Eigenlijk heb ik mijn hele leven al veel havermout gegeten. Ook voordat het populair werd. Want wees eerlijk; havermout is de laatste jaren verheven tot een een gezonde keuze. Ik vind de bite van havermout altijd lekker en als je genoeg havermout eet bij het ontbijt kan ik zonder problemen zo’n 4-5 vol energie aan het werk. Dat lukt met niet bij een enkel boterhammetje. Cupcakes bij het ontbijt?
Bakken met havermout is trending!
Waarom niet? Als je de gezonde rij ingredienten bekijkt, zie je dat het voedzame producten zijn. Daarbij kun je zelf nog eindeloos variëren.
Tip: wees creatief, een appel in stukjes door de cupcakes is heerlijk. Of vervang een deel van de suiker door een banaan. Vervang havermout en gedroogde vruchten door snelle muesli.
Thuis doe ik mijn man en kinderen geen plezier met dit soort cupcakes. Jammer! Zij gaan vaak toch alleen voor volle producten. Daarom bak ik vaak dit soort baksels voor mezelf en pak ik ze per stuk in om te bewaren in de diepvries. Zo kan ik makkelijk een exemplaar meenemen als ik erop uit ga.
Omdat de cupcake er wat saai uit zie vind ik een baking cup altijd wel zo gezellig. Deze snoopy exemplaren kocht ik een jaar geleden op vakantie. Eten koppelen aan herinneringen; dat is zo leuk!
Tip: Hou je niet zo van de structuur van havermout? Maal de havermout dan in een koffiemolen. Als meel merk je hier niets meer van!
Recept ontbijt cupcakes
Benodigdheden:
In deze cupcakes zitten super veel ingrediënten. Dat komt mede omdat ik ging kijken wat we allemaal in huis hebben aan gezonde ingrediënten die de cupcakes toch wat zoeter kunnen maken. Bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, gemalen kokos. Als je de basis van meel, melk, ei, olie en wat suiker aanhoudt kun je zelf eindeloos variëren.
- 125 gram volkorenmeel (of bloem)
- 100 gram havermout
- 1 theelepel kaneel (of speculaas of pompoenkruiden)
- 3 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 50 gram honing
- 2 zakjes vanillesuiker
- 100 gram walnoten graf gehakt (of noten naar eigen smaak)
- 1 ei
- 30 gram gemalen kokos
- 225 ml (amandel) melk
- 50 gram rozijnen
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 5 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
- eventueel 2 eetlepels zemelen
Bereiding gezonde cupcakes met havermout, noten en kokos:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de bakingcups in een speciale bakplaat voor cupcakes.
- Laat de havermout zo mogelijk 10 minuten rusten in de melk. Mix dit samen met de overige ingrediënten kort door elkaar.
- Schep met een ijslepel de mix in de bakingcups. Eventueel kun je de ontbijtcupcakes versieren met nog wat haverhout of sesamzaad.
- Bak de havermout cupcakes in de oven.
- Na 20-25 minuten zijn je havermout cupcakes klaar.
Deze gouwe ouwe was aan nieuwe foto’s toe!
Dit is een wat ouder blog. De foto’s zijn vervangen door bovenstaande foto’s. De oude foto’s heb ik beneden geparkeerd. Op de oude foto’s heb ik de cupcakes gebakken met Tagatesse, een suikervervanger waar je mee kunt bakken. Ik vond het leuk om uit te proberen.
Tegenwoordig bak ik niet meer met dergelijke suikervervangers. Ik gebruik zelf gewone geraffineerde suiker of natuurlijke suikervervangers als honing, dadelsiroop, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of palmsuiker. Producten als Tagatesse, stevia (hoewel hier wel grote diversiteit is van kwaliteiten, maar de enige echte stevia is een groen blad), xylitol en andere kunstmatige zoetstoffen laat ik links liggen.
Bananen, geraspte kokos of gecondenseerde kokosmelk zijn ook heerlijk om mee te werken.
Deze foto is inmiddels vervangen door bovenstaande foto’s.
<
Hoi Carola,
ik wil dit recept gaan proberen.
Kan je mij vertellen voor hoeveel cupcakes het recept is?
Alvast bedankt!
Hoi Rianne,
Het recept is voor 8 grote of 12 kleinere cupcakes. Waarschijnlijk zullen jouw cupcakes er nog lekkerder uitzien. Volgens mij heb ik destijds een klein beetje tagatesse gebruikt en dan let de temperatuur van je oven heel nauw. Eigenlijk kun je er van alles in doen wat je lekker vindt en eruit laten wat je minder vindt. Goed idee trouwens, ik moet ze zelf ook weer een keertje maken.
Groetjes Carola
Ze zijn net uit de oven en zien er heerlijk uit en ruiken net zo.
Heb nu al zin in mijn ontbijt van morgen 🙂
Hoeveel melk gebruik je hierbij?
Hoi Barbara, ik gebruik 225 ml melk. Dat lijkt heel veel, maar de havermout absorbeert heel veel van de melk. Groetjes Carola