Meringue kerstkransjes vind ik altijd zo gezellig in de kerstboom, net als glas in lood koekjes. De kransjes zijn ook zoveel lekkerder dan de gevulde chocolade kransjes uit de winkel. Die vind ik persoonlijk zelfs ronduit vies en dat gebeurt niet zo vaak. Het voordeel van “vieze” kransjes is wel dat ze lekker lang overleven in de boom. Daar hebben deze Kerstboom en kerstkransjes van meringue geen last van, voor je het weet zijn ze op.
Deze week viel er foodypost in de brievenbus. Dr. Oetker heeft iets nieuws voor de thuisbakker die graag merengues wilt gaan maken. Meringues bakken is op zich is niet zo moeilijk. Maar niet iedereen voelt zich “held”-genoeg in de keuken om zelf aan de slag te gaan met eiwitten en suiker.
Voor deze thuisbakker met drempelvrees, is er een nieuwe mogelijkheid: de mix voor meringues. Ben jij niet zo’n held in de keuken maar vind je het wel leuk vindt om toch af en toe wat lekkers te maken? Dan is deze mix misschien heel leuk voor jou!
Ik ging dan ook meteen aan de slag, want het is bijna kerst en ik wist meteen wat ik met deze mix wilde maken. Veel tijd kost het niet! Nou ja, het maken dan, het bakken in de oven en nog een tijdje laten staan en afblijven. Dat kost wel wat moeite.
Meringues maken op zijn eenvoudigst: Doe de mix in een vetvrije kom of groot glas. Voeg 60 gram water of 60 ml. water toe en roer het even door.
Nu kan de mix in een vetvrije beslagkom.
Mix het geheel minimaal 4 minuten tot het zo stijf is dat als je de kom op zijn kop houdt er niets uit valt.
Ik verdeelde de mix in 2 porties. Een portie bleef wit en werden de kerstkransjes. Bij de andere voegde ik wat kleurstof toe. Groen van een kerstboom.
Ik gebruikte niet zo veel kleurstoffen, omdat ik mijn huisgenoten liefst zo weinig mogelijk kleurstoffen geef. Met de kleurstof-stiften van Dr. Oetker kun je alle kleuren maken. De kleurstoffen zijn wat donker, maar zodra je het met de witte meringue of bv. slagroom of botercrème zal mixen wordt de kleur snel lichter.
Je kunt ongeveer 15 meringues bakken van een bescheiden formaat met deze mix.
Bij de Xenos heb ik deze verschillende soorten eetbare kerstversiering voor een leuk prijsje op de kop getikt. Niet alle versiering kun je meebakken in de oven, maar deze wel.
Ik spoot hoopjes in de vorm van een kerstboom en kerstkransje en versierde ze met de spikkels.
Bak je merengues 60 minuten in een oven van ongeveer 110-115 graden. Zet na een uur de oven uit. Hou de deur dicht en laat ze nog 2 uur in de oven nadrogen.
De kransjes smaken heerlijk maar ze vervormen wel een beetje bij het bakken. Dat kun je hier goed zien. Ze worden door het bakken iets groter en verliezen hun strak gespoten vorm. Bij de groene kerstbomen is dit meer dan bij de witte kransen. Dit komt waarschijnlijk door de (vloeibare) kleurstoffen. Dit heb ik eerder meegemaakt bij het gebruik van natuurlijke kleurstoffen om meringue te maken en toen gebeurde dit zelfs nog erger.
Dit hoef je natuurlijk niet erg te vinden maar persoonlijk vind ik ze strak wel iets mooier.
Zelf iets maken heeft iets extra. Jij hebt het gemaakt, het hele huis ruikt heerlijk. Met met de mix voor meringue van Dr. Oetker is het maken van meringues heel eenvoudig geworden. Durf jij het nu wel aan om eigen schuimkoekjes te maken? Of zeg je nee, ik ga voor mijn eigen recept van eiwitten en suiker.
Is het met de kerst niet elke dag een mooie dag om de oven aan te zetten?
Ik hoop dat ik het mag zeggen, maar wat een onzin product is dit. Niets makkelijker dan meringue zelf maken! Eiwit kloppen met suiker. Daar heb je toch geen zakje voor nodig!!!!!
Dat is zeker waar Caroline, maar dat geldt voor bijna de hele bakafdeling van de supermarkt. Maar niet iedereen "durft" het bakken aan zonder de pakjes en zakjes. Ik bakte mijn eerste boterkoek ook met een pakje. Wat viel dat tegen zeg! Mijn eigen recept is nu veel lekkerder en makkelijker. Maar niet iedereen is zover om die weg te gaan. Ik heb nog geen goed recept voor merengue zelf online gezet, wel recepten waar het deels inzit, anders kon ik hier een goede link naar plaatsen. Moet toch nog eens aan gewerkt worden. Overigens…. onlangs is wel een keer mijn merengue mislukt. Waarom?? Ik had de pot en de kloppers goed schoongemaakt. Het gaat ook wel eens mis. Het werd een grote bak met icing, maar ik had geen koekjes om het op te smeren 🙂
Ben ik met je eens wat betreft al die pakjes. Ik bakte vroeger ook een cake uit een pak van Koopmans! Maar meringue is zo ontzettend makkelijk, bij mij nog nooit mislukt, terwijl ik mijn kom en mixerhaken gewoon goed afwas en verder niets bijzonders doe, zoals met citroen inwrijven. Belangrijk is denk ik dat je niet meteen de suiker erbij doet en natuurlijk zorgt dat er geen eigeel bij zit, want dan kan je het ook wel vergeten! Ik vraag me af of mensen dit product zullen kopen! Sorry hoor, het is geen kritiek op jou hoor.
groetjes, Caroline
Ha.ha, Caroline je hebt ook gelijk hoor. Maar er zijn bakkers in alle soorten en maten. Zoals deze thuisbakker die denk ik in één keer destijds de suiker en het eiwit tegelijk mixte. Dat kwam denk ik omdat ik ze eigenlijk niet wilde gaan bakken maar had eiwitten over en het zonde vond om ze weg te gooien. Eigenlijk dus een soort desinteresse en toch maar gaan maken. Heb jij nog ideeën wat je met eiwitten die over zijn kunt doen? Ik voorspel dat ik ze binnenkort weer over heb omdat mijn oudste zoon crème brulee wilt gaan maken met de kerst. Of toch maar zelf eens het missende blog over gewone merengue gaan maken 🙂
Over die overgebleven eiwitten heeft Miss Fromage (Ursula) een hele blog aangewijd. Kijk eens bij haar.
Nog een opmerking het is geen merengue, want dat is een dans, het is echt meringue! Lekker crème brûlée. Een van mijnlievelings desserts!
groetjes, Caroline