Robèrt van Beckhoven gaat er even bij zitten. Dat mag ook wel. Deze sympathieke Brabander, jurylid van Heel Holland Bakt, heeft zojuist na keihard werken een droom in vervulling zien gaan. Het uitbrengen van een toegankelijk boek, waarin je de grondbeginselen leert, van goed brood bakken: Meesterlijk brood.
Robèrt is een gepassioneerde meester-bakker. Hij houdt van brood, hij houdt van het proces, hij begrijpt zijn brood en wil jou en mij dit graag leren. Loopt hij langs een berg gekneed brood, dan moet hij gewoon even voelen hoe het met het deeg gaat. Robèrt wil graag dat je begrijpt hoe het broodproces werkt.
Deze gedreven bakker, wil graag de ambacht van echt goed brood bakken aan je overdragen. Hij is een meester-boulanger en een meester-patissier, die niet begrijpt waarom we vaak genoegen nemen met kwalitatief minder brood, alleen maar omdat het goedkoper is.
Luister alle bakkers: Robèrt wil ook graag de bakker bij ons om de hoek motiveren weer echt ambachtelijk brood te gaan bakken. Met integere ingrediënten en een authentieke bereidingswijze: Meesterlijk brood!
Wat een geluk, ik mocht met een aantal bloggers meekijken en leren bij Robèrt van Beckhoven. In de oude en zeer gezellige studio heeft Robèrt ons in krap 1,5 uur een brede basis geleerd over brood, de materialen, het gist en desem, kneden, opbollen.
Robèrt vertelde heel veel en vroeg ook veel aan ons, als een echte meester. Hoe kneden we ons brood, hoe lang, waarom met de hand of met de machine, hoe laten we ons brood rijzen, hoe werkt opbollen? Dat hield ons oplettend en betrokken bij het proces. Een les is zoveel leuker als de meester je heel graag zijn passie wil overbrengen en je betrekt bij deze informatie.
- Gebruik het boek Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven, bestudeer het goed en ga zelf aan de slag met het deeg.
- Omdat het soms gewoon fijn is als iemand je laat zien hoe je iets moet doen, neemt Robèrt je mee naar zijn webpagina www.meesterlijkbrood.nl en legt hij het fijne uit met instructie filmpjes. Bijvoorbeeld hoe je een broodje opbolt, je puddingbroodjes rolt, hoe je kadetten maakt of de Winston vlecht. Als je in Meesterlijk Brood het tekentje van een filmcamera ziet, vind je online meer uitleg over het onderwerp in vorm van een film.
Het abacadabra van lekker brood bakken; oftewel de begrippenlijst wordt duidelijk en overzichtelijk uitgelegd. Weet jij wat een puntrijs is of veredeling van brooddeeg? Brood op spanning brengen? Ongassen of Trapeziumvorm?
Rechts boven: Speltbrood met noten.
Links onder: Wafels met quinoa.
“Brood moet je bakken, niet drogen.” Dan pas krijg je een smakelijk, knapperig brood.
Geef een reactie