Even geen boterkoek, aardbeiensloffen, brownies. Vandaag staan er goed gevulde bars op het menu. Instant energiebars,
Gezonde koekreep zonder suiker die je zo in je tas kunt meenemen.
Daarbij… zie ze er niet leuk uit? Eigenlijk ben ik gewoon mijn kast ingedoken om te kijken wat daar maar ligt te wachten. Ik koos voor gedroogde vruchten voor wat zoetheid, vezels. Gojibessen omdat ze zo mooi rood zijn, pompoenpitten omdat ze zo lekker bijten en mooi groen zijn. Wat quinoa voor de mooie spikkels en knapperige bite.
Zie het recept als een basis, pas het aan naar je smaak. Je hoeft zeker geen superfood te gebruiken voor een lekkere reep, maar misschien heb je nog wat restjes?
Er zijn veel alternatieven voor suiker zoals kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing, agavesrioop, oersuiker. Maar heb je dit niet of zijn deze suikers gewoon niet aan jou besteed, gebruik dan gewone kristalsuiker, maar probeer het wat te beperken. Toch is het gebruik van gewone en alternatieve suiker in je baksels niet alleen lekker zoet. Suiker karameliseert en hierdoor kleeft je koek wat steviger aan elkaar.
De gedroogde vruchten zullen je in deze reep al veel zoetheid geven.
Gezonde zoete koekreep
Benodigdheden bijvoorbeeld maar wees zelf creatief:
- 250 gram dadels heel fijn gesneden of gepureerd
- 150 gram volkoren (spelt)bloem
- 70 gram havermout
- 20 gram zemelen
- 50 gram quinoa
- 70 gram pompoenpitten
- 125 gram geroosterde pinda’s en walnoten
- 2 eieren
- 50 gram cacao nibs
- 3 flinke theelepels kaneel
- 70 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
- snufje zout
- 4 eetlepels (lactosevrije) melk
- 4 eetlepels pindaolie of kokosolie (of andere olie zonder sterke smaak)
Wow, allemaal heerlijke ingrediënten. Daar mag je straks je tanden inzetten!
Mix het geheel met je handen goed door elkaar. Is het te nattig? Voeg dan nog wat (volkoren) bloem toe. Is het te stug? Voeg dat nog wat vocht toe. Bijvoorbeeld melk, vruchtensap of water.
Duw de ingrediënten in een brownie bakvorm.
Omdat mijn vorm een beetje te groot was heb ik een deel gevuld met gedroogde peulvruchten.
Bak de repen zo’n 17-20 minuten in een oven van 175 graden.
Laat de plaat goed afkoelen. Snij de plaat in repen. Met wat bakpapier en een leuk kleurig touwtje heb je een bijzonder verpakking altijd bij de hand.
Tip: vries je gezonde koekrepen per stuk in.
Zo kun je wanneer je ze nodig hebt ze per stuk uit de diepvries halen.
Geef een reactie