Superfood, gezond, geen tarwe, geen melk, rauwe noten, geen geraffineerde suikers. Ik hou me er niet echt aan maar ik vind het wel interessant en daarom verzamel ik toch langzaam een hele verzameling superfood in mijn kast. Tot ik ontdekte dat ik er niet zo veel van gebruik. Ik ben er zo zuinig op omdat het vaak nogal prijzig is. Tijd om eens wat lekkers te gaan bakken van al het gezonde dat moeder natuur ons geeft. Een reep die zo gezond is dat je hem kunt eten als ontbijt. Als dat geen droomontbijt is!
Ik had al wat inspiratie opgedaan op de diverse Nederlandse blogs en Amerikaanse blogs want superfood en eten volgens de zandloper is HOT. De wachtende restjes chiazaden en gojibessen, rauwe cacao, meerdere doosjes heerlijke dadels, een zakje gerapste kokos dat bijna over de datum was vulde ik aan met wat hennepzaad welke je tegenwoordig zelfs al bij het kruitvat kunt kopen.
De repen zijn zonder geraffneerde suiker en bevatten maar zeer weinig vet.
De reep doet me een beetje denken aan de kleine gezonde chocolade blokjes die ik eerder maakte: koek zonder lulkoek, oftewel koek zonder onzin erin.
Superfood ontbijtreep
21 stuks
Benodigheden:
-
- 100 gram volkoren spelt (of volkorenbloem)
- 75 gram havermout
- 125 gram geroosterde amandelen en hazelnoten (heerlijk zelf rauwe noten roosteren in je oven)
- 1 zakje gerapte kokos (98 gram)
- 2 eieren
- 2 eetlepels chiazaden
- 2 eetlepels fijne zemelen
- 6 −7 eetlepels (plantaardige)melk
- 6 eetlepels (rauwe) cacaopoeder
- 4 eetlepels olijfolie of kokosolie
- 200 gram lekkere zachte (Medjool) dadels
- evt handje gojibessen of cranberries,
- 1/2 zakje bakpoeder
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine of als je staafmixer sterk genoeg is, met de staafmixer. Heb je geen van beide, hak de dadels dan zeer fijn. De dadels geven straks veel kleefkracht aan je recept, anders zou je suiker of echte boter moet gebruiken om te zorgen dat deze reep niet uit elkaar valt. Hierboven zie je hoe smeuïg de dadels zijn. Het lijkt wel toffee maar het is de zachte binnenkant van de dadels die gemalen zijn.
Meng in een komt alle ingrediënten behalve de dadels. Meng alles met een spatel goed door.
Voeg de gepureerde of fijngesneden dadels toe en meng het geheel met de hand verder.
Super bedankt voor dit recept ! Dit ga ik zeker uitproberen. Past helemaal in mijn huidige manier van eten.
Dat wordt lekker creatief de keuken in dit weekend?
Succes en groetjes Carola
Ik heb ze gemaakt Carola en ze smaken me; Bedankt voor dit recept. Ik heb er ook een blogbericht over geschreven, met wat extra uitleg over de superfoods.
Lieve groetjes,
CreativEls
Bedankt voor je recept ze smaken heerlijk.
Groetjes Natalie
Graag gedaan, van alle gezonde repen zijn dit mijn lievelings-recept. Ik denk omdat er toch nog een chocolade smaak aan zit ha, ha.
Groetjes Carola
Hoi Carola,
Kun je de repen ook maken zonder bakpoeder?
Groetjes, Marike
Hoi Marike, ik denk wel dat je het bakpoeder weg kunt laten. Het is niet echt een luchtige reep. Het zal wellicht minimaal wel te merken zijn, maar ik zou wel zonder durven hoor! Groetjes Carola
Kun je de repen ook invriezen of hoelsng kun jr ze bewaren?
Hoi Erika, jazeker, ik bewaar ze altijd per stuk in de diepvries. Heel handig om er af en toe eentje uit te halen! Veel succes.