Tremperen, Wat is het?
En hoe doe je het? Is tremperen hetzelfde als temperen?
Het woord tremperen lijkt erg op temperen maar is totaal anders.
Bij temperen smelt je de chocolade op een manier dat de kristallen zich zo gedragen dat de chocolade knapperig en glazend hard worden.
Tremperen is slecht 1 letter meer, maar met tremperen wordt bedoeld dat je een vloeistof gebruikt om je cake, taart of cupcakes een extra smaakje te geven. Dit kan zijn omdat je het lekker vindt om deze smaak toe te voegen maar het kan ook zijn dat je jouw biscuit of cake wat vloeistof geeft omdat het wat droog is.Wat voor smaak kun je gebruiken?
Het kan gaan om een likeur, limonadesiroop. maar ook kant en klare siropen of siropen die je zelf maakt. Bijvoorbeeld deze koffiesiroop met kahluah in tiramisu cupcakes. Maar ook sterkere dranken kun je kiezen als je dat lekker vindt.Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke smaak. Wat vind jij lekker in een cake en is het nodig?
In een cake geldt hetzelfde als in huis; overdaad schaadt. Je kunt een cake ook teveel aankleden maar het kunt juist ook een subtiel verschil maken tussen een gewone cake een een cake “elite”.Tremperen doe ik zelf op 2 manieren:
Het kan gaan om een likeur, limonadesiroop. maar ook kant en klare siropen of siropen die je zelf maakt. Bijvoorbeeld deze koffiesiroop met kahluah in tiramisu cupcakes. Maar ook sterkere dranken kun je kiezen als je dat lekker vindt.Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke smaak. Wat vind jij lekker in een cake en is het nodig?
In een cake geldt hetzelfde als in huis; overdaad schaadt. Je kunt een cake ook teveel aankleden maar het kunt juist ook een subtiel verschil maken tussen een gewone cake een een cake “elite”.Tremperen doe ik zelf op 2 manieren:
- Besprenkelen zo uit de fles. Persoonlijk vind ik het niet lekker als je teveel vloeistof gebruikt.
- Met spuit en naald eventueel ter plekke inspuiten bijvoorbeeld in droog uitgevallen cupcakes. Dit is niet voor iedereen even makkelijk om te doen omdat je alleen bij een apotheek een spuit met naald kunt kopen. Gelukkig gebruik ik deze methode bijna nooit en ik zie het meer als een noodoplossing voor cake waar ik met besprenkelen niet zomaar bij kan.
Tremperen, ik gebruik eigenlijk alleen likeuren als likeur 43, grand marnier.
Ik ben benieuwd waar jij goede ervaringen mee hebt!
Tiramasiu taart en dan de cake met koffielikeur besprenkelen ( het andere woord voor tremperen geloof ik ! )
Hmmm, koffielikeur vind ik ook heerlijk! Ook lekker een scheutje IN de koffie. Je koffie tremperen 🙂 , zou dat bestaan?