Nieuw bakboek: Goed zoet! van Nanne Hogeland.
Hou jij van bakken zonder geraffineerde suiker? Of denk je erover de geraffineerde suikers in de supermarkt wat vaker voorbij te lopen?
Er is steeds meer keuze in lekkere en leuke bakboeken die je helpen gezonder te bakken.
Vooral bij bakken wordt er natuurlijk veel zoet gebruikt. Dat er ook een zoet leven is, nadat je besloten hebt om suiker niet meer te gebruiken, bewijst Nanne in haar boek: Goed zoet!
In dit opvallende boek vol oude en nieuwe vintage foto’s laat Nanne Hogeland haar zoektocht zien naar lekkere zoete baksels zonder geraffineerde suiker. Daarnaast vertelt ze je ook hoe je een sterk schommelende suikerspiegel onder controle houdt.
Bij Nanne werd het noodzaak om te eten zonder suiker toen ze tijdens haar zwangerschap ziek werd. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel was de boosdoener. Daarom kan zij suiker en wit brood beter laten staan.
Het boek Goed zoet! heb ik niet door kunnen bladeren, maar digitaal mogen inzien. Hoewel bij een boek het papier, de geur van inkt, het geluid van het omslaan van de bladzijden magisch is, was ik eigenlijk ook bij de digitale versie meteen onder de indruk.
Behalve dat Nanne je uitlegt wat de alternatieven voor suiker zijn, vertelt zij ook over alternatieven voor tarwebloem, bakpoeder, soorten olie en boter. Daarnaast vind je groente vaak terug in de basis van haar recepten.
Uit Goed zoet!
Wist je:
- Dat van de volwassenen tot 69 jaar maar 5 % de aanbevolen hoeveelheid groente per dag eet!
- Van de kinderen van 7 tot en met 18 jaar maar 1% de aanbevolen hoeveelheid groente eet!
Nanne helpt dus om tijdens de koffie en theepauze, op een zoete manier je groente inname te verhogen. Klinkt niet slecht, toch?
Wat kan ik, als onbekende in gezond bakken-land verwachten? Van die harde koeken zonder suiker? En gebak dan? Gaan zoet, lekker en mooi überhaupt samen? Komen deze feestelijke chocoladetaart met frambozen en de kleurig cupcakes dan uit Goed zoet!
Jazeker.
Om je te helpen bij gezondere keuzes bekijkt Nanne eerst samen met je de voorraadkast. Wat is wenselijk, wat kan anders.
Gooi als zoetverslaafde, met interesse in gezonde baksels zonder suikers niet in één keer het roer om vertelt Nanne. Je hebt meer kans van slagen als je nieuwe keuze opbouwt.
Nanne leert dit je in vier stappen.
Daarnaast geeft ze je veel informatie over de bloedsuikerspiegel. Wat gebeurt er in je lijf wanneer je suiker eet.
Links boven: Bloemvervangers. Rechts boven: Dadel walnotentaart.
Links onder: Berelekker tijdens de theepauze: Kletskoppen.
Hoe maak je zelf chocolade welke je zonder schuldgevoel kunt eten?
Wist je: dat de oude foto’s in Goed zoet! afkomstig zijn uit de persoonlijk “doos vol oude foto’s” van Nanne zelf?
Eigenlijk is Goed zoet! een bakboek dat je leert om stap voor stap gezonder te gaan bakken. Spring niet in het diepe; het zou kunnen eindigen als een teleurstelling.
Het bakboek zit vol uitdagende recepten, prachtige foto’s die bijzonder stimulerend werken om de hoeveelheid suiker te gaan minderen.
Persoonlijk was ik ook erg onder de indruk van de bijzondere vormgeving. Zelfs als je niet van bakken houdt en absoluut wel suiker wilt eten, is het nog een genot om het bakboek door te bladeren. Gewoon te genieten van oude en nieuw (gemaakte) vintage illustraties en vormgeving.
Ook zo’n zin gekregen in Goed Zoet! van Nanne Hogeland?
Goed zoet is te koop bij verschillende boekenhandels in het land, maar een lijst welke boekhandels precies heb ik niet kunnen vinden.
Gelukkig kun je het boek Goed Zoet! ook eenvoudig bestellen in de webwinkel van Uitgeverij Loopvis voor 29,95 euro.
De foto van de voorkant van Goed zoet! is afkomstig van de uitgever. De overige foto’s zijn print-screens van de digitale versie van Goed Zoet! Met dank aan uitgeverij Loopvis voor het inzien van dit bijzondere boek!
Ik vermoed dat dit boek lekker stevig aanvoelt en opent als vintage sprookjesbakboek welke de adem doet benemen.
Hoi!
Wat voor keukenmachine raden jullie aan?ik hou niet zo van bakken maar wil wat recepten maken uit het boek: Goed Zoet- Nanne Hogeland.
Mis alleen info over werk materiaal;-)
Graag betaalbare keukenmachine tip.
Thanks!
Groetjes Elisa
Hoi Elisa,
Als je niet zo erg van bakken houdt raad ik je een handmixer aan. Deze kan alles, kloppen, mixen en zelfs brood mixen. Bak je vaak dan ben je het vaak zat om meerdere biscuits, degen, vullingen enzo te maken. Pas dan heeft het zin om naar een keukenmachine te kijken. Op zich heb je overigens keukenmachines voor iedere portemonnee. Van rond de 100 euro tot vele honderden euro’s.
Omdat jij ervoor lijkt te kiezen om zoveel mogelijk suikervrij te bakken. Vaak worden dan dadels, pruimen of perziken gebruikt om lekkers mee te zoeten. Deze moet je vaak malen en daarvoor is het fijn om een machine te hebben met stevige messen. Maar denk je niet dat je op die manier gaat bakken, dan zou ik voor iemand die niet zo vaak bakt een handmixer aanraden.
Ha, ha, nu weet je het zeker nog niet. Volg jezelf, wat wil je, nu maar ook over een paar jaar. Heb je ruimte? Wat is het budget? Succes met je keuze. Groetjes Carola