer de bananen met een vork en voeg ze toe. Voeg dan evt. geplette walnoten toe en stap voor stap het gezeefde zelfrijzend bakmeel.
NIET langdurig mixen. De mixer mixt zachtjes tot het meel volledig is opgenomen en stopt dan meteen.
taartvorm.
De taart werd bekleed met zelfgemaakte fondant omdat ik dan de meeste kans heb dat de huisgenoten het opeten.
De bovenkant werd strak bekleed. Voor de versiering aan de zijkanten ging ik bladeren maken maar toen kreeg ik gezelschap dat weigerde te vertrekken en perse mee wilde helpen. Wel gezellig en de taart kreeg een andere wending.
De wensen van een jongen van 10. Het fondant werd gerold en de bladplungers maakten de bladeren. Met plungers kan iedereen bladeren maken. Ideaal voor beginners of als je gewoon niet zo veel tijd hebt. Met de plugger rol je eerst het fondant of marsepein, stansen, doordrukken en klaar!
Koen wilde graag nog een topper bovenop de taart zetten (2 bladeren tegen elkaar met een cocktailprikker ertussen en toen was hij klaar.
Wauw, wat mooi gemaakt, heel creatief!