Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones
top of page

Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones


Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones
Misschien ben ik wel een zoete-blogger geworden omdat ik niet zo’n vleesliefhebber ben en al helemaal geen visliefhebber. Als ik een kookboek doorblader sla ik de hoofdstukken met vlees, vis en kip eigenlijk altijd over.

Is dat de reden waarom ik met zo veel plezier het hele boek van Anna Jones doorbladerde? Ik lust alles! Nee, het is erger. Het liefst zou ik het boek van voor naar achteren gaan klaar maken. Maar of ik daar de huisgenoten mee blij maak die wel graag een stuk vlees op hun bord hebben? Weet je wat? Ik laat het je gewoon zien:

Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones de inhoud

Dit is Anna. Op een dag besloot Anna het roer om te gooien. Ze nam ontslag en ging haar passie achterna. Ze leerde het vak van chef-kok in Fifteen, het restaurant van Jamie Oliver. Maar Anna’s passie ging verder en ze werkte als styliste en auteur voor boeken, t.v.shows en allerlei food campagnes. Ze kookte voor de koninklijke familie maar ook de gasten op de G20. En dat ze goed is, mag blijken uit het feit dat ze werkt met geliefde koks als Yotam Ottolenghi en Mary Berry.


Anna werd vegetariër en toen moest ze haar manier van koken aanpassen. De regels die ze leerde als chef-kok, pasten niet meer. En ook de bouwstenen die ze van huis uit mee kreeg, had ze niets meer aan.

In de vele hoofdstukken neemt Anna Jones je mee van fruitige ontbijtjes, naar voedende soepen, salades en lunches. Via maaltijden en bijgerechten vol bekende en minder bekende groente en fruit kom je uit bij gebak, brood en lekkere dranken.


Recepten Anna Jones

Bij de ingrediënten maakt Anna soms een compromis. Soms wel boter, een andere keer kokosolie. Ze gebruikt heel soms tarwe maar vaker speltmeel of andere soorten meel als kikkererwtenmeel of kokosbloem. Af en toe gebruikt ze suiker maar steeds vaker kiest ze voor honing, agavesiroop, melasse of ahornsiroop. Ook voor zuivel zoekt Anna naar alternatieven als amandelmelk.


Ik vind het prettig dat Anna je niet dwingt een bepaalde richting in te gaan, een zekere hype. Ze geeft je een reëel inzicht in je voedingspatroon, waarmeeje zelf kunt besluiten veranderingen aan te passen. Of niet.


Van alles een beetje, van niets teveel, maar dan met ideeën van deze tijd. Ga zelf op zoek naar jouw keuzes en bekijk wat haalbaar is.

Boven: ovengedroogde boerenkoolchips. Al vaker hoor ik dat dit heerlijk is. Helaas is dit niet zo eenvoudig overal verkrijgbaar als je niet bij een moderne biowinkel of grote markt in de buurt woont. Onder: Kikkererwtenstoofpot met ingemaakte citroen.

Kleurrijk koken Anna Jones

Het lukt me bijna niet om te beslissen welke foto’s ik je zal tonen. Oké, en als ik dan moet kiezen: moet ik je dan de foto’s laten zien die vooral prachtig gestyled zijn, kleurig, met veel groente en fruit. Of moet ik kiezen voor de nieuwe ideeën van Anna: een nieuwe kijk op eten anno 2014.


Rechts boven: Hier wil je toch je tanden in zetten? Of je nu wel of niet vegetarisch eet. Deze hamburger van o.a. paddestoelen, witte bonen dadels en rijst, ziet er behoorlijk bijt-baar uit. Wel in kleine hapjes want hoewel ik soms een grote mond heb is deze joekel wel erg groot.

Rechts onder: Pastinaak, terug van weggeweest . Voordat de aardappel zijn intrede deed werd pastinaak heel vaak gegeten. Anna gebruikt het regelmatig. Zoals bij deze röstipastei met paddestoelen en pastinaak.


Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones

Schema

In een soort schema’s laat Anna Jones je zien hoe je bepaalde keuzes kunt maken bij het maken van gerechten.

Met behulp van deze schema’s laat Anna Jone je keuzes maken bij het maken van gerechten. Zo begin je met een hoofdingrediënt  en bepaal je hoe je het gerecht wilt bereiden. Vervolgens kies je de kruiden, en smaakjes, of voeg je nog iets krokants toe.

Op deze manier vind je inspiratie over hoe je fruit in de ochtend kunt eten, verschillende soorten hummus en pesto kunt maken. Of sandwiches, 1.000 soorten soepen en salades. Dit alles met seizoensgroenten en fruit.


Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones

Als liefhebber van zoet kom je overigens ook goed aan je trekken. Zoete recepten met hier en daar een alternatieve keuze. Ieder recept is doordacht, voedzaam en toch gericht op het verwennen van je smaakpapillen.

Links: Appel-melassecake met honingglazuur

Rechts boven: De veganistische bananenroomvlaai met toffee en kokos, favoriet bij Anna’s broer.

Rechts onder: Makarontaart met kersen en rozenwater.

Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones

Bewustwordingsproces

Anna neemt je mee langs rijen smaakvolle en voedzame ingredienten, daagt je uit eens wat nieuwe smaken te proberen, vertelt je honderduit over zichzelf en haar eetpatroon. Een eetpatroon waar ook plaats is om de zuivel, koolhydraten en gluten wat vaker te laten staan en te kiezen voor seizoensgebonden groente en fruit. Een interessante nieuwe kijk in het bewustwordingsproces van je eetpatroon.

-- MET DANK --
Dit review is mede tot stand gekomen door uitgeverij: Fontaine Uitgevers. 
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

bottom of page