De duivels is hels en strooit met chocolade, véél chocolade. En schijnbaar heeft de duivel genoeg pure chocolade want in deze Devils’s food cupcakes uit het bakboek Bakes Louie’s zit goed 450 gram chocolade voor 12 cupcakes. En dus gaan we de calorieën niet tellen vandaag maar het leven vieren!
En vind je het een beetje te veel van het goede? Een mini cakeje lijkt me ook erg lekker en laat de YIPPIE energie ook door je lichaam stromen. Een kleine cupcake met een lekker grote toef voldoet zeker!
En anders heb je altijd nog de “kale” variant zonder toef. Zoveel keuzes, welke moet je nu kiezen?
De cupcakes zijn zo lekker door de combinatie van veel chocolade en lekker sterke koffie. Deze twee ingrediënten versterken de smaak.
Een klein deel van de frosting heb ik getest met een spicy ingrediënt welke de duivelse naam eer aan doet: een klein snufje chilipoeder. Zachtjes kietelen de chilistipjes je tong. Het geeft net een subtiel verschil in smaak tussen de cupcake en de toeven.
Niet iedereen is gecharmeerd van toeven van botercrème. Deze toef is gemaakt van slagroom en pure chocolade. Wie kan dat weerstaan?
Zelf bakte ik de cupcakes als afscheid op een afdeling op mijn werk waar ik tijdelijk inviel omdat er iemand ziek was. Een kleine afdeling waar ze je niet zomaar stilletjes laten verdwijnen zonder afscheid. Dat moest gevierd worden en dus ging dat vieren via de keuken bij ons thuis.
Een tijdje geleden kocht ik een siliconen mold waarop je een ribbenkast ziet. Omdat op mijn werk het de longen zijn die we goed bewaken, vond ik deze mold erg leuk. Je ziet geen longen maar die zitten natuurlijk meteen achter deze leuke ribben.
Het is ook weer een tijdje geleden dat ik lekker met goud in de weer bent geweest dus had ik meteen nieuwe slachtoffers gevonden om te verwennen met een gouden traktatie als dank voor een leuke en leerzame tijd.
Recept Devil’s food cupcakes
(12 stuks)
Benodigdheden:
Voor de cupcakes:
- 40 gram pure chocolade, hoe hoger het percentage cacao, hoe beter
- 60 gram cacaopoeder
- 80 ml. melk
- 120 ml. sterke hete koffie
- 130 gram boter op kamertemperatuur
- 50 gram suiker
- 115 gram bruine basterdsuiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 190 gram bloem
- 8 gram baking soda (zuiveringszout)
- snufje zout
- 100 gram pure chocoladedruppels of chocolade in stukjes gesneden
Voor de ganache :
- 300 gram slagroom (liefst 35% vet of meer)
- 300 gram pure chocolade
- 40 gram boter
- snufje zout
De cupcake ziet er prachtig uit, Yum!
Aan de slag dus!
Groetjes Carola
Dag, ze zien er inderdaad lekker uit. Ik weet alleen niet welk merk cacao valt onder ongezoet. Je bedoelt geen rauwe cacao maar gewoon de pakjes in de supermarkt van Blooker of Van Houten?
Goeie vraag Pieter, is niet alle cacaopoeder suikervrij? Het stond bij het recept bij mijn bron. Het is een Belgisch boek. Zou dat de reden kunnen zijn? Ik lees op de websites dat Blooker 0,3% suiker bevat en van Houten 1%. Persoonlijk vind ik dit niet zo belangrijk, zeker niet in deze verhoudingen dus ik haal het woord weg bij de lijst met ingrediënten. Koop gewoon de cacaopoeder die je lekker vindt en volgens de manier van leven dat je gewend bent. In het buitenland wordt vaak Nederlandse cacaopoeder aangeraden. Blijkbaar is de kwaliteit van ons cacaopoeder echt in orde. Bak ze! groetjes Carola
Oké. Ik zie vaker “ongezoete” cacaopoeder in recepten staan, vooral bij Amerikaanse recepten. Daarom dacht ik dat je zowel gezoete als ongezoete cacao had en dat je dan voor een goed resultaat of voor de smaak per se de ongezoete versie moest hebben.
Dat komt omdat ik weet dat bij dingen als red velvet het wel uitmaakt of je Dutch-processed cocoa powder (= gealkaliseerde cacao) gebruikt of niet. Omdat je dan die mooie rode kleur niet krijgt in combinatie met zuiveringszout. Tenzij je zelf kleurstof toevoegt. En ik weet niet zeker maar ik meen ook dat het met onze cacao minder rijst. Maar bij red velvet schijnt het voor de smaak niet uit te maken welke cacao je neemt.
Ik zag dat er bij Van Houten wat suiker in zat, en dacht daarom dat het dan gezoete cacao was. Maar dat was een verkeerde aanname van mij.
Goed om te horen dat jij met onze “gewone” cacaopoeder deze cupcakes hebt gemaakt. Ik ga ze zeker ook een keer maken.
