Tijdens het niksen ontdekte in een blad van de supermarkt dat je ijs kunt maken met mascarpone. Dat sprak niet alleen mij aan maar, een van mijn zoons had dit ook gelezen en wees me hierop. “Gaan we het maken?” Lekker: Supersnel Bramenijs.
Het ijs kun je maken met ieder soort fruit dat je lekker vindt maar de takken van onze bramenstruik zuchten onder het gewicht van de rijpe bramen. Iedere dag haal ik een flinke hand van de struik en vries ze in om hier later jam of sap van te maken. Vandaag niet, de dagopbrengst was 280 gram. De bramen werden schoon gemaakt gekookt met 115 gram suiker. Je hebt ongeveer 80 gram suiker op 250 gram fruit nodig, maar het ene fruit vraagt om iets meer suiker dan de andere dus jou eigen smaakpapillen bepalen de hoeveelheid mee.
Bramen hebben zoveel harde stukjes en pitjes. Eigenlijk ben ik daar niet helemaal kapot van, maar ik vond het wat gezonder om deze vezels erin te laten. De staafmixer heeft de fruit met suikermix wel flink fijn gekregen, maar helemaal zonder “dingetjes” zoals wij ze noemen, krijg je het toch niet. Bij ander fruit zal je hier minder last van hebben.
Recept bramenijs
Benodigdheden:
- 250 bramen of ander fruit
- 250 gram mascarpone
- 80-100 gram suiker naar smaak
- eventueel een klein scheutje citroensap voor wat frisheid
Roer de mascarpone een beetje los en voeg hier de afgekoelde fruitsaus bij. Roer dit door en zet het in een voorgekoelde diepvriesdoos in de diepvries.
Nog fijner: heb je een ijsmachine?
Draai de afgekoelde mascarpone met fruit in no time tot heerlijk ijs!
Helaas is mijn ijsmachine een paar jaar geleden overleden en dus kies ik voor de basic-methode. Haal iedere 2 uur het ijs in wording uit de diepvries en mix het goed door met de staafmixer. Na 3-4 keer mixen met de staafmixer is je ijs klaar. Dit is een beetje afhankelijk van je diepvries.
Is je ijs een beetje hard geworden? Haal het een uit de diepvries en bewaar het in de koelkast. Na een half uur is je ijs perfect om te eten!
Door de hoeveelheid aan vers fruit is dit ijs eigenlijk een relatief gezonde keuze bij het eten van ijs.
Eet smakelijk!
Hallo
Hoeveel mascarpone gebruik je bij het bramenijs?
Hoi Ellen,
Het recept heeft 1:1 fruit en mascarpone nodig. Succes!
Zelf maak ik graag bramensap van me tamme bramen.
Maar bramen uit de natuur zijn qua smaak veel lekkerder.
Na het wassen draai ik ze door het roerzeef,zodat alle pitjes eruit zijn,dan breng ik ze aan de kook met suiker en wat geleisuiker voor de binding,dan kokend in de goed met soda gewassen jam potjes en zet ze ong 15 min omgedraaid op hun kop.
Kun je gebruiken voor over het ijs,als aanleng limonade en als yogurt toetje.
Heerlijk !
Wat is een roerzeef…dit dus:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roerzeef
Bedankt Voor je tip! Ik ken het, ook weer van vroeger thuis.
Hoi Engelinde, ik ben altijd verwend met bramen in de thuis bij ons thuis vroeger en zelf heb ik ook al lang bramen in de tuin. Ik heb ze wild eigenlijk nooit geprobeerd. Ik zal binnenkort eens op zoek gaan, want ik ga ook op zoek naar vlierbessen en dan zie je zo hier en daar nog wel een verlaten braam. 🙂
Oh dat ziet er goed uit 🙂 Een beetje werk met dat in en uit de diepvries halen maar het ziet er wel naar uit dat het de moeite is 😀
Hoi Ikram, het werk valt wel mee hoor. Zorgen dat je kleren niet onder de bramensap komt of schoonmaken kost veel meer tijd 🙂 Groetjes Carola