Ik probeer steeds vaker een middenweg te vinden. Af en toe vreselijk over de scheef gaan tegenover gezond, vezelrijk met een beperkt gebruik van suiker, vet en melk. Bijvoorbeeld met deze Havermout koekjes.
Zo maak ik met enige regelmaat al jaren het recept van deze havermoutkoekjes. De basis komt uit het boek: Superfood van Patty Harpenau. Ik heb het vroeger gekregen bij een bekend merk havermout. Zo maakte ik ook eerder uit dit boek; cupcakes als ontbijt.
Het recept is een basis, ik heb de koekjes al veel vaker gemaakt en pas het recept aan al naar gelang wat er voor ingrediënten in huis zijn en misschien zelfs op moeten. Je kunt het zo gezond en vezelrijk maken als je wilt. Kies tussen bloem of volkorenbloem, of spelt. Tussen boter of olie, Tussen suiker of honing. Tussen wat krentjes en veel krenten en andere gedroogde vruchten en kokos.
Maak er vooral lekker veel . De koekjes worden na een paar dagen lekkerder en als het er teveel zijn: je kunt ze ook invriezen!
Recept havermoutkoekjes:
Benodigdheden:
- 70 gram bloem
- 70 gram volkoren bloem
- 100 gram havermout
- 80 gram boter
- 45 gram olie (bijvoorbeeld zonnebloem)
- 160 gram lichtbruine basterdsuiker
- scheutje natuurlijke vanille essence
- 1 ei
- snufje zout
- 2 eetlepels citroensap of melk of water
Zelf toevoegen naar smaak (wat heb je allemaal nog voor restjes over?); ik koos los uit de hand voor:
- cranberry’s
- walnoten
- 100 gram walnoten fijn gehakt, niet té fijn (1 zak walnoten van de lidl bevat 200 gram walnoten. Het resterende deel bewaar je voor de versiering)
- gemalen kokos
- koekkruiden
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de 2 eetlepels citroensap, water of melk. Voeg dit in enkele delen toe tot het deeg stevig maar smeuïg is.
Maak kleine balletjes. Ik maakte ongeveer 35 balletjes van dit deeg.
Duw het balletje plat met een vork en bevestig een walnoot op het koekje.
De koekjes zijn na 20 – 25 minuten in de oven klaar.
Geen kleur uit een potje of flesje op het koekje vandaag. Ik leg de koekjes gewoon op dit prachtige bord uit Portugal. Geen onnodige ingrediënten. Lekker stevige koekjes die lekker zoet zijn van de kokos en cranberry’s.
Welke aanpassingen ga jij bedenken bij deze gezonde basis?
Ze lijken me heerlijk! Ga ze zeker een keertje maken. Ook ik probeer steeds minder 'rommel' te gebruiken als ik zelf bak of tijdens het koken.
Het gezonde bakken. Eigenlijk zou dat gewoon normaal moeten zijn, maar het oog wil ook vaak wat en soms wil je gewoon genieten van al die verwennerijen. Wat hebben we het eigenlijk goed. We hebben de mogelijkheid om een keuze te maken.
Succes en groetjes
Carola
ik zou deze graag willen maken, maar nu staat er bij benodigdheden 2 eetlepels citroenrasp, melk of water. tijdens de beschrijving van de bereiding staat alle ingrediënten mengen behalve de 2 theelepels citroenrasp, melk of water…
is het nu theelepels of eetlepels?
groetjes Chantal.
Hoi Chantal, Fijn dat je een foutje doorgeeft. Dan kan ik het aanpassen. Het moet een eetlepel zijn, maar het kan iets meer of minder zijn. De mix moet smeuïg maar toch stevig zijn. Het ligt ook een beetje aan de ingrediënten die je gebruikt.
Ik kijk vaak wat er in de kast is, Wat moet nodig eens gebruikt gaan worden, wat is lekker.
Bedankt voor je mailtje en tot ziens!
Carola
Ik ben zeer benieuwd!
Ik ook :). Heb je ze gebakken en vind je ze lekker?
Groetjes Carola