Veel heerlijke Nederlandse recepten hebben een vulling van amandelspijs. Denk aan een knapperige gevulde koek, gevuld speculaas, een laagje onderin de appeltaart, een kerstkrans, kerstbrood of paasbrood, maar ook de boterletter en zo’n heerlijk aarbeienslof. Wist je dat je zelf amandelspijs kunt maken? Het is zelfs heel eenvoudig. Dus geen rare chemische pakjes mee uit de supermarkt. Amandelspijs? Hoe maak je dat eigenijk?
Gemalen amandelen: maak je eigen keuze; perfecte smaak of een beetje gemak.
Net als bij vers gemalen koffie is de smaak van vers gemalen amandelen iets mooier van smaak. Toch kies ik soms voor het gemak van gemalen amandelen. Gewoon omdat het klaar is of omdat ik amandelmeel hebt dat eigenlijk tegen de datum aanzit en op moet.
Tip: Amandelspijs zelf maken? Ideaal want je hebt invloed op de smaak. Wil je meer of minder citroenrasp? Misschien wil je wat citroensap vervangen door een amandellikeur?
Zelf amandelspijs maken
Benodigdheden:
De hoeveelheid spijs op de foto is de helft van het recept!
- 150 gram amandelen met of zonder vel of nog makkelijker: gemalen amandelen
- 150 gram suiker
- 1 ei
- geraspte citroen en wat sap van ongeveer 1/2 citroen
Heb je amandelen met vel gekocht? Hier lees je hoe je het beste het velletje kunt verwijderen.
Bereiding amandspijs maken:
Maal de amandelen vervolgens in een keukenmachine of koffiemolen. Een blender of staafmixer vindt dit malen vaak toch best moeilijk. Amandelmeel is tegenwoordig in veel supermarkten te koop. Heb je geen goede machine, dan is dit een goede keuze.
Mix hierbij het ei, de suiker, het citroenschaafsel doorheen samen met een klein beetje citroensap. Beter kun je niet te scheutig zijn, je kunt altijd later nog wat citroensap toevoegen. Voeg beetje, bij beetje van het citroensap bij. Zorg ervoor dat de amandelspijs niet te dik is, maar ook niet te dun.
Tip: Oeps uitgeschoten met de citroensap! Je kunt het mengsel licht aandikken door wat 1:1 amandelschaafsel en suiker toe te voegen.
Tip: Wist je dat je amandelspijs ruim een week in de koelkast kunt bewaren? Handig, want je kunt het ook invriezen!
Wil je smakelijk amandelspijs maken, dan moet het amanelspijs een aantal dagen rijpen in de koelkast. Het suiker wordt glazig en lijkt op te lossen in het mengsel. Natuurlijk kun je het amandelspijs ook meteen gebruiken. Dit overkomt mijzelf meestal als ik last minute ineens iets wil gaan bakken. Tja, wie heeft er nu amandelspijs zomaar gereed liggen in de koelkast. Gelukkig is spijs een ruime week houdbaar in de koelkast. Teveel amandelspijs gemaakt? Geen probleem, je kunt goed invriezen.
De foto’s voor dit blog zijn vervangen. Deze foto hoorde nog bij het oude blog en mag rusten in de oude doos.
Thanks voor het recept
Hoelang kan je de amandelspijs maximaal bewaren?
Hoi Elize,
Je kunt amandelspijs een goede week bewaren als je het goed afdekt. Denk je dat het wat langer duurt voor je het gaat gebruiken. Dan is het wellicht handig om het in de diepvries te bewaren. Of eventueel een deel als je teveel maakt. Groetjes Carola
Bedankt!!!! het is idd duurder als je het moet kopen.
maar ik vind de aanschaf van amandelen of amandelmeel ook niet goedkoop, hoor.
Ik ga ok dit een keer proberen, niet geprobeerd is altijd mislukt!
Je zou ook in plaats van echt amandelspijs amandelspijs van witte bonen kunnen maken. Volg dat de extra tips bij het recept dan lukt het zelf nog beter dan ik zelf maakte. Het was iets aan de natte kant. Ik vind spijs van bonen zelf ook erg lekker als alternatief.
Wil het recept van t weekend gaan maken. Kan ik ook kantklare amandelspijs gebruiken?
Hoi Mrianda, dan kan zeker maar mocht je tijd hebben en een machine die het fijn kan maken: zelf maken is wel iets lekkerder. Mocht je haast hebben: de kant en klare versie kan ook! Wat het ook wordt, veel succes. Groetjes Carola