Hoe maak je notenpasta? Kun je zelf pindakaas of notenpasta maken? Behalve dat het gezond is, vind ik dat soort dingen leuk om te doen. Misschien wel omdat het eigenlijk zo basic is. Noten en een mini snufje zout maken samen dit goddelijke smeerseltje.
Al bladerend door het boek Powerfood van Rens Kroes vond ik het recept van notenpasta. Powerfood is een boek vol gezonde food-keuzes anno 2014.
Een extra stimulans om vrijwel meteen op zoek te gaan naar rauwe noten was dat ik graag het lievelingsrecept van de familie Kroes graag wilde maken: Cupcakes a la Rens. Om deze cupcakes te maken, heb je deze notenpasta nodig. Binnenkort laat ik je zien hoe deze gezonde cupcakes kunt maken.
Het lijkt me overigens ook heerlijk en gezond om een pinda/notensoep van deze pasta te maken!
Rauwe noten zijn heel erg gezond omdat ze niet verhit of bewerkt zijn. Je kunt ze lekker knabbelen, maar ook deze notenpasta van maken.
Heel erg leuk om notenpasta te maken. Echter….. je hebt wel een keukenmachine nodig. Ik denk niet dat een staafmixer of blender het prettig vindt om deze pasta te maken, of je moet over een engelengeduld en een erg stevig exemplaar beschikken.
Zelf bezit ik een mini-keukenmachine, sterk genoeg voor dit soort klusje.
Recept Noten pasta
Benodigdheden:
- 150 gemengde rauwe noten (het recept vroeg om amandelen en hazelnoten, ik koos voor gemengde)
- snufje zeezout
- keukenmachine
Rooster de noten 8-10 minuten in een oven van 180 graden. Ik had de noten alvast een beetje fijner gemaakt. Zo kan de oven nog meer raakvlakken van de noten roosteren.
Laat de noten afkoelen.
Blijf in de buurt van de machine.
Hoeveel notenpasta maak je hier ongeveer mee? 🙂
Hoi Ikram,
Eigenlijk heb ik geen idee meer wat voor potje ik heb (her) gebruikt voor deze pasta. Ik weet alleen dat het niet een heel groot potje was. Het is een stuk duurder om zelf notenpasta te maken dan bijvoorbeeld een pot pindakaas in de winkel te kopen. Het is wel heel leuk om een keer zelf te maken als je toch noten over hebt. Het lijkt net of je olie toevoegt maar dat is niet zo. Alles komt uit de noten. Eventueel kun je ook ongebrande (cashew) noten gebruiken van de Lidl of de Aldi of op een grote markt. Ben benieuwd, ga je het maken?
Ja ik heb het gemaakt 🙂 Hij bleef allen wel heel "hard" en het werd maar geen olie… Nochtans heb ik goed doorgemixt, maar misschien dat het aan de mixer ligt… Ik heb er dan toch wat olijfolie aan toegevoegd en yum superlekker dat het is!!
Ja, de machine moet wel hard werken. Bij mij werd het uiteindelijk wel een beetje dunnig. Ik neem aan dat behalve je machine het ook kan liggen aan wat voor noten je maalt. Veel smeerplezier.
Ik heb de keukenmachine een half uur laten draaien. Maar het bleef kruimelig. Elke minuut moest ik de zijkant schoon schrapen. Uiteindelijk heb ik het opgegeven. Iemand de gouden tip?
Hoi Barbarella,
Wat jammer, een half uur is echt lang. Ik denk dat het bij mij hooguit 10 minuten duurt. Ik moet wel een keer of zes de zijkanten schoonmaken maar niet contant. Wat voor noten heb je gebruikt? Zijn je messen wel scherp genoeg? Je schrijft dat je een keukenmachine hebt, deze zou sterk genoeg moeten zijn. Een staafmixer kan het niet aan, dat heb ik eerder geprobeerd. Kun je nog wel iets met het resultaat?
Groetjes Carola
Hoi Carola, bedankt voor je reactie. Ik heb een vrij sterke nieuwe kenwood keukenmachine en die heb ik echt lang laten draaien. De messen zijn behoorlijk scherp. Nu had ik geroosterde hazelnoten gebruikt, misschien inderdaad rauwe noten zelf eerst roosteren? Ik heb het maar weggegooid. Voor het eerst een beetje teleurgesteld in mijn geweldige machine!
Een kitchenaid zou het toch moeten kunnen toch?? Ik gebruik ook geroosterde rauwe noten omdat ze geroosterd een stuk lekkerder zijn. Jammer, een recept kan namelijk bijna niet makkelijker. Pechgevalletje of zou je machine het echt niet aankunnen?
Sorry dat ik je niet kan helpen ;( Groetjes Carola
De machine zou het moeten aankunnen… Ik ga het gewoon nog een keer proberen. Bedankt voor het meedenken in ieder geval!
Hoi Carola,
Mag ik vragen welk merk en model keukenmachine jij voor de notenpasta gebruikt? Ik weet uit eigen ervaring dat het inderdaad erg nauw steekt of een machine het wel of niet aan kan, niet alleen de kracht maar ook hoe groot de messen zijn in verhouding met de grootte van de kom. Vandaar dat ik dus benieuwd ben welke jij gebruikt.
Groeten,
Merle
Hoi Merle,
Zelf heb ik een magimix miniplus. De messen sluiten niet helemaal aan in de kom er is dus nog wel wat ruimte. Meer informatie vind je hier.
http://www.magimix.nl/producten/VOORBEREIDEN/Foodprocessor/Mini-Plus/
Behalve lekker, ook heel leuk om te maken. Een gedaante verandering.
Succes! Groetjes Carola
Zonet gemaakt en lijkt goed gelukt te zijn! Morgenvroeg door de havermoutpap met gebakken appeltjes… watertanden 🙂
Ik ben van plan de notenpasta in een weckpotje te bewaren, doe ik dit best in de frigo of beter in de kast?
Groetjes!
Hoi Elke, ik heb wel eens gelezen dat je het een week in de koelkast kunt bewaren. Zelf zou ik het wel ietsje langer durven eten, want mijn notenpasta was ook best olie-achtig. Zeker als je het koel bewaard in een schone pot. Maar ga je voor zeker: een week. 🙂
Groetjes Carola
Ik maak meestal 2 potten, daar doe ik ongeveer 3 a 4 weken mee. Geen probleem, wel in de koelkast bewaren!
Ohh wat lekker! Vind je het van structuur veranderen als het wat ouder wordt, of blijft de notenpasta hetzelfde? groetjes Carola
Beetje late reactie 😉 Nee hoor ik merk niets aan de structuur als het wat langer in de koelkast staat. Ik doe hazelnoot, cashew,amandelen en paranoten bij elkaar. Allen bij de Aldi gehaald (rauwe noten) Maak 4 potten, kan ik ze ook nog weggeven <3