Je zit op de bank en wilt wat lekkers. Wortel en komkommer met een licht dipje? Had je dat gisteren al niet? Je kunt tenslotte niet iedere dag een zak chips open maken. Kruidig geroosterde kikkererwten “borrelnoten”? Dan kan wel ieder dag.
Vetvrije appelschips maken is lekker maar het roosteren in de oven duurt best lang.
Wat dacht je van een snack dat eet als borrelnoten? Kruidig kikkererwten uit de oven zijn knapperige geroosterde balletjes. Ze zijn relatief snel klaar en ….. daarbij zijn ze het lekkerst als je ze net hebt gemaakt en dus mogen ze op 😉
Kikkererwten, we eten ze eigenlijk best vaak bij ons huis. Bijvoorbeeld om humus te maken of falafel. Regelmatig kook ik een grote pan. Of ik wel de gedroogde kikkererwten, kook ze gaar en bewaar ze in porties in de diepvries. Zo heb ik regelmatig een portie kikkererwten voor in de salade.
En als je dan zo’n pan vol gare erwten hebt…. loop ik ook vaak langs de pan om een klein handje te snoepen. Een handje bonen of kikkererwten….. sommige gruwelen bij het idee, maar ik vind het heerlijk.
Geroosterde kikkererwten, eigenlijk zijn het na roosteren net kruidige nootjes, maar dan voedzaam. Noem je zoiets niet een superfood snack? Oftewel een trendy naam voor voedsel welke gewoon gezond is en je lichaam het prettig vind als je het gaat snoepen.
Overigens heb je geen extra zout nodig bij het kruiden. Dat is dus een goed bericht voor als je minder of geen zout wilt snacken!
Het van van de kikkererwten hoef je niet weg te gooien. Bak er deze heerlijke merinques van!
Recept Kruidige geroosterde kikkererwten
- Kikkererwten, hoeveelheid naar wens. Dit kunnen zelf gewelde en gekookte zijn of een groot of klein blikje goed uitgelekt.
- 1 eetlepel olijfolie of andere olie naar keuze.
- Eventueel een beetje sap van een citroen of limoen
Kruiden naar keuze bijvoorbeeld:
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- klein theelepeltje masala poeder
- klein snufje kaneel
- 1/8e eetlepel chilipoeder
- 1/2 theelepel paprika poeder
- Gebruik je fantasie. Wat vind jij lekkere kruiden?
Al graaiend in het schaaltje klinken de geroosterde kikkererwten als borrelnootjes. Je hoort het geluid van knisperend vers geroosterd lekkers.
Ook een dag later zijn ze nog steeds lekker maar wel iets minder knapperig. Maak je echt lekkere gezonde “borrelnoten”? Waarom eten jullie ze niet met zijn allen op? Pluk de dag.
Tip: van Josianne zie bij de reacties: bak je kikkererwten supersnel in een airfryer!
Wat een goed idee! Ze moeten wel op een platte bakplaat lijkt me? Niet 'gestapeld' in een schaal toch?
Hoi Spider, je hebt gelijk hoor. Lekker plat op een bakplaat. Dan kan de kikkererwt lekker rondom gebakken worden.
Snack ze! Groetjes Carola
Hoi Carola!
Wat zijn de lekker zeg! Zojuist uit de airfryer gehaald! Daarin zijn ze supersnel klaar en super lekker!
Het schuim van het vocht staat in de oven! Ben heel benieuwd!
Dank je wel voor deze recepten!
Groetjes Josian e
Hoi Josianne, Wat een goed idee in de airfryer, die ik helaas niet bezit 🙁 Maar wie weet wat de toekomst brengt. En wel zo nuttig, merinques van het vocht van kikkererwten. Dat wordt zoet en hartig smullen vandaag! Groetjes Carola
Hoi! Hoe lang en op welke temp bak je ze in de Airfryer? En in het mandje of in het bakblik?
Kan je ze bakken in de microgolf?
Hoi Anke, Ik vermoed van niet maar ik gebruik de oven eigenlijk ook alleen om iets snel op te warmen 🙂 Groetjes Carola