Recept ciabatta
- 500 gram patentbloem plus wat extra om te strooien
- 10 gram zout
- 10 gram gedroogde gist
- 40 ml olijfolie
- 400 ml lauw water
- griesmeel of semolinameel om de onderkant te bestrooien(verkrijgbaar in grote supermarkten, biowinkels en Italiaanse winkels)
Zo haal je straks het deeg eenvoudig uit de vorm. Normaal bij brood is dit geen probleem maar ciabatta is een speciaal, nat deeg. Zo hoef je het deeg niet aan te raken. Bij mij kwam het deeg niet mooi egaal uit de vorm. Maar het tast de smaak niet aan 🙂
Het deeg is zeer nat, dun en elastisch, gaat moeilijk uit de vorm. Vandaar dat ik voortaan denk ik OF de flexibele brownievorm zou nemen die ik zo los kan maken zonder het deeg aan te raken, of bakpapier zou gebruiken om het deeg uit de vorm te halen.
Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed bakplaten met bakpapier.
Bestrooi het werkblad flink met bloem en griesmeel. Het deeg is zeer nat maar probeer de vierkante vorm te houden. Behandel het deeg zo min mogelijk zodat het geen lucht te verliest. Strooi nog wat bloem met griesmeel over het deeg en snij het deeg in vier stukken. Eerst in de helft, dan de helften nogmaals in tweeën ( is vier lange broden).
Rek de broden ietsje uit en leg ze op de bakplaat. Dat klinkt makkelijker dan het is, wat is het deeg dun, nat en eigenwijs. Gelukkig is een authentiek, rustiek ciabatta niet egaal van vorm maar lekker nonchalant.
Laat de ciabatta nog 10 minuten rusten en bak ze dan in 25 minuten goudbruin. Ze klinken dan hol van binnen als je op de onderkant klopt.
Laat de broden afkoelen op een rooster. Bon appetit
Bestel je bij Bol.com, dan wordt het boek je gratis toegezonden!
Hallo carola,
Wat een heerlijke recepten staan er op je site (ik heb er al een paar geprobeerd met succes), ik wil graag een ciabatta maken, maar zie in je recept ergens hoeveel griesmeel je hiervoor gebruikt.
Weet je dat misschien nog?
Groetjes
karen
Hoi Karen,
Het griesmeel gebruik je niet in het brood zelf maar om je deeg op leggen. Dat zie je vaak ook ciabatta in de winkel, van die grove korrels. Dus hoeveel? Tja, een handje of zo? En heb je het niet, dan kun je gewoon bloem gebruiken hoor, geen probleem. Succes met de ciabatta, je kunt het heel goed zelf maken. Het is wel het meest onmogelijke deeg dat ik ooit gemaakt hebt. Heel vocht. Dan begrijp je straks ook meteen waarom ook in Italië de ciabatta nooit strak recht zijn. Succes en tot ziens! Groetjes Carola
Op you tube staat een mooi filmpje over hoe je een ciabatta maakt. Erg leerzaam. Je hebt gelijk, de vorm is grillig te noemen. Ik ga het recept uitproberen.
PS: je kunt het bovenstaande filmpje vinden onder: ambachtelijk Italiaans brood
Hoi Henk, youtube gebruik ik heel graag. Een foto is toch niet altijd hetzelfde als een filmpje. Maar een filmpje… die kun je weer niet printen, dan is een blog weer zo prettig. Wie weet kun je in de toekomst ook thuis nog ervaren wat aan apart deeg het is. Heel vochtig en eigenwijs. Bedankt voor je tip. Groetjes Carola
Kun je deze ook een dag van te voren maken?