Zomaar op een vrijdag heb ik een spontane bloggast, Kenza, mijn collega. Heel lief kwam ze me een bordje brengen met zoetigheden die ze had gemaakt. We praten wel vaker over bakken, taarten, koekjes, henna, mijn hennataart. “Voor jou en je kinderen”, zei ze. “Ik hoop dat ze het lekker vinden”. En dat vonden ze; ik wilde nog foto’s maken maar dat lukte bijna niet. Ze konden niet van het bordje afblijven.
Wat is het eigenlijk? Ik ken de gekregen zoetigheden niet. Kenza is heeft haar wortels in Marokko, is het een Marokkaans recept? Ik heb wel eerder Marokkaanse koekjes gegeten met pindakaas. De rechter bonbons deden me daar qua smaak aan denken.
Ik vind ze zo geweldig mooi en lekker dat ik ze wil delen. En dat terwijl mijn collega zich verontschuldigd dat ze niet zo goed kan bakken! Ze zijn heerlijk.
Inmiddels weet ik dat dit Marokkaanse snickers zijn. Iedereen maakt ze net weer een beetje anders. Ik heb ze later gebakken uit het boek Melk en Dadels. Meer over het boek en het recept anno 2015 vind je hier.
- honing
- chocolade
- geroosterde en gemalen pinda’s.
- bakpapier
De nootjes werden gemalen.
Ganache is een heerlijke romige manier op je baksels te voorzien van chocolade. Bv. ook heerlijk op moorkoppen. Ganache; ik zet ze op mijn to do list.
Inmiddels weet ik dat dit Marokkaanse snickers zijn. Iedereen maakt ze net weer een beetje anders. Ik heb ze later gebakken uit het boek Melk en Dadels. Meer over het boek en het recept anno 2015 vind je hier.
Wat een leuke post! Voor mij heel herkenbaar. In Marokko kun je bij een goede patisserie kiezen uit talloze verschillende koekjes zoals deze. Idee voor een leuke workshop! Marokkaanse zoetigheden bakken!
Dat vraagt om een foto van die heerlijkheden! En wat workshops betreft: heel prettig dat ryanair nu op Eindhoven gaat vliegen
Op DLT schreef nurse81 mij:
Hoi hoi, dat koekje wat je hebt gemaakt lijkt op een marmerkoekje. Alleen maak ik het toch wat anders. Dan hoef je je namelijk ook geen zorgen te maken dat de choco breekt.
Ten eerste kun je alle soorten noten gebruiken, amandel, walnoten of een mix. Ik kies ook vaak voor pinda omdat je dan echt een snickersmaak hebt. Ik doe de gemalen pinda's aanmaken met een blikje zoete gecondenseerde melk ipv honing. Honing kan ook hoor, maar ik vind dat blikje lekkerder. Daar moet best veel doorheen, dus ik denk ook dat je iets te weinig honing hebt gebruikt. Vervolgens pak ik een dienblad,dat bekleed ik helemaal met huishoudfolie. Daar druk ik het mengsel op plat tot ongeveer 2 cm dikte. Dan modelleer ik het in een vierkant of rechthoek. Ik maak het met de bolle kant van een lepel zo glad mogelijk. Vervolgens smelt ik witte of bruine chocola, wat je zelf wilt. Die giet ik op mijn vierkant/rechthoek en strijk de choco glad. Dit doe ik vervolgens in de koelkast, na een tijdje is de choco droog. Dan draai je de hele boel om op een ander dienblad. Dan heb je nu het stuk waar nog geen choco op zit. Je herhaalt dezelfde werkwijze. Dus weer gesmolten choco op gieten. Voor het marmereffect kun je dan een andere kleur choco gebruiken, deze smelten en met een spuitzakje/spuit lange lijnen trekken over je koek. Vervolgens kun je met een tandenstoker het marmer effect verkrijgen door dwars door de lijnen heen te trekken met de tandenstoker. Om en om in tegenovergestelde richting. Ik vind dit altijd een van de makkelijkste koekjes om te maken en 1 van de lekkerste!! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel
Meng door de gemalen ( ongezouten ) pinda's eens een halve rol gemalen mariabiscuit en 2 el honing. Roer door de gesmolten chocola een beetje olie zodat de chocola niet breekt als je de koek snijdt