Al een tijdje wilde ik graag een koffiemolen kopen. Nee, niet om koffie te malen.
Met een koffiemolen kun je veel meer dan koffie malen.
Luister en wordt ook enthousiast. Met koffiemolen kun je zelf meel, suiker en nootjes malen.
Na wat wikken en wegen kocht ik een eenvoudig exemplaar voor 12,99 euro bij de blokker. Bol.com verkoopt de koffiemolen ook, maar hier is de maler iets duurder. Ik heb nog aan een second hand exemplaar gedacht maar voor dat bedrag viel die optie al snel af.
Ik heb geen koffiemolen nodig om lekker verse koffie te malen. Waar dan wel voor?
Koffiemolens zijn ook heel geschikt om gedroogde kruiden te malen. Denk al vele soorten kruiden te malen. Denk aan gedroogde zwarte pepertjes, gedroogde rode pepertjes, kaneelstokjes (wel eerst wat fijner snijden of knippen om je mesjes te sparen), mosterd- en korianderzaadjes. Wat dacht je van je eigen kruidenmix!
Natuurlijk kun je ook groene kruiden malen, mits heel kort anders blijft er van de kruiden weinig meer over dan pap.
Bij pesto mogen de basilicumbladeren wel pap worden, samen met geroosterde pijnboompitten? Voeg dit mengsel later in een schaaltje bij de geraspte Parmezaanse kaas, de olie met knoflook, peper en zout.
Hoe hou je de koffiemolen schoon?
Mijn huidige exemplaar is redelijk geprijsd. Het zal niet bedoeld zijn om dagelijks kilo’s te malen, maar ik neem aan dat hij geschikt is voor de enthousiaste hobbybakker en hobbykok.
De koffiemolen? Waar gebruik jij hem voor of zou je hem voor willen gebruiken?
Goed idee zeg, maak eigenlijk nooit iets met noten omdat ik niet goef weet hoe ik ze klein moet krijgen. Hetzelfde is ook met vijgen maar dat zal wrl niet kunnen in de molen denk ik?
Hoi Ineke, Vijgen, die durf ik niet te malen in de molen. Ik denk dat het wel lukt hoor, eigenlijk is het een mini keukenmachientjes die gewoon nog wat sneller maalt. Maar de machte van de suiker als hij eenmaal goed in alle hoekjes en gaatjes zit…. ik durf het niet aan, ben veel te blij dat de molen het eigenlijk zo goed doet.
Hm ja, ik denk inderdaad dat je gelijk hebt, zal wel teveel plakken. Toch maar een andere oplossing zoeken dan. Sla nu de recepten met vijgen altijd over, maar veel lijken me zo lekker. Ik wijk dan soms uit naar bananen maar daar vind ik de smaak weer zo bepalend van.
O ja, amandelmeel en noten zijn goedkoper bij de turkse supermarkt,. Weet niet of je die in de buurt hebt, maar daar hebben ze veel keus in noten en kruiden enzo.
Klopt Ineke, bedankt!
dag carola,
super tip van je! ik gebruik altijd een klein keukenrobotje voor het malen van mijn amandelen maar ik denk dat je met een koffiemolen nog meer kan….omdat koffiebonen hard zijn en dus ga ik er vanuit dat de mesjes steviger zijn.
leuke tip!
liefs
ohladybake
Succes bakdame!
Wat je schrijft is helemaal waar een koffiebonen molen kan zoveel meer, mijn schoonvader maalde er ook altijd rijst mee fijn voor rijstemeel . Hij was een oud bakker en gebruikte de rijstebloem voor zijn speculaasplanken. Bovendien is zelf suiker malen voor poedersuiker ook nog eens goedkoper.
Wat leuk! Vaak zijn oude tips heel waardevol. Vroeger had je natuurlijk ook niet alles kant en klaar in huis. Rijst kun je zelf malen maar dan moet je wel goed op de hoogte zijn welke rijst want iedere rijst wordt voor een ander doel gebruikt, heeft hele andere eigenschappen en daar weet ik niet zoveel van. Bij poedersuiker merkte ik overigens meteen dat er bij de gekochte versie allerlei stofjes bij zitten om het klonteren tegen te gaan. Zelf malen is dus een goed idee, maar je moet het wel redelijk snel gebruiken. Zal het hierboven nog even erbij zetten. Alle tips zijn altijd welkom hoor! Eigenlijk vind ik het zo leuk dat je heel veel dingen gewoon zelf kunt maken of doen!
