Geen praatjes, geen nonsens. Een koek met een aparte naam, duidelijk en direct, zonder lulkoek. Deze gezonde koek, mag je deze onder de noemer Superfood laten vallen? Ik kwam deze tussendoor repen tegen bij een mede-blogger: Zoet & roze. Het is een eenvoudig, gezond tussendoortje gemaakt met slechts enkele ingrediënten.
Om de koek de maken heb je geen oven nodig. Je kunt de koek nog gezonder maken door rauwe noten te gebruiken die je lekker even roostert in een oven. Gewone cacao kun je vervangen door rauwe cacao. Dit is pure, niet geraffineerde cacao, niet verhit, hierin zit geen suiker of melk. Rauwe cacao valt onder de noemer: superfood. De cranberries kun je eventueel vervangen door goji-bessen, deze staan ook in het rijtje superfood, Een flinke eetlepel chiazaden erbij en je hebt een koek vol energie.
Superfood, wat is dat eigenlijk?
Superfoods zijn groenten of fruit uit de natuur die grote hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. Omdat ze niet bewerkt worden en puur worden gegeten worden ze goed opgenomen door je lichaam. Eigenlijk zoals je hoort te eten toch?
Blijft de vraag; wie bepaald wat een superfood is? De vele lijstjes met de top 10 of top 20 superfood producten zijn allemaal anders. Ik hou het volgende motto maar in stand:
Van alles een beetje, van niets teveel.
Recept van Koek zonder lulkoek
Benodigdheden voor 16 stuks in een bakblik van 15 x 15 cm:
- 180 gram ongebakken noten, ik koos voor hazelnoten en amandelen
- 250 gram grote dadels, het liefst Medjool dadels (te koop in Zuid Europese en Turkse winkels)
- 50 gram cacaopoeder, het liefst rauwe cacaopoeder, deze is onbewerkt en niet verhit (vaak te koop in biowinkels en soms buitenlandse toko. Ik zocht in Rotterdam maar vond het uiteindelijke gewoon in het kleine biowinkeltje in Boskoop)
- eventueel een klein handje ander gedroogd fruit, bijvoorbeeld cranberry’s
Rooster de noten in de oven, ongeveer een kwartier op 180 graden. Je kunt het ook zonder roosteren eten maar het is wel iets lekkerder als de nootjes goud gebruind zijn.
Eigenlijk werkt een keukenmachine met van die grote messen het beste. Een grote hakmolen is het. De blender maakt nootjes vaak té fijn, de staafmixer is hier eigenlijk ook niet heel geschikt voor. Het lukt wel maar het kost meer moeite. Tegenwoordig gebruik ik meestal een koffiemolen. Ideaal!
Voeg hier de de in stukken gesneden dadels beetje bij beetje bij.
Ik durfde de cacao pas hierna voorzichtig toe te voegen. Stuivende cacao wordt zo’n rommeltje in de keuken.
Met de hand voegde ik nog wat cranberry’s toe. Kleine stukjes kokos, vers of gedroogd lijkt me ook heerlijk.
Bekleed een blik met bakpapier. Het papier is expres wat langer gemaakt zodat ik het later uit de vorm kon halen. Ik gebruikte het vierkante taartblik van 15 x 15 cm.
Duw hier de mix goed plat in.
Je geduld wordt beproefd, laat het blik een paar uur goed koud worden in de koelkast.
Ik maakte kleine vierkante blokjes met een vierkante uitsteker. Later sneed ik deze blokjes ook in vieren. Dan krijg je mini snoepblokjes. Lekker en leuk op tafel.
Een koek met enkele ingrediënten? Deze ingrediënten worden zonder oven door dadels verbonden? Rauwe onbewerkte cacao? Geen suiker? Ik zag wat fronsende gezichten en twijfels bij de proevers.
Niet zeuren, proeven.
Hmmmm, super lekker. Zo’n koek waarvan je na een kwartier de smaak van cacao nog proeft in je mond. Zet het espresso apparaat maar aan. Heerlijk bij zo’n lekker sterk kopje koffie.
Hoi Carola, We spraken elkaar gister op de markt toen ik vroeg waar je zoveel dadels voor nodig had. Ik ga dit recept zeker snel proberen. Leuke blog trouwens…. de vlierbloesemsiroop ga ik dit weekend denk ik al maken, was al een poosje op zoek naar een recept. thanx!! Groetjes, Janine
Hoi Janine, leuk dat je toch op zoek bent gegaan. Het is een makkelijk en heerlijk recept. Je kunt het natuurlijk maken zoals je wilt. Er indoen wat je wilt. Eigenlijk alles van de kraam waar ik je tegen kwam lijkt me er lekker in.
Succes en mocht je trots zijn op je resultaat……. zie rechts boven, ik heb een mooie showroom voor de lezers 🙂
Groetjes en wie weet tot ziens. Carola
Hallo. ik zie nu dat het alweer 2,5 jaar geleden is dat je dit recept hebt geblogd, maar ik heb het van de week gevonden en gisteren, in variatie, gemaakt. Man, wat lekker! Dit had ik echt even nodig. Ik ben bezig met een maand suikervrij te leven en miste echt iets lekkers voor bij de thee ‘s avonds. Mijn ervaringen kun je lezen op volhoudennu.wordpress.com, waar ik ook een blogje heb geschreven over het (na)maken van dit recept. Bedankt!
Ha, ha, hopelijk hou jij het vol. Ik neem ook af en toe een stapje terug hoor. Dan bak ik vaker brood of weer eens een nieuwe gezonde reep. Toevallig ging er vandaag een reep online met gedroogde pruimen ipv dadels. Pruimen werken ook erg goed, zijn heel plakkerig. Gelukkig kun je steeds meer tips vinden om minde suiker te gebruiken, dus jij bent nog wel even “zoet” met bloggen. Succes en groetjes Carola
Oh, dan zal ik die ook eens gaan bekijken en wie weet ook proberen! Er is inderdaad zo veel op internet te vinden. Ik had ook nog geen tijd gehad jouw site verder te bekijken, maar dat ga ik zeker nog doen. Ben zo druk geweest met mijn blog. 🙂
Groetjes!
Vandaag weer gemaakt, maar dan nu met de hoeveelheid dadels zoals aangegeven (vorige keer had ik nog maar 50 gram in huis en heb er toen rozijnen bij gedaan). De vorige keer ging het wel aardig al brokkelde er wel wat af, maar nu had ik het idee dat ik het veel meer had aangeduwd maar het plakt veel minder goed. 🙁
Hoi Maya, Dadels zijn heerlijk, maar het is best moeilijk om echt goede dadels te vinden. Soms ben ik zo zuinig om mijn Medjool-dadels dat ze gaan indrogen en ook niet meer optimaal zijn om te gebruiken. Sinds kort heb ik ontdekt dat een paar pruimen toevoegen ook heel goed werkt. Enorme plakkracht, makkelijker te koop maar wel iets anders van smaak. Misschien zijn pruimen een ideetjes als “lijm”. Succes met je gezonde koeken! Groetjes Carola
Deze voelden al droger aan. Had ze gisteren gekocht. 🙁 Bedankt voor de pruimentip! De vorige keer met rozijnen ging het ook wel aardig.
Dank je!