Kerst taart met lichtje
top of page

Kerst taart met lichtje


Kerst taart met lichtje
Omdat het de afgelopen dagen zo donker was, moest ik bij een kersttaart meteen denken aan een taart met licht. Er zijn taarten die zo prachtig gesneden zijn dat je een lichtje in de taart kunt doen (ledlampjes met batterij) maar een theelichtje op de taart is eenvoudiger en wel zo gezellig; een kerst taar tmet lichtje. Dus besloot ik een eenvoudige taart te maken met een topper van sneeuwvlokken. De taart zelf kun je in 1 of 2 lagen maken. Het ontwerp is eenvoudig. Alle aandacht gaat eigenlijk naar het lichtje dat mag branden als het (bijna) donker is.

Bak de taarten zoals je gewend bent. Indien je de taarten vult met houdbare vullingen zoals botercrème of jam, kun je de taart lange tijd buiten de koelkast houden. Er zitten dan geen ingrediënten in die snel bederven en je huis ruikt heerlijk zoet naar de fondant.

Er is nog een mogelijkheid. Zal ik het dan maar verklappen? Het is nog geen kerstmis en ik heb geen plek in de diepvries voor twee taarten. Daarom ben ik de kersttaart gaan maken op een dummy van piepschuim. Dit heb ik nog nooit eerder gedaan. Het leuke is dat de taart me nu al dagen plezier geeft en de taart kan tot na oud en nieuw zijn lichtje schijnen in de kamer.

Kerst taart met lichtje

Kerst taart met lichtje

Voor de topper op de taart heb je nodig:

  1. Fondant met tylose poeder of kant en klare gumpaste.

  2. Sneeuwvlok plunger (ander woord voor ”uitsteker”), diverse groottes. Deze kun je los kopen. Heb je de kerstspecial van Taarten Decoreren in je bezit? Hierbij kreeg je 3 sneeuwvlokuitstekers cadeau, deze zijn uitstekend geschikt voor deze taart.

  3. Eetbare lijm, deze kun je kant en klaar kopen maar veel beter en vooral goedkoper is om deze zelf te maken met tylose (1:30 tylose en water, roeren en liefst een nachtje laten staan, maar meestal maak ik het zelf wanneer ik het nodig heb, dus ter plekke om meteen te gebruiken) Soms wil een beetje water met een kwast aanbrengen ook voldoende zijn om fondant aan elkaar te laten plakken maar bij deze topper gaat dat waarschijnlijk niet lukken.

  4. Een schoon gemaakte pot van bijvoorbeeld de pindakaas.

  5. Een ijzeren ring uitsteker of een glas die zo groot is als je de topper wilt maken. Ik zocht een ring die net zo groot was als de pot.

  6. Extra potten om je topper te helpen bij het drogen.

Kun je een topper van fondant eerder maken?

Een topper kun je heel goed een paar dagen tot een week eerder maken. Dat is heel handig in tijden van drukte. De topper kan goed hard worden en jij hebt je handen vrij voor andere zaken.

De topper op de taart moet stevig zijn en niet snel breken. Dit is met alleen fondant best moeilijk te realiseren. De fondant is niet stevig genoeg en zal inzakken en is breekbaar. Daarom heb je fondant nodig met tylose of gumpaste. De fondant wordt dan stug, stevig. Je kunt er mee boetseren maar ook bijvoorbeeld stevige sneeuwvlokken van maken. Fondant met tylose kun je eten maar is wel iets minder lekker.

Je hebt ongeveer 1 theelepel tylose nodig op 200-250 gram fondant. Het is het beste om het poeder goed in de fondant te kneden en het enkele uren tot een nacht te laten inwerken. Maar je kunt het ook à la minute kneden, dat deed ik ook. Vaak omstaan ideeën ter plekke en pas ik een ontwerp aan. Je kunt ook kant en klare gumpaste gebruiken. Satin Ice verkoopt kant en klare gumpaste per kg. Deze is duurder dan normale fondant maar dan heb je altijd gumpaste op voorraad.


Dit artikel stond destijds online op Taarten Decoreren. Helaas is de website offline gegaan.


O

Gerelateerde posts

bottom of page