Groetjes Carola
Ik weet niet of je dichtbij de duitse grens woont? Ik haal mijn suiker en poeder suiker altijd daar bij de Lidl of Aldi. De suiker is veel fijner gemalen, bijna als basterd suiker. Ik vind dit veel prettiger in gebruik dan normale suiker. Daarnaast kost het ook maar 65 cent per kilo. Verder is poedersuiker er ook veel goedkoper!! Voor een pakje van 250 gram betaal ik 29 cent. Daarnaast zit daar volgens mij ook geen ander zooi in, ik kan het in ieder geval niet vinden op de verpakking en meestal zitten er ook wel klontjes in. Mocht je daar een keer in de supermarkt zijn dan zou ik het zeker meenemen.
Hoi Iris, nee ik woon bijna 2 uur rijden van de Duitse grens. Jammer, want in Duitsland is op ba-kgebied veel leuk te koop. Ik haal poedersuiker wel eens bij de Lidl maar daar zitten volgens mij deels zoetstoffen in en dat heb ik liever niet. De gewone suiker haal ik wel heel graag bij de Aldi en Lidl inderdaad omdat het standaard fijne suiker is. Onlangs had ik euroshopper-suiker van de AH maar dat leken wel grote zoutkorrels en bakte helemaal niet goed. Af en toe ga ik wel lekker shoppen in Duitsland. Zal de volgende keer wat beter snuffelen tussen de suikers. Bedankt! Groetjes Carola
Hai, lees net dit stuk en ben verrast wat je met koffiemolen kan doen. Mag ik vragen welke jij gebruikt?
groetjes,
Marjan
Hoi Marjan, Wat leuk dat ik anderen ook enthousiast krijg. Zelf heb ik de molen in de link, maar ik kocht hem ruim een jaar geleden bij de blokker en daar kostte hij toen iets van 12,50. Misschien kun je hem ergens toch nog goedkoper krijgen? Veel succes! Groetjes Carola
https://www.bol.com/nl/p/tristar-koffiemolen-km-2270-rvs/9000000011303621/?Referrer=ADVNLGOO002028-G-11304707733-S-97017586653-9000000011303621
Bedankt voor de tip. Het werkt perfect.
Dit lijkt makkelijk om zelf poedersuiker te maken! Denk je dat het in de koffiemolen ook lukt om erythritol tot poeder te malen? Het lijkt qua substantie natuurlijk wel op gewone suiker…
Hoi C, ik ken erythritol niet en ben even gaan speuren. Best een interessant alternatief voor suiker. Toch heb ik altijd mijn twijfels het product, net als zuivere Stevia. Ik las dit artikel bij Monique van der Vloed. (http://moniquevandervloed.nl/erythritol/) Misschien dat zij je antwoord kunt geven. Zelf denk ik dat het wel mogelijk is, omdat een koffiemolen een kleinere mes heeft, maalt hij veel fijner dan veel keukenmachines en blenders.
Succes met je zoektocht! Groetjes Carola
ps. wat is jouw ervaring met erythritol? Hoe smaakt het? Kun je er met hete temperaturen mee bakken?
Hoi Carola,
Zelf heb ik goede ervaringen met erythritol, het komt qua smaak erg dicht in de buurt van gewone suiker en je kunt er met hoge temperaturen mee bakken. Een nadeel kan zijn is dat het, wanneer het afkoelt, een beetje een koud gevoel geeft in je mond als je het eet. Zo’n koffiemolen is het proberen waard! Als het met erythritol niet lukt, zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt malen 😉
Groetjes, C
Ik heb gisteren aijszaadjes gemalen en naderhand wat rijst in de hoop de geur weg te krijgen maar dat hielp helaas niet. Heb je nog tips ?
Hoi Sandra, ik maak mijn molen meestal schoon met een schoon schoonmaakdoekje dat ik een beetje vochtig maak en heel goed uitknijp. Met dit doekje maak ik de molen schoon en dan laat ik ruim drogen. Liever te lang dan te kort. Mijn molen gaat al vele jaren mee. Ik heb zelf ook vaker anijszaad gemalen, maar ik kan me niet herinneren dat dit overlast gaf na afloop. Goed schoonmaken en even open laten staan. Ik hoop dat het je gaat lukken. Groetjes Carola
Ik heb gisteren anijszaadjes gemalen en naderhand wat rijst in de hoop de geur weg te krijgen maar dat hielp helaas niet. Heb je nog tips ?
Oud brood kan ook gemalen worden in de koffiemolen dan krijg je paneermeel. Dit kun je naar eigen smaak af maken en gebruiken
Hoi Jocintha, zeker een goede tip! Meestal bewaar ik het voor de keukenmachine, maar die pak ik toch minder snel dan deze koffiemolen. Ga het binnenkort proberen! Groetjes Carola