Bramen, het is net onkruid, maar wel erg lekker en gezond onkruid dat bomvol antioxidanten zitten. Uit één struik pluk ik jaarlijks toch meerder kilo’s. Heb je geen bramen in de tuin? Plan goede wandeling op de juiste plaatsen en je kunt zelf ook flink wat sap gaan maken, lekkere bramensiroop. Te gebruiken als sap in je dessert, als siroop voor een smakelijk limonade, of een coulis.
Hoe maak je bramensap?
Vroeger waagde ik me aan het maken van bramen/vlierbessenwijn. Dat is niet alleen erg lekker, maar het is ook erg leuk om te doen. Het proces op zich, het gebubbel in de keuken; echt een aanrader om te proberen. Helaas heb ik hier nu geen tijd meer voor. Heb je wel tijd en vind je het leuk om het proces mee te maken (aanrader)? Hoe je vlierbessen/bramenwijn maakt lees je hier.
Zelf hou ik het vandaag bij de basis, ik ga bramensap maken!
Maak van de rijpste, sappige bramen deze heerlijke bramensap!
Handig omdat bramen niet allemaal tegelijk rijp zijn: Pluk regelmatig bramen van je stuik en bewaar ze in ZIP-zakjes in je diepvries. Behalve dat je nu de bramen bij elkaar spaart, geven bevroren bramen meer sap als je ze later ontdooid. Maar lekkere bramensap kun je ook maken van verse bramen! Dus hup de tuin in, op zoek naar rijpe bramen.
Kook de sap 5-10 minuten door. Intussen kun je bijvoorbeeld kleine flesjes of jampotten uitkoken.
Heel handig om de sap in kleinere porties te bewaren of weg te geven.
Bramensap bewaren
Handig: bewaar je sap in porties: vul de plastic vormen waar je ijsblokjes mee maakt of kleine flesjes. Zo kun je de sap in kleine hoeveelheden gebruiken. Ook handig om smoothies een lekkere rode, gezonde “bite” te geven.
Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de bramensap vindt.
Laat je me weten of je de bramensap hebt gemaakt? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!
<
Persoonlijk zou ik de bramenpulp niet mixen omdat je dan de zaadjes kapot mixt wat een bittere smaak kan geven