Een gewone cake bakken, dat valt vaak niet mee. Vroeger liet ik thuis net als mijn moeder alle ingrediënten tegelijk in de mixer lekker lang draaien, want dan wordt het zo lekker luchtig, leerde ze mij. Tegenwoordig lees je steeds vaker dat je dat niet zo moet doen. En dat komt door het ene ingrediënt dat het brood zo lekker luchtig maakt, maar een cake doet mislukken: gluten.
En hoe bakt je een cake met natuurlijke kleurstoffen. Wat kun je daar van verwachten?
Gluten in brood houden het koolstofdioxide vast. Ze rekken elastisch met het deeg mee. De gluten houden alle zware ingrediënten toch op zijn plaats en het brood wordt lekker luchtig.
Dit werkt niet bij een cake, een cake wordt er juist droog en taai van en daarom is het beter om de bloem op het laatst voorzichtig door het beslag te roeren en zo de gluten met rust te laten.
Laten we gaan testen. Eigenlijk is het een trio test.
-
- Hoe goed lukt een cake met de cremeermethode.
>
- Hoe zien losse cake stukken eruit gebakken in de cake portion van lékué van Fonq.nl
- Hoe gedragen natuurlijke kleurstoffen zich in een cake.
Basis recept Cake volgens de cremeer methode
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem gezeefd
- 7-8 gram bakpoeder gezeefd
- 4 grote eieren
- snufje zout
- Liefst natuurlijk vanille extract of andere smaakmaker bijvoorbeeld lemoncurd
- Kleurstof naar keuze
- spuitzakje
- Lékué portion vorm
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de boter en de suiker langdurig tot het cremig wordt. Dat duurt wel 8-10 minuten. Schraap af en toe de zijkanten los en voeg het weer bij het beslag.
Voeg steeds een ei toe en mix dit goed door tot het volledig is opgenomen door het beslag. Schraap eventueel nog af en toe de zijkanten los.
Mix het geheel nog een tijdje goed door tot het luchtig en licht van kleur wordt. Voeg het snufje zout en de smaakmaker toe.
Tot slot mag de bloem en het bakpoeder bij het beslag. Belangrijk is dat je nu niet meer mixt of roert dan nodig. De bloem en het bakpoeder hoeft alleen nog maar door het beslag geroerd te worden of zeer kort met de mixer op een lage stand.
Met een klein spuitje dat ik bij een eerder Lékué pakket kreeg spoot ik swirls op de vorm. Ik hoopte dat de swirls IN het beslag zou gaan bakken zoals eerder bij de versierde cakerol.
Volgens mij staat er ook in de bijsluiter dat je de natuurlijke kleurstoffen niet verhit kunnen worden.
Hoi Annemiek, moet ik volgende keer toch maar mijn bril op zetten. Bedankt voor je berichtje, groetjes Carola