Ken je dat. Sommige ingrediënten koop je maar je bent er zo zuinig op, het is net een schat die je bewaard. Je bewaard het en bewaard het en dan is het ineens bijna verlopen. Deze schat moet snel verwerkt worden anders vindt het straks een plekje in de vuilnisbak.
Zo heb ik nog amandelpoeder in huis. Heel blij en zuinig ben ik ermee. Zo zuinig dat ik het bijna weg moet doen want anders is de zak té zwaar verlopen.
Het is september en in mijn tuin heb ik maar 1 bramenstruik maar er komen kilo’s bramen vanaf. De laatste bramen zijn geoogst, de struik grotendeels gesnoeid.
In de glutenvrije keuken wordt tarwebloem vaak vervangen door amandelmeel. Het is een beetje een prijzige plaatsvervanger, maar het zorgt voor een nieuwe smaak ervaring en geeft personen die geen gluten mogen of willen eten toch de mogelijkheid wat lekkers te bakken; een glutenvrij recept.
Glutenvrije en suikervrije muffins met bramen en amandelmeel
Benodigdheden:
- 75 gram kokosolie
- 200 gram amandelmeel
- 75 ml. agave-siroop (van mij mag er nog wel meer siroop of suiker in, tja, je bent een zoetekauw of niet)
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel baksoda
- 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder/creme of tartar(te koop in natuurwinkel of in Amerikaanse winkeltjes)
- handje fruit, bijvoorbeeld verse bramen, aardbeien, bosbessen, frambozen. In de winter is fruit uit de diepvries ook een optie.
- Voeg niet of een minimaal puntje zout toe
Nou moet ik eerlijk zijn. De muffins zijn lekker, maar….. er had van mij iets meer pit in gemogen. Een volgende keer zou ik zeker méér suiker toevoegen. Stukjes dadel, vijgen of abrikozen erdoorheen is ook zoet en geven de muffin een wat stevige bite.
Het lijkt me nog lekkerder om geen kant en klare gemalen amandelen te gebruiken maar amandelschaafsel. Dit rooster je in een oven en maalt ze in een keukenmachine of een staafmixer. De geroosterde amandelen zullen meer meer smaak geven.
Persoonlijk, gebruik ik mijn amandelmeel liever voor: Macarons, love them. En gelukkig heb ik nog meer amandelmeel dat tegen de datum loopt. Lang leve de oven. Hij mag weer aan.
Bron: focus on foodies. Bij focus on foodies geeft Lianne je veel informatie over glutenvrije en suikervrije recepten.
Wat een prachtige foto's zijn het geworden; ze zien er wel erg lekker uit zo 😉
En ben het met je eens, mega zoet zijn ze niet, maar omdat ik gewend ben om suikervrij te eten zijn ze voor mij zoet genoeg zo ;-).
Hmm krijg spontaan trek in muffins nu!
Bedankt voor je lieve berichtje. Het lijkt me helemaal niet makkelijk om te bakken zonder gluten. Zelf heb ik dan ook weinig ervaring en bij veel recepten heb je vele soorten ingredienten nodig die ik eigenlijk niet gebruik dus die staan hier dan verder te niksen. Toch kom ik veel recepten tegen bij andere bloggers. Onder andere het blog van focus on foodies is een hartstikke informatief blog voor jou waar je veel goeds vandaan kunt halen. Lianne van focus on foodies zal je ook veel meer informatie kunnen geven over suiker en diabetes.
Overigens vind ik het leuk om af en toe andere suikers te gebruiken, te kijken of ze zoet genoeg zijn, of ze anders smaken, maar het is best een stuk prijziger. Natuurlijk kun je de speciale suiker toch vervangen door de geraffineerde. Het is een keuze die je maakt en ik gebruik beide type suikers door elkaar maar toch vooral de gewone suikers.
Een taart afsmeren met ganache, heb ik nog nooit gedaan. Ik lees wel steeds vaker dat het echt heel strak werkt. Misschien wel een optie voor hier thuis want de grote en kleinere heren houden niet zo van botercreme.
Overigens kocht ik de agavesiroop bij een klein biologisch supermarktje bij mij in het dorp. Hier verkopen ze ook de kokosolie maar deze heb ik ook al eerder gekocht bij een toko en de tuinen.
Veel succes en bakplezier en …… zoek je lekkere glutenvrije recepten…. vergeet pinterest niet, daar zijn heeeeeel veel glutenvrije recepten.
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=gluten%20free
Groetjes Carola
Bedankt Lianne,
Tja, ik moet geloof ik toch ook maar eens suikerminderen. Toch bak ik natuurlijk ook voor anderen, dus da minderen moet echt heel erg langzaam gaan zodat ik geen commentaar krijg en de hele baksessie niet alleen door mij gegeten moet worden. Hmmm, wel een gezonde missie. Steeds een half schepje minder suiker, stap voor stap.
Bedankt voor je heerlijke recepten op jouw site!
Carola
Hoi Carola, bedankt voor je zoals altijd uitgebreide uitleg. Het kwam precies helemaal van pas. Binnenkort wil ik voor iemand iets maken wat suikervrij is. Zelf ben ik glutenvrij. Het lijkt me enig om eens iets suikervrij's te maken. Mijn tante die diabeet heeft nooit iets wat zelfgebakken is. Meestal iets van de bakker wat suikervrij is en ze al heel vaak gehad heeft. Ik had dat jaren geleden ook toen ik nog niet zelf bakte en wist dat ik coeliakie had. Dat was best moeilijk. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden zoals glutenvrij bloem van Doves Farm wat echt heerlijk bakt. Ik wil je nog vragen waar jij kokosolie gekocht hebt. Smaakt het niet vet om een cupcake mee te bakken? Ik bak altijd met roomboter nl. Dat is natuurlijk ook vet:-)) Agavesiroop koop je zeker bij de reformwinkel?
Ik wil je hierbij heel hartelijk bedanken voor al je berichten. Zit net over ganache te lezen……komt ook precies van pas. Zou dat lekker zijn als vulling? Heb nog nooit ganache gemaakt. Je hoort er veel over. Zelfs gebruiken baksters het om af te smeren. Heb jij dat ook wel eens gedaan? Ik hoor het graag van je…..Hartelijke groetjes en nogmaals bedankt voor al je informatie en voor je suikervrije recept. Riny
Hoi Carola,
lekker fruitig receptje 😉
Zelf bak ik ook al jaren gluten en tarwevrij.
Ik lees dat jij geheel amandelmeel in je recept gebruikt.
(Zelf gebruik ik liever een verhouding van 1/3 amandelmeel tov 2/3 glutenvrij meel. Dove meel is lekker maar wel iets droger dan ander gv meel, je kunt dat opheffen door wat vloeibare boter toe te voegen, in de manier van genoise bereiding. )
Amandelstukje bovenop zodat die wat geroosterd worden lijkt me ook erg lekker bij deze heerlijke fruitige muffin
Succes en plezier met bakken
Hoi Ireen,
Leuk, leuk die reacties. En jij hebt er verstand van, jij bakt op deze manier omdat het in je leven past.
Droog, ik weet niet zeker of dat het woord is maar een beetje van smaak zou ik het deels kunnen beschrijven. Daarom zou ik meer suiker toevoegen of meer (gedroogd) fruit zou toevoegen. Maar een deel vervangen door glutenvrij meel is een goede tip! Hoe lijkt jou het om amandelen te roosteren en dan fijn te malen en daarna pas te gebruiken? Dat geeft vast nog veel meer smaak.
Bedankt voor je tips en veel bakplezier 🙂
Carola