Je hebt gewone botercrème. Maar je hebt ook botercrème de luxe oftewel: Zwitserse meringue botercrème. Het is iets beetje meer werk, maar je krijgt er een glanzende, luxe, zachte crème voor terug.
Je hebt verschillende mogelijkheden om meringuecrème te maken. Daar bedoel ik de verhoudingen van de ingrediënten mee.
Hoe maak je Zwitsterse botercreme?
- eiwit
- suiker
- boter op kamertemperatuur
- heel erg weinig zout
- Een pan met een andere schaal waarin je het eiwit kunt kloppen op een pan met kokend water. Bijvoorbeeld een ijzeren blanda-schaal, een ijzeren mengkom of een glazen schaal.
Na 4-5 minuten is het eiwit lekker stevig geklopt.
Het is handiger om de kom met eiwit en suiker nog kort wat af te laten koelen, anders dreigt de boter te smelten. Een minuut of 5-10, dan de meeste warmte van de kom is verdwenen.
Klop nu steeds een beetje boter bij de crème. De crème gaat op een gegeven moment een beetje hobbig worden en je denkt: Oh nee, het mislukt.
Dat is niet zo. Gewoon door laten kloppen en er ontstaat uiteindelijk een heerlijke, glanzende, zachte merengue botercrème!
Heel erg bedankt voor dit fantastisch recept! De Dino-taart van onze zoon is perfect gelukt!
Hoi Suzanne, Wow, een dino-taart, gevaarlijk hoor! Fijn dat hij zo goed gelukt is en nog gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon! Groetjes Carola