De whoopie pie is al zo’n honderd jaar oud. Het is niet helemaal duidelijk of de whoopie pie uit New England komt of toch van origine uit Pennsylvania, waar de Amishvrouwen de whoopies bakten van restjes en in de broodtrommels van hun mannen stopten. Als deze mannen hun trommel bij de lunch openden en deze baksels vonden, riepen ze uit blijheid: WHOOPIE!
Je kunt de whoopie pie’s beschouwen als een koekje, maar ook als taartje of cakeje. Van oorsprong zijn de 2 sponge-achtige rondingen van chocolade maar je ziet ze in Amerika ook steeds vaker gemaakt met pompoen of gember. Hiertussen komt een luchtige vulling, veelal vanillecrème. Deze vullingen kun je vergelijken met de toppingen op de cupcake. Dit kan variëren naar smaak.
Het is bijna koninginnedag, de whoopie wordt gevuld met mascarpone/slagroomvulling met zelfgemaakte sinaasappelsiroop en geraspte sinaasappelschil.
Rondom koninginnedag of soms met internationale voetbalwedstrijden, zie je vaak de smaak van sinaasappels terug komen.
Zelf vind ik de topping heerlijk maar hou ik niet zo van de klassieke combinatie:chocolade/sinaasappel. Het restje van de frosting wacht om als topping te dienen voor een vanillecupcake. Spreekt de smaak je ook niet aan? Maak de whoopie met een chocolade- of vanillecrème. Deze smaken vallen over het algemeen goed in de smaak.
Recept Chocolade whoopie pie
- 225 gram bloem
- 80-90 gram cacaopoeder
- 1,5 theelepel baksoda (vaak te koop in toko of biologische winkel. Heb je het niet in huis, hoewel bakpoeder anders is, is de werking hetzelfde)
- 0,5 theelepel zout
- 4 theelepels echte boter
- 4 theelepels plantaardige shortering (crisco, heb je het niet in huis, voeg dan wat meer boter of evt. olie toe)
- 200 gram donkerbruine suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille of 2 zakjes vanillesuiker
- 225 ml. melk
Rechts zie je een whoopiepan. Grappig, deze vorm had ik al jaren in huis om minipizza’s in te maken maar hij lag maar te wachten op gebruik.
![]() |
Eenvoudige en snelle oplossing. Vul de whoopies aan elkaar met nuttella en klaar.
Super leuk! Nou nog een kraampje op Koninginnedag!
Hi, Hi, dan heb ik wel een klein koelkastje nodig, het gaat waarschijnlijk rond de 20 graden worden 😉
Ze zien er heerlijk koninklijk uit!
Echt iets voor Koninginnedag.
Die 20 graden moet ik nog zien, maar ik hoop het wel!
Als je chocolade wilt kleuren kun je dit het beste met kleurpoeder doen, dat is speciaal geschikt voor chocolade. (Ik heb die van mij bij Bouwhuis.com gekocht)
Wat fijn, deze kom je niet overal tegen. Binnenkort wil ik ook gaan schilderen met cacaoboter, dan heb je zeker ook deze kleurstoffen nodig? Heb je enig idee wat de kleurstoffen met vet doen? En het verschil tussen die twee, wat is het voordeel. Bedankt!!
Verven met cacaoboter heb ik nog nooit gedaan, maar je zal daar vast en zeker dit kleurpoeder voor kunnen gebruiken, en anders hebben ze ook nog kleurgel te koop, misschien dat dat ook wel werkt. Hoe bedoel je "het verschil tussen die twee"?
Ik ben even gaan snuffelen bij het bouwhuis. Daar zag ik dat je verf heb voor chocolade vette massa, dat ziet er vloeibaar uit en je hebt kleurpoeder voor oa. chocolade. De vloeitstof lijkt naar verhouding veel goedkoper, maar ik ken beide producten niet. Ik dacht: misschien jij wel. Hoe gebruik jij het? Om te mengen of direct om mee te schilderen?
Ah, je had het zelf al gevonden, ik had je via twitter de links gestuurd. Ik had altijd de "gewone" kleurstof op waterbasis, en die ging bij mij over de datum of dat wat ik wilde kleuren werd er veel te waterig door. Dus toen maar eens voor het poeder gegaan. Ik had het willen gebruiken voor het rood kleuren van witte chocolade om sinterklaasmijters van te gieten, maar ik ben daar niet aan toe gekomen en ik moet bekennen dat het potje nog ongeopend in de kast staat. Heb je facebook? Voeg me anders even toe, dan voeg ik jou toe aan de foodbloggers groep, daar is vast wel iemand die er ervaring mee heeft.