Een Roomboter cake bakken, dat is redelijk eenvoudig. Maar toch kan er van alles mis gaan. Met deze tips gaat het je lukken.
Vroeger hadden we thuis een keukenmachine. Zo grote met van die scherpe messen. Daar maakte we cake in. Alle ingrediënten werden in de mixer gedaan en de mixer ging aan. We lieten de keukenmachine flink lang mixen want dan wordt het lekker luchtig zei mijn moeder altijd. Ondertussen gingen we van alles doen en na zo’n minuut of 10 was de mix klaar om de oven in te gaan.
Tegenwoordig weten we dat de cake geen goede structuur krijgt als je het bloem kneedt. Beter is het daarom om dit op het laatst door de rest te spatelen.
Tip: een echte fluweelzachte cake krijg je pas als de boter echt heel goed zacht is en langdurig met de suiker gemixt. Zondig zet ik de boter kort op de rijs-stand van de oven. Dit is zo’n 35 graden. Niet te lang want de boter mag niet smelten, dan kun je er niets meer mee behalve later op de dag je vlees bakken.
Basisrecept roomboter cake
- 300 gram witte basterdsuiker (eventueel gewone kristalsuiker indien je geen basterdsuiker in huis hebt)
- 300 gram zachte boter op kamertemperatuur
- 6 liefst grote eieren op kamertemperatuur
- 300 gram bloem
- 9-10 gram bakpoeder
- klein snufje zout
Een makkelijke basisrecept waaraan je met een beetje fantasie zelf je eigen touch kunt geven.
Cake, het is zo eenvoudig, zo lekker en zo snel klaar. Geniet!
Wat ik mij afvraag, hoe kan het dat als ik mijn cake uit de oven haal en de sateprikker is helemaal schoon dat de cake bij het aansnijden er soms dan toch uitziet alsof hij niet helemaal gaar is?
Hoi Naomi, als je taart niet gaar is kun je dat aan je satéprikker zien, soms is dit maar een heel klein beetje. Zelf worden mijn cakes een stuk lekkerder en zachter van structuur (minder lomp) door te zorgen dat je boter goed op kamertemperatuur is en je boter en suiker langdurig te mixen. Liever te lang, dan te kort mixen. Ben ik ongeduldig en denk even snel een cake te maken, dan zien mijn cakes eruit alsof ze niet helemaal gaar zijn. Zou dat het kunnen zijn? Succes Naomi! Groetjes Carola
Bedankt! Ik ga dat eens proberen want ik haal mijn boter rechtstreeks uit de koelkasten en verwerk het dan direct.
Succes!!
Vraagje aan Carola:
Je gebruikt geen melk in de roombotercake. Kan dat ook?
In afwachting van je reactie alvast mijn dank,
Met vriendelijke groet,
S o n j a
Hoi Sonja, Nee in dit recept gebruik je geen melk of andere vloeibare ingrediënten. In andere (vaak Amerikaanse) recepten zou je dit wel in plaats van het water gebruiken. Is er een reden dat je graag melk gebruikt? Ik heb ook een recept dat je in plaats van boter slagroom gebruikt. Waar ben je precies naar op zoek 🙂 Groetjes Carola
Hallo ik heb deze cake vanmiddag gemaakt maar mijn cake is mislukt. Niet mooi goudgeel maar donkerbruin en nattig. Ik heb het recept precies gevolgd. Ik vraag me af of de bakcondities goed zijn: 150 graden voor 40 minuten. Klopt dit wel?
Hoi Lot, dit recept heb ik eigenlijk veel vaker gebakken. Zelf heb ik eigenlijk geen slechte ervaringen, maar iedere oven is natuurlijk anders. Maar omdat het bij jou niet goed gelukt is ben ik bij andere recepten gaan kijken en ik denk inderdaad dat de cake iets langer gebakken moet worden. Ik pas in ieder geval het recept aan totdat ik het weer een keer gebakken heb. Bedankt voor je tip, heel jammer dat het bij jou niet werkte. Sorry :s hopelijk kan ik je een andere kant wel een perfect recept leveren! Groetjes Carola
Hier ook een mislukte cake! Volledig geïmplodeerd. In mijn oude oven zijn al vele cakes tot leven gekomen, eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom deze is mislukt. Kan het temaken hebben met het handmatig spatelen? Dit is de eerste keer dat ik het niet met een mixer doe en direct mislukt 🙁
Hoi Laura, wat jammer! Het spatelen van de droge delen door de natte delen is om zoveel mogelijk volume te houden. Heb je de boter en suiker met later de eieren wel goed gemixt? Groetjes Carola
Ja juist extra op gelet. Maar smaak was overigens zalig ondanks platte cake dus ik probeer het nog een keer, aanhouder wint! Zal ergens iets niet goed zijn gegaan.
De aanhouder wint, zorg ervoor dat je boter, boterzacht is en het bakpoeder zo’n 9-10 gram. Je zou ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken, dan weet je dat de verhoudingen bloem/bakpoeder klopt. Eigenlijk gebruikte ik dat vroeger altijd, maar het lijkt een beetje “hip” geworden dit zelf toe te voegen. Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheden bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel. Succes! Groetjes Carola
Carla
Je schrijft dat de boter niet smelten mag.
Recepten van vroeger gingen ze boter smelten op Kl pit van gastel als boter gesmolten is zet het uit mag niet warm blijven.Dan begin je met 5 eieren 1voor1 tot ze goed met elkaar gemengd zijn
Dan meng je het langzaam met suiker . lekker lang 20 min danlangzaam boter als dat weg is dan bloem tot dat weg is dan in de oven 60min
Denk er om alles op 250 gram