Hoe bak je koekjes die niet rijzen, zodat je ze vormvast zijn en je ze mooi kunt versieren? Otewel: wat is het basisrecept koekjes.
Je heb natuurlijk koekjes die gewoon lekker moeten zijn en waarbij de vorm iets minder van belang is. Soms moeten ze zelfs rijzen om lekker luchtig te worden. Maar andere keren wil je een koekje dat stevig is en vormvast. Bijvoorbeeld als je er met royal icing op wilt spuiten of als je glas in lood koekjes wilt maken of de koekjes gewoon wilt versieren. Dan moeten de koekjes blijven zoals ze met een koekjes-uitsteker zijn uitgestoken. Plat en met dezelfde vorm.
Dit soort koekjes bak ik met het volgende recept dat overigens afkomstig is van een van mijn favoriete cake designers: Peggy Porschen.
Basisrecept voor koekjesdeeg dat niet mag rijzen
Benodigdheden:
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 400 gram gezeefde bloem (niet zelfrijzend)
- 1 ei
- eventueel wat (natuurlijk) vanille extract
- snufje zout
Mix de boter en de suiker in ongeveer 5-7 minuten met de mixer tot het zacht en romig is. Je kunt het eventueel ook kneden met je handen.
Mix het ei door de mix.
Nu kan de bloem toegevoegd worden bij het deeg. Mix het met een lage snelheid en voer het kort iets op. Schraap zonodig de zijkanten los en voeg het opnieuw tot het deeg.
Als de bloem goed in het deeg is opgenomen, kun je het deeg bewaren in een kom bedekt met een stuk plastic. Bewaar het deeg enkele uren tot zelfs een hele nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Steek de koekjes uit en laat ze nog even goed koud worden in de koelkast. Dat duurt al gauw 15-30 minuten. Als de koekjes goed koud de oven in gaan, zullen ze niet van vorm veranderen.
Bak de koekjes in 8-10 minuten goudbruin.
Even afkoelen en het versierwerk kan beginnen!
Wist je:
- Dat je deeg dat je over hebt eenvoudig kunt invriezen. Maak je vaker koekjes, dan is het handig om meer deeg te maken en het in de diepvries te bewaren.
- Dat je bij koekjes die net uit de oven komen een lollystokje kunt stoppen, zo veranderd je gewone koekje eenvoudig in een koeklolly? Omdat koekjes dus nog zacht zijn na het bakken kun je koekjes nog kunnen bewerken na het bakken Je kunt bijvoorbeeld nog een stukje wegsnijden.
- Een ei in het deeg maakt het deeg iets sterker. Bak je met kinderen, laat dan het ei weg. Dan is het minder erg als er van het deeg gesnoept wordt.
- Dat je koek ook kunt verven? Bij verven aan de buitenkant gebruik je meestal minder kleurstoffen dan volledig in het deeg.
Hoi Carola,
Ik wil dit koekjesdeeg gebruiken en daarna versieren met botercreme en marsepein, maar worden de koekjes dan niet bol?
Groetjes Ellen.
Hoi Ellen, dit is juist een recept voor koekjes die plat blijven, bv om te versieren met royal icing of marsepein. Gebruik vooral geen zelfrijzend bakmeel en hou de koekjes voor het bakken nog even koel in de koelkast, dan blijven ze het meest plat. Succes met bakken en versieren! Groetjes Carola
Hoeveel (gemiddelde grootte) koekjes kun je hiervan maken? (sneeuwvlokvorm van ongeveer 7-8 cm wil ik gaan gebruiken en het is voor 3 klassen à 30 kinderen)
Hoi Fam. Sophie,
Wat leuk dat je met de klas wilt gaan bakken. Het is wel heel moeilijk inschatten, het ligt heel erg aan de vorm, maar ook hoe dik je het deeg uitrolt. Ik vermoed zo'n 15-20 stuks. Ik moet zeggen dat ik het wel een gedurfde vorm vind, sneeuwvlokken maken. De uiteinden van sneeuwvlokken zijn heel kwetsbaar en zullen snel breken maar ze zullen ook sneller gaar (bruin) zijn dan de rest van de vlok. Maar…. een sneeuwvlok is wel veel mooier en sierlijker dan bv. een sneeuwpop. Wil je ze alleen opeten of ga je ze versieren met de kinderen. Veel succes en bakplezier! Groetjes Carola
Heee handig! Paar maanden geleden verzon ik amandelkoekrolletjes, die idd van vorm veranderen, maar ook afhankelijk van de oven. Best jammer (recept is te vinden op de website van Tijd voor Max/culinair (heb met dit verzonnen koekje bakwedstrijd gewonnen bij Tvm (27 okt. 2014. Ddw maar zou idd fijn zijn als ze hun vorm mooi hielden. Ik an dit ook gebruiken voor Swirlkoekjes= En als ik dan chocodeeg wil voeg ik bij 50 gr. cacao toe? Ben benieuwd naar je antwoord, ;)) Groetjes Monique
Hoi Monique, dat zal zeker kunnen. Misschien wel nodig om dan iets minder bloem te gebruiken, zodat het deeg niet te droog wordt. Wat vooral belangrijk is als je wilt dat je koekje niet gaat rijzen; dat je geen rijsmiddel gebruikt en dat je de koekjes kort voor het bakken even goed koud laat worden in de koelkast. Swirls! dat zijn hele leuke koekjes! Succes in je keuken Groetjes Carola
Voor het eerst dit deeg gemaakt voor paaskoekjes voor de musicalgroep van mijn zoon. Heb er toch wel veertig nodig, dus mag vanmiddag nog een keertje aan de slag. Ben benieuwd!!!
Dus ze zijn inmiddels klaar: zingen maar! Groetjes Carola
Kun je aan dit recept ook speculaaskruiden toevoegen om speculaaspoppen te bakken?
Hoi Geertje, ik denk niet dat dit een geschikt recept ervoor is. Ik heb wel een recept voor gewoon speculaas, misschien vind je dat wel handig? https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2013/10/recept-voor-speculaas-html/.
Groetjes Carola