Een knapperig brood dat lijkt op het brood uit Zuid Europa, het wordt gebakken in een gietijzeren pan in de oven. Ik heb het vaker gedaan en het werkt echt heel goed EN eenvoudig. Maar deze versie gaat voorbij het gewone brood uit Zuid Europa. Wat dacht je van Rustiek worteltjes brood zonder kneden?
Heb jij zo’n pan? Heb je een oven? Dan kun jij het ook!
Liever een basisrecept? Je vindt het hier.
Eigenlijk werd ik enthousiast van het bakken in de gietijzeren pan na het zien van dit filmpje van Jim Lahey en Martha Stewart.
Wat een leuke show van Martha, ze is zo lekker zichzelf met haar gasten.
De basis van het recept komt uit dit filmpje, ik het het iets aangepast. Mijn brood werd gegeten bij een bord soep en dan is bij ons thuis een zoet brood met krenten en walnoten iets minder geliefd. Ik koos voor tijm bij de wortel.
Maar wat let je als jij dit wel lekker vindt?
Recept Rustiek wortelbrood zonder kneden
geïnspireerd door het boek My Bread van Jim Lahey
Benodigdheden:
- 300 gram bloem (of 400 gram bloem en geen roggebloem)
- 100 gram roggebloem
- 8 gram zout
- 1 gram gedroogde gist (heel weinig dus)
- 1,5 theelepel met verse tijm
- 350 gram wortelsap en een handje pulp uit de sap-machine (wortelsap koop je in biologische winkels)
- In het recept van Jim Lahey zat geen tijm maar wel:
- 100 gram rozijnen of krenten
- 85 gram walnoten grof gesneden
- wat komijnzaadjes voor op het brood
Wauw, wat een aantrekkelijk brood!
Zie je de korst van het brood? De snee heb ik niet gezet, deze ontstaat door de enorme hitte in de pan. Als ik de oven lager zet, bijvoorbeeld op 230 graden in plaats van 250 graden ontstond er eerder niet zo’n mooie kloof.
Lekker!! En als ik zo naar het brood kijk zie ik spontaan mogelijkheden voor een lekker nationaal brood bij een WK-voetbalwedstrijd, koningsdag of bij andere nationale feestdagen.
Ah daar is ie dan! Wat een plaatje is het geworden, ziet er supersmakelijk uit!
Bedankt 😉 Heb je een gietijzeren pan? Het is echt heel leuk en lekker om een keer te maken. De versie zonder wortelsap is nog makkelijker en zeker zo lekker. Roeren, geduld hebben, bakken en klaar.