Dus ook geschikt voor de beginnende rabarber-eter lust de Rabarber in deze cake met amandelmeel.
Recept Rabarber taartje in cake met amandelmeel
Zelf gebruikte ik deze lange vorm van 32 x 13 cm, ongeveer vergelijkbaar met een 20 x 20 vorm of springvorm van 22-23 cm.
Benodigdheden:
- 120 gram amandelen of andere (gemengde) nootjes (grof) gemalen
- 260 gram bloem
- 230 gram boter op kamertemperatuur.
- 180 gram bruine basterdsuiker
- wat gewone suiker om over de taart te sprenkelen
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 grote eieren
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel kaneel
- merg van 1 kleine of 1/2 grote vanillestokje
- 100-125 gram zure room
- 2-3 rabarberstengels
Verwarm je oven voor op 165-170 graden. Vet je vorm in en bestrooi het met wat bloem.
Was je rabarberstengels en snij ze door de midden. Is je stengel echt heel dik dan zou je deze in drie stukken kunnen snijden.
Maal de nootjes fijn in een keukenmachine of koffie molen. Natuurlijk kun je ook kant en klaar amandelmeel gebruiken. Ik maalde het niet helemaal fijn. Ik vind het lekker als je af en toe op een klein stukje noot bijt. Doe de gemalen nootjes in een kom met het gezeefde bloem, bakpoeder en het zout.
Mix in een andere kom de boter de suiker tot het lekker romig is. Dat duurt al snel zo’n 4-5 minuten. De boter moet goed op kamertemperatuur zijn, dan wordt de cake lekker zacht.
Voeg de kaneel en de vanille toe, samen met een ei en klop het ei tot het in de mix is opgenomen.
Voeg het laatste ei toe en klop de mix in zo’n 5 minuten luchtig. Voeg de nu de zure room toe en mix dit rustig door tot het is opgenomen.
Voeg de droge ingrediënten toe en mix dit heel rustig met de
mixer of liever nog spatel je dit door de mix tot het egaal is
opgenomen.
Het taartje is heerlijk zacht geworden. Ik bak de laatste tijd vaker recepten met zure room in het deeg en ook bij dit taartje ben ik lekker scheutig geweest. Ik vind de cake’s daardoor wat zachter van smaak en textuur worden.
Proef de zomer op je gebakbordje. Het is natuurlijk heel erg lekker om er een toefje slagroom naast te spuiten.
Lekker genieten dus!
Het recept is iets aangepast, maar de inspiratie vond ik bij: Bon Appetit.
Ik zag dit receptje staan en er stond nog wat rababer in de tuin te blinken, dus aan de slag dan maar.
Spijitg genoeg geen zure room in huis en op zondagnamiddag geen winkels meer open.
Dan maar griekse yoghurt genomen.
Het taatje is heel lekker maar iets hoger omdat ik het in een 20×20 vorm gebakken heb.
Volgende keer ga ik toch eens proberen om er ook wat stukjes rabarber in te snijden.
Of nog een variatie die me geweldig lekker lijkt door de kaneel in het deeg, is de rabarber vervangen door stukjes appel.
Het recept blijft alvast dicht in mijn buurt liggen! Taartje was heel lekker en zeker voor herhaling vatbaar!
Bedankt om het recept te delen :-p
Bedankt Pascale. Zelf vind ik het taartje ook erg lekker, ziet er naar mijn mening op de foto minder lekker uit dan het in werkelijkheid is. Door de amandelen is het geen gewone cake, beetje amandelspijs smaak. Lijkt me ook erg lekker met perziken of kersen, appels en peren. Nou ja, gewoon eigenlijk met alles wat lekker fruitig is 🙂 Succes een volgende x dat de oven aan gaat. Groetjes Caarola