Bedankt voor het reageren en goed weekend.
Bedankt voor je leerzame informatie. Ik ben gaan snuffelen en veel nieuwe dingen te weet gekomen! Ben benieuwd of rauwe cacao ook zo’n hoge pH waarde heeft als de cacao in Amerika. Dan zou je dit kunnen gebruiken voor een natuurlijk red velvetcake. Wordt vervolgd! Groetjes Carola
Leuk dat je het ook interessant vind en er wat aan hebt. Ik ben een beginner op “”bakgebied”” en moet nog heel veel dingen leren. Ik twijfel of je rauwe cacao (= ongebrand) kunt gebruiken voor red velvet. Want die schijnt heel bitter van smaak te zijn. Dus dan denk ik dat je er zelf meer moet zoeten.
Sorry maar ik heb nog een vraagje.
Bruine suiker is voor mij ook een verwarrende term.
Want volgens mij verstaat iedereen weer wat anders onder bruine suiker.
Heb jij donkere basterdsuiker genomen?
Verschillen bruine suikers die ik ben tegengekomen:
Nederlandse basterdsuiker wordt gemaakt door fijne kristalsuiker (gemaakt van suikerbieten) te mengen met suikerstroop (gemaakt van diezelfde suikerbieten). Hoe donkerder die stroop, hoe donkerder de basterdsuiker. Belgische cassonade (zeg maar basterdsuiker) wordt gemaakt door aan kristalsuiker melasse toe te voegen. (info van http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/toon/22162
In Nederlandse toko zag ik deze bruine suiker liggen:
Wangkanai natural brown sugar low chemical 400 gram bruine suiker art.nl.15403
Bruine Suiker van Wang Kanai bestaat voor 100% uit suikerriet. Bruine suiker is iets zachter dan witte suiker en smaakt licht naar karamel. Gebruik Wang Kanai Bruine Suiker niet alleen voor desserts zoals kleefrijst met mango of groene rijstvlokken maar ook voor het verfijnen van sauzen zoals bijvoorbeeld zoete chilisaus en zoetzure saus. Bovendien kunnen veel marinades en curries niet zonder suiker. (info van http://www.asianfoodlovers.nl/bruine-suiker-400-gram).
Natural staat ook voor ongebleekt. Lijkt uit Thailand te komen.
Tja Pieter, het zou best kunnen dat er met bruine suiker dus de Belgisch variant wordt bedoeld. Ik gebruik zelf vrijwel altijd bruine basterdsuiker, maar muscovadosuiker is ook erg lekker, en gaat ook een beetje die kant op. Overigens vind ik oersuiker ook een beetje die kant op gaan, smaakt ook een beetje meer karamel-achtig dan gewone witte kristalsuiker, net als palmsuiker maar daar heb je ook weer veel varianten in en ik ben niet thuis in het volledige assortiment. Maar het houdt ons lekker bezig he? Ga zo ook weer richting keuken…… Fijn weekend.
Wat betreft cacaopoeders:
voor verschil in PH waarde, kleur en smaak zie http://naturesbestcosmetics.nl/rauwe-cacao-precies-wat-je-nodig-hebt-voor-je-gezondheid/:
Hai, ik heb de cupcakes vanmiddag gemaakt en ze zijn goed gelukt. Ze zijn smeuïger dan ik dacht. Nog bedankt voor je hulp.
Ik ben laatst naar een Aziatische supermarkt geweest omdat ik dacht dat ze daar muscovadosuiker verkopen, maar ik kon het niet vinden. De medewerker die ik er naar vroeg sprak nauwelijks Nederlands en kon me niet helpen. Weet jij nog waar jij het hebt gekocht en heb je eventueel ook een merk voor mij?
Deze link kwam ik gisteravond tegen over smaak, ph waarde en kleur van rauwe en Nederlands verwerkt cacaopoeder.
http://naturesbestcosmetics.nl/rauwe-cacao-precies-wat-je-nodig-hebt-voor-je-gezondheid.
Groetjes,
Pieter.
Hoi, ik heb de cupcakes vanmiddag gemaakt en ze zijn goed gelukt. Ze zijn smeuïger dan ik dacht.
Nog bedankt voor je hulp! Ik hoop dat jouw baksels vandaag ook goed gelukt zijn.
Ik ben laatst naar een Aziatische supermarkt geweest omdat ik dacht dat ze daar muscovadosuiker verkopen. Maar ik kon het niet vinden en de medewerker die ik daar aansprak kon mij niet helpen want hij sprak nauwelijks Nederlands.
Weet jij nog waar jij muscovadosuiker gekocht hebt en heb je ook een merk of zo voor mij?
Gisteravond kwam ik deze link nog tegen, over verschil in smaak, kleur en ph-waarde van rauwe cacao en Nederlands verwerkte cacao, http://naturesbestcosmetics.nl/rauwe-cacao-precies-wat-je-nodig-hebt-voor-je-gezondheid/
Weet je waar je mailtjes waren gebleven? In de spambak 🙂