De foodblog swap; foodbloggers proberen een recept uit van een ander blog en schrijven hierover. Hartstikke leuk en als het even kan hoop ik hier toch met enige regelmaat mee te kunnen doen. Bakken, netwerken en jou lekker mee laten genieten! En zo vond ik dit recept dat tot mijn favorieten behoort: Scones, een recept van Jamie Oliver.
Van welk blog ik mag testen en bloggen wordt per loting bepaald. Zo werd ik de oceaan over geloot, naar een blogster die onlangs onze koele zomers verruilde voor de zon in Los Angeles; Ellen van “In my red kitchen”.
Ellen heeft een moderne stijl en eet graag verantwoord. De recepten zijn vaak internationaal met lekker veel smaak.
Al snuffelend tussen haar heerlijke recepten zag ik plots deze klassieker welke ik eigenlijk nog nooit gemaakt heb. Eenvoudig maar toch een uitdaging. De Engelse scone.
Na het bakken was ik toch een beetje sceptisch om de mannen thuis de scones voor te zetten. Je weet waarschijnlijk zelf ook dat van oorsprong Schotse scones een “smaakgeval” apart is. Lekker, licht zoet, maar ook een beetje droog. Vandaar de ongezoete slagroom en jam erbij geserveerd wordt?
Maar ongelofelijk. De scones zijn nu een dag later op. Ze werden gegeten als ontbijt, tussendoor, gingen mee naar school. Dit heerlijke recept van smeuïge scones van Ellen is gebaseerd op een recept uit Jamie Oliver’s boek: “Great Britain”.
Recept Scones van Jamie Oliver
16-20 stuks
Benodigdheden:
- 150 gram rozijnen en gedroogde abrikozen
- sinaasappelsap of andere lekkere sap om de rozijnen en abrikozen in te weken
- 150 gram koude boter
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 3 eetlepels suiker
- snufje zout
- 2 grote eieren
- 3 eetlepels melk en eventueel wat extra om de scone mee te bestrijken
- Voor bij de scones aan tafel, slagroom, jam en eventueel lemoncurd.
Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe ze samen met de rozijnen in een kopje met vruchtensap. Bij mij stond het fruit net onder maar de volgende morgen was bijna alles opgezogen door het fruit! Dat maakt de scone straks extra lekker!
Laat het fruit enkele uren tot een nacht goed weken en zeef het fruit.
Snij de koude boter in blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een mengkom. Wrijf met je vingers en duimen de boter door het meel tot het door elkaar is gemengd. Het is dan nog wat droog maar daar komt verandering in:
Doe de eieren en de melk en kneed dit door het mengsel hierboven.
De uitgelekte stukjes abrikozen en rozijnen mogen door het geheel.
Het deeg is lekker zacht, smeuïg en toch sterk. Is het te dik, doe er dan nog een beetje melk bij.
Het deeg mag lekker rommelig zijn.
Laat het deeg een kwartier rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek 2 bakplaten met bakpapier.
Je kunt met iedere ronde vorm de scones maken. Ik vond eigenlijk het glas nog prettiger dan een metalen smalle ronde uitsteker. De scone is wat zwaar en valt eenvoudig uit het glas.
Ik maakte wat dunne scones en dikkere. Ik vond de dikke scones die ongeveer 2 cm dik waren, na het bakken lekkerder. De dikke zijn wat smeuïger ze en waren dan ook eerder verdwenen van de schaal.
Bak je scones niet te dun!
Ellen vertelt dat als je de scones op zijn kop bakt, ze mooi rijzen. Dat heb ik verzuimd maar ik vond ze toch goed gerezen.
Bestrijk de scones met een beetje melk en bak ze in 12-15 minuten totdat ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen.
Presenteer je heerlijke scones met opgeklopte (voor oorsprong niet zoete) room, aardbeienjam en lemon curd.
Wist je dat je het deeg ook na het uitsteken kunt invriezen
Tip: als je niet de hele lading scones in één keer wilt maken. Je kunt het bevroren deeg op 180 graden in zo’n 25 minuten afbakken om altijd heerlijke scones paraat te hebben. Lekker voor een zondagmorgen ontbijtje!
Hi Carola, wat heb je het leuk beschreven. Lekker zijn de scones. Door jouw foto's krijg ik ook weer zin om ze te maken. Ik vind de meeste scones ook maar zo-zo, te droog en te dun.
Maar het geweekte fruit is zeker een goeie toevoeging, ze zijn hier ook altijd snel op!
Hoi Carola,
Jouw recepten zijn vaak erg fijn en (niet onbelangrijk) erg lekker! Nu wilde ik scones maken en kwam ik dit recept van jou tegen. Ik vroeg me hierbij af wat de reden is dat je 50 gram rozijnen en gedroogde abrikozen gebruikt tegenover de 150 gram van Ellen. Het klinkt als een aardig groot verschil, terwijl de rest van de ingrediënten nagenoeg hetzelfde is.
Oh en ik was nog even benieuwd welke van de drie variaties het meest succesvol waren ;).
Ik hoop wat van je te horen, maar anders ben ik sowieso al erg blij dat ik dit recept tegen ben gekomen!
Groetjes Esther
Hoi Esther,
Raar, ik ben gaan kijken maar ik neem aan dat het een typfoutje is. Ik heb de scones vaker gemaakt en soms waren ze zelfs aan de zoete kant. Heb ik de scones dan op gevoel gemaakt? Een beetje meer of minder is natuurlijk heel persoonlijk. Als ik naar de foto kijk zie ik eerder 150 gram aan gemengde gedroogde vruchten dan 50 gram. Ik denk dat je gewoon goed opgelet hebt. ???. Bedankt!
Enne… succes met bakken! Groetjes Carola
Bedankt voor je reactie, Carola! Ik zal zorgen dat ik er genoeg gedroogde vruchten in stop ;). Ik zal proberen te onthouden om nog even te laten weten hoe het is gegaan en wat de reacties waren..
Groetjes Esther
Hoi Carola,
Het was even spannend met een oven die ik niet gewend was en waarbij er geen gelijkmatige garing bleek te zijn. Ik moest de eerste batch ook wat langer in de oven laten om ze goed te kunnen bakken. Best lastig inschatten als je voor de eerste keer scones maakt. Maar het was een geweldig recept, wat de scones waren heerlijk! Van alle varianten hebben we erg gesmuld! Alleen proefde ik de kaneel niet terug (ondanks dat ik er vrij veel in had gedaan, omdat ik een kaneellover ben). Reden om het nog een keer te maken ;).
Groetjes Esther
Bedankt Esther?Maar de eer behoort eigenlijk aan Jamie Oliver. Ik vind ze ook heer. Groetjes Carola