Moorkoppen, soesjes of Bossche bollen. Ze zijn bij ons thuis favoriet! Die liefde zag ik al bij mijn ouders en is inmiddels ook doorgegeven naar de generatie na mij. Of is het gewoon zo, dat we eigenlijk allemaal van zo’n heerlijke soes houden? Met natuurlijk veel slagroom en een dikke laag chocolade-fondant of getemperde chocolade. Ken jij iemand die het niet lust? Hoe maak je een moorkop?
Het leuke van thuis bakken is dat je zoveel lekkers kunt maken als je wilt en maar ook zo groot of klein als je zelf graag wilt.
Recept moorkoppen
- 75 gram boter
- 75 gram melk
- 75 gram water
- 75 gram bloem
- 3 eieren
- snufje zout
Voor de vulling:
- Zo’n 75 gram slagroom per soes
Voor de chocolade:
- Ongeveer 35 gram per bol
Een Oud Hollandse klassieker. Met het recept van de soes kun je de vele versies maken; van soesjes, tot lekker grote Bossche bol.
Geniet!
Mijn vraag is niet zo zeer hoe je een Bossche bol maakt, maar hoe je hem kunt eten zonder te knoeien :D.
Ik vind ze heerlijk (zowel zelf gemaakt als van de bakker) maar zit meestal na het eten onder de slagroom en de chocolade.. Daarom maak ik zelf altijd liever één-haps bolletjes..
Maar misschien heb jij de ultieme tip ??
Ik eet mijn moorkop eigenlijk altijd lekker met de hand. Als hij heeeeel groot is, de Bossche bol, tja dan moet je hem wel voorzichtig met een vorkje eten. Eigenlijk krijg ik nooit een moorkop buitenshuis. Als er ergens getrakteerd wordt is het eigenlijk nooit meer een moorkop.
Eten met vorkje en aardappelschilmesje 🙂 Gaat perfect!!
Ziet er super uit Carola!!! Krijg meteen trek in zo'n overheerlijke bossche bol!!! (of een chocoladen bol, zoals mijn Bossche moeder ze altijd noemde 🙂 )
Marie-Anne xxx
Lekker hoor, ik lust er ook wel weer eentje, deze foto is al weer eventjes terug. Ik hoor altijd dat Bossche bollen niet hetzelfde zijn als moorkoppen, of zijn dat de trotste Brabanders? Of is het zo dat een echt Bossche Bol gewoon heel groot is en super mooi gebakken? Wat denk jij 🙂 xx
Ik denk dat de echte Bossche bol bij Jan de Groot vandaan komt 🙂 Jammieeeeeee!
Lekker groot (hoewel ze tegenwoordig wat kleiner zijn) en dan van die heerlijke chocola!!
Moorkoppen hebben vaak nog een toef slagroom op de choco… das meestal het verschil volgens mij, liefs meis!!!
Een aardappelschil mesje ?? Dat ga ik de volgende keer zeker proberen !! die truc kende ik nog niet. Met een gewoon broodmesje ging het (bij mij dan, maar misschien ben ik gewoon onhandig) niet.
Iets zegt me nu dat ik van het weekend iets te vieren heb.. weet nog niet wat, maar dat bedenk ik nog wel als ik bij de bakker vandaan kom 🙂
Vandaag heb ik dit recept gemaakt. Ik kreeg geen mooie toeven, mijn man kwam met het goede idee om het beslag in papieren cakevormpjes te doen en dat werkt perfect. Banketbakkersroom was lastig om in de soezen te krijgen, slagroom daarentegen ging top. Ik heb chocolade glazuur van dr oetker als topping gebruikt (ik was een beetje lui). Ze waren erg lekker!
Voor de foto en je gasten wil je natuurlijk graag een mooie moorkop, maar dat hij lekker smaakt is veeeeeel belangrijker 🙂 Lekker snel opeten, want moorkoppen zijn vers gemaakt het lekkerst! Eet smakelijk, groetjes Carola
Ziet er heerlijk uit, ik ga dit maken voor mijn verjaardag (dit maal allemaal kleine gebakjes i.p.v taarten). Vraagje: kan ik de soezen alvast 1 of 2 dagen van tevoren maken of zijn ze dan niet lekker meer?
Hoi Marieke, ik zou het niet durven om ze een paar dagen eerder te bakken. Wel bijvoorbeeld in de morgen voor later op de dag. Het deeg kan slap worden. Misschien handiger dan een ander recept uit te zoeken en deze een keer te bewaren voor een dag dat je het ook die dag gaat opeten? Er zijn veel recepten van taarten die je wel kunt bewaren, maar dit recept vind ik minder recept. 🙂 Groetjes Carola