Kon je vroeger bijna nergens fondant kopen, sinds enkele jaren is het goed verkrijgbaar en verkoopt vrijwel iedere supermarkt het, maar ook Xenos, de blokker, de action. De kleine pakjes fondant zijn heel stevig en moeilijk te kneden en daarbij smaken ze eigenlijk helemaal niet lekker. Heb je niet zoveel fondant nodig, dan kun je wellicht beter je fondant zelf maken. Maar hoe maak je fondant eigenlijk?
Ben je een thuisbakker die voor het grote werk gaat? Echt een familietaart, of meerdere lagen? Zoek dan een betrouwbare, flexibele, dun uit te rollen fondant in emmers van meerder kilo’s. Dit werkt zeker bij veel lagen een stuk fijner. Voor klein projecten of cupcakes vind ik het wel ideaal!
De ene marshmallow is de andere niet. De stevige exemplaren met een dun laagje suiker vind ik het lekkers. De zakken met half wit half roze vind ik het minst lekker, maar ook daar kun je fondant mee maken.
Hoe maak je zelf fondant
- 13-14 stuks Marshmallows
- kleine eetlepel water
- ongeveer 250-300 gram poedersuiker een beetje afhankelijk aan de hoeveelheid water. (ik maal suiker in een koffiemolen)
Bereiding hoe maak je fondant:
Doe de marshmallows met 1 eetlepel water in een glazen kom en verwarm de kom ongeveer 45 seconden in de magnetron. De marshmallows lijken te smelten en worden bijna vloeibaar. Zijn ze nog stevig? Verwarm de kom dan nog kort wat langer.
Dit is het moment dat je de fondant moet gaan kneden. Zelf leg ik onderaan de kom steeds wat poedersuiker en duw hier de fondant overheen. De suiker blijft plakken aan de fondant en de fondant wordt nu steeds steviger totdat het bijna niet meer plakt. Voeg als het wel plakt nog steeds wat poedersuiker toe.
Is het fondant flexibel zonder plakkerig te zijn? Dan is je fondant klaar voor gebruik. Bewaar de fondant altijd luchtdicht goed afgesloten. Het beste is om er plastic folie omheen te doen en daarna in een zipzakje goed te bewaren.
Ik maak niet zo vaak fondant, maar voor kleine projecten is de zelfgemaakte versie echt heel lekker. Vroeger heb ik ooit zelfgemaakte fondant gekleurd, maar dat liep niet goed af. De fondant ging brokkelen. Wil je toch graag kleur? Dan raad ik je aan je project te verven met verdunde (met water of een sterke drank) eetbare verf.
Zelf fondant maken? Dat is heel leuk met kinderen. Dit heerlijke recept gebruikten wij op een straatfeestje en met de kinderen cupcakes gingen versieren.
Leuk om eens zelf te maken voor op koekjes, en met wat plak je de fondant dan op het koekje? Een beetje water soms, dan heb ik de vorige keer met teveel water erop geplakt.
Hoi Arja, De koekjes kregen zwemles? Groetjes Carola
Hoe lang is het fondant houdbaar?
Thnx voor het recept btw
Hoi Anniek, het fondant is best lang houdbaar, het is dan ook zo’n beetje alleen maar suiker. Het zal vooral minder houdbaar zijn als je niet helemaal schoon gewerkt hebt en ik vermoed dat uitdrogen eerder een oorzaak is om het weg te doen dan de houdbaarheid.
En kan je het overige bewaren in een luchtdicht doosje? ❤
Hoi Anniek, persoonlijk is lucht een grote vijand van fondant, dan wordt het droog en hard. Ik wikkel het daarom in plastic folie met zo min mogelijk lucht. Daarna zou je het ingewikkeld en al veilig in een doosje kunnen bewaren. Groetjes Carola