Met enige regelmaat gaan we naar Antwerpen. Gewoon lekker rondlopen in de stad, shoppen, echte Belgische patat eten op de zaterdagse markt, chocolade en brood kopen. Boodschappen doen in de Carrefour in Merksem op de terugweg. Een dagje België is echter niet compleet als we niet een lekkere wafel gegeten hebben.
Belgische wafels, je hebt ze in meerdere soorten. Zijn er eigenlijk meer soorten wafels dan de Brusselse en Luikse? Ik zou het niet weten. De Luikse wafels zijn heerlijk zoet en daar ga ik me binnenkort aan wagen.
Het is bijna kerst en daarom kies ik voor de iets elegantere wafel, een krokante wafel, vaak te vinden in restaurants met een lekkere toef slagroom, ijs, fruit of chocolade.
Hmmmmm. Krijgen jullie al trek?
De Brusselse wafel. Wat is het recept, hoe maak je de wafel en hoe kun je deze knapperd lekker op dotten met de kerst. Dat wordt uitproberen en dat is helemaal geen probleem, ik maakte een hele grote kom vol mix en sloeg aan het experimenteren.
Tja, hoe kwam het eigenlijk dat ik zo fanatiek aan het experimenteren sloeg? Dat kwam door het recept dat ik vond op internet dat afkomstig was uit een van mijn favoriete kookprogramma’s op de zender één in België: Dagelijkse kost gepresenteerd door Jeroen Meus. Het betreft een recept voor 4 personen en goed voor zeker 12 wafels.
Mijn wafelijzer van Domo, ontworpen in samenwerking met Piet Huysentruyt is afkomstig van het eigentijds webwarenhuis Fonq.nl en met het beslag heb ik wel 20 wafels gebakken! Beetje veel natuurlijk, maar dat gaf me wel de ruimte om steeds iets anders te proberen met het beslag.
Recept Brusselse wafel
- 450 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder naar verhouding)
- 3 eieren
- 150 gram gesmolten boter
- 375 gram lauwe melk
- 375 gram lauw water
- 20 gram verse gist (vaak te krijgen bij je eigen bakker)
- een snufje zout
Eventueel: wat extra smaak door in de mix, vanille, suiker, bruine basterdsuiker, kaneel, speculaas of koekkruiden, malibu of andere likeur, nutella, speculoos of wat je in huis hebt en lekker lijkt om mee te bakken.
- Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
- Neem twee schalen en scheidt de eieren. In de ene schaal doe je de dooiers, en de andere het eiwitten. De schaal waar het eitwit in gaat moet goed ontvet zijn met zeep of eventueel een beetje citroensap.
- Klop de dooiers los.
- De melk verwarmde ik kort voor in de magnetron zodat het lauw was en de gist niet zo “schrikken” van de koelkastkoude. De melk kan samen met de gist bij de eidooiers. Mix het geheel met de garde.
- Voeg het lauwe water toe bij het beslag.
- Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe en een snufje zout. Klop het beslag goed door tot je geen klontjes meer ziet.
- Verwarm de boter langzaam op een pitje en voeg dit bij het beslag.
- Klop de eiwitten op met de mixer tot er een stevig wit schuim ontstaat.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
- Voeg nu eventueel een smaakje toe; nutella, speculoos, kaneel, suiker, likeur. Wat voeg jij graag toe?
- Het beslag moet zo’n 20 minuten rusten op een tochtvrije plaats.
Altijd leuk om het proces te volgen, er verschijnen allemaal bubbels in het beslag.
Wel grappig dat je het wafelijzer hebt, welliswaar van Domo maar toch ook een beetje van PH…Piet Huysentruyt. Sos Piet….;-) Brusselse wafels hebben wel minder vierkantjes en zijn wat dieper…je kan de platen wellicht veranderen.
Hoi Anke,
Helaas, de platen kun je niet verwijderen. Dat vind ik wel een beetje jammer want dan kun je ze goed schoonmaken. Het wafelijzer bakte overigens wel beter dan ik hoopte. Tja, wat zou Piet ervan vinden. Zelf ben ik Nederlandse en weet ik er eigenlijk niet genoeg echte informatie over wafels. Kan het zijn dat het ijzer wellicht meer geschikt is voor Luikse wafels? Hebben deze minder vierkantjes en zijn ze minder diep? Die ga ik binnenkort bakken want als ik eerlijk ben, Luikse wafels vind ik nog lekkerder!
Ik ben zeker niet de kenner hoor. Mijn referentie naar piet was dat je het recept van jeroen gebruikt en een ijzer van piet…ik heb ook geen "echt" ijzer voor Brusselse wafels hoor… maar het komt de smaak ten goede blijkbaar: licht en krokant. Je kan er zeker suiker of luikse wafels mee bakken hoor.
Hoi Anke, juist leuk dat je mee denkt en …. de kennis over wafels vind je natuurlijk niet in NL. Hoewel ze hier wel in de supermarkt te koop zijn, zijn fabriekswafels (overigens best lekker hoor) niet te vergelijken met verse variant. Luikse wafels ga ik ook binnenkort maken, met….. het recept van Piet zelf. Hmm, jammer dat ik niet elke dag kan gaan bakken. Te weinig tijd en niet zo goed voor de weegschaal. Dus vooral lekker blijven meepraten en ideeën doorgeven. Bedankt